ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκωτία: Μάλλον ΟΧΙ, αλλά ίσως ΝΑΙ

00:01 - 18 Σεπ 2014 | Διεθνή
Σκωτία: Μάλλον ΟΧΙ, αλλά ίσως ΝΑΙ
Αμφίρροπη αναμένεται η μάχη στο ιστορικό δημοψήφισμα της Πέμπτης στη Σκωτία, για την παραμονή της ή όχι στο Ηνωμένο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μια μάχη στην οποία έχει στραμμένη την προσοχή της όλη η Ευρώπη...

Πιο αναλυτικά, η υποστήριξη των Σκωτσέζων στην απόσχισή τους από το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας έπεσε στο 48%, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Panelbase την Τετάρτη, μία ημέρα πριν από το δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου.

Η δημοσκόπηση, η οποία δεν διεξήχθη για μέσο ενημέρωσης, δείχνει την υποστήριξη για παραμονή στα πλαίσια του Ηνωμένου Βασιλείου να φθάνει το 52%, ενώ 5% των όσων ερωτήθησαν δηλώνουν αναποφάσιστοι.

 

Ωστόσο, τα ποσοστά αυτά κινούνται στα όρια του στατιστικού λάθους, με τους πολιτικούς αναλυτές να τονίζουν ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί από τους αναποφάσιστους.

 

Στην τελευταία δημοσκόπηση της Panelbase, η οποία είχε δημοσιευτεί το Σάββατο, η επιλογή της ανεξαρτησίας «κέρδιζε» το 49% των Σκωτσέζων ψηφοφόρων.

Σε δημοσκόπηση της Ipsos MORI, εμφανίζεται και πάλι ως ισχυρότερο το ρεύμα της παραμονής στο ενιαίο κράτος με την Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, με 51% έναντι 49% υπέρ της ανεξαρτησίας.

 

Η υποστήριξη, πάντως, της προοπτικής της ανεξαρτησίας κέρδισε στις δημοσκοπήσεις της εταιρείας 7 μονάδες σε σχέση με τις 5 Αυγούστου.

 

ascotland170914

 

Η διαδικασία

 

Το ψηφοδέλτιο θα έχει το ερώτημα: "Πρέπει η Σκωτία να είναι ανεξάρτητο κράτος;". Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να βάλουν ένα σταυρό είτε στο "ναι", είτε στο "όχι".

 

Οι κάλπες ανοίγουν στις 7:00 το πρωί (9:00 ώρα Ελλάδας) και κλείνουν στις 22:00 τοπική ώρα (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας). Τα αποτελέσματα είναι πιθανό να αρχίσουν να γίνονται γνωστά περίπου στις 04:00 (ώρα Ελλάδας) τα ξημερώματα της Παρασκευής. Παρόλα αυτά τα αποτελέσματα από τις μεγαλύτερες πόλεις της Σκωτίας —το Εδιμβούργο, τη Γλασκώβη και το Αμπερντίν— ενδέχεται να γίνουν γνωστά μετά τις 07:00.

 

Το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι γνωστό "την ώρα του πρωινού" την Παρασκευή, σύμφωνα με την ανακοίνωση Τύπου της εκλογικής επιτροπής.

 

Κάθε πλευρά χρειάζεται το 50% συν μία ψήφο του συνόλου, οπότε το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ξεκάθαρο προτού καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι.

Στο δημοψήφισμα έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν περίπου 4,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι, δηλαδή το 95% του πληθυσμού που έχει δικαίωμα ψήφου, αριθμός ρεκόρ. Σχεδόν 800.000 άνθρωποι έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου η οποία θα πρέπει να φτάσει ως τις 22:00 το βράδυ της Πέμπτης, τοπική ώρα.

 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, δεν είναι προγραμματισμένες δημοσκοπήσεις εξόδου μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων.

 

ascotlan170914

 

Τι λέει η Ευρώπη

 

Μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων της Βρετανίας, η Γερμανία έχει δηλώσει ανοιχτά πως θα προτιμούσε το Ηνωμένο Βασίλειο παραμείνει ως έχει ενώ άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, το Βέλγιο και η Ιταλία, ευελπιστούν πως το δημοψήφισμα στη Σκωτία δεν θα εντείνει τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα εθνικής ενότητας.

 

Ενδεικτική ήταν η προειδοποίηση του ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, με το βλέμμα στην Καταλονία, πως σε περίπτωση που ανεξαρτητοποιηθεί, η Σκωτία θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τελευταία τροποποίηση στις 07:44 - 18 Σεπ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.