ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκωτία: Στο "κόκκινο" η αγωνία για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

01:09 - 19 Σεπ 2014 | Διεθνή
Σκωτία: Στο "κόκκινο" η αγωνία για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος
Η ώρα της αλήθειας έφτασε για την Σκωτία, καθώς το πρωΐ της Παρασκευής Βρετανοί και Ευρωπαίοι θα μάθουν εάν οι Σκωτσέζοι επέλεξαν, στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, την παραμονή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο ή το μοναχικό δρόμο της ανεξαρτησίας. Περίπου στις 8.30 ( τοπική ώρα) αναμένεται το τελικό αποτέλεσμα.

Τουλάχιστον 4,2 εκατομμύρια Σκωτσέζοι συμμετείχαν στο δημοψήφισμα προκειμένου να αποφασίσουν υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας της περιοχής τους. Οι κάλπες έκλεισαν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ώρα Ελλάδος.

 

Δεν μεταδόθηκαν έξιτ πολ. Ωστόσο, δημοσκόπηση της YouGov λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης δίνει προβάδισμα 54% στο «όχι» και ακολουθεί το «ναι» με 46%. Πάντως η εταιρεία διευκρίνισε πως δεν πρόκειται για έξιτ πολ.

 

Επισήμως τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μόνο αφού καταμετρηθούν οι ψήφοι και στις 32 περιφέρειες, όμως τα τοπικά αποτελέσματα θα ανακοινώνονται από την εκλογική επιτροπή μόλις φτάνουν από τις περιφέρειες.

 

Από τη Γλασκώβη μέχρι το Εδιμβούργο και από το Αμπερντίν, αλλά και τα αμέτρητα νησάκια της Σκωτίας, οι Σκωτσέζοι συμμετείχαν μαζικά στο δημοψήφισμα που θα κρίνει την παραμονή ή όχι της περιοχής στους κόλπους του Ηνωμένου Βασιλείου, αφήνοντας το υπόλοιπο 92% των Βρετανών, απλούς θεατές σε μια πιθανή διάσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου. Συνολικά είχαν εγγραφεί 4.285.323 άνθρωποι για να ψηφίσουν, δηλαδή το 97% του πληθυσμού άνω των 16 ετών.

 

Οι ψηφοφόροι το μόνο που είχαν να κάνουν ήταν να τσεκάρουν το κουτάκι του «ναι» ή του «όχι» στην ερώτηση αν επιθυμούν να γίνει η Σκωτία ανεξάρτητη χώρα, 307 χρόνια μετά την Πράξη της Ένωσης.

 

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προέβλεπαν οριακή νίκη του «όχι» στην ανεξαρτησία, αλλά με διαφορά τόσο μικρή που βρίσκεται μέσα στο περιθώριο του στατιστικού λάθους. Όπως και να έχει η κάθε πλευρά χρειάζεται ένα 50% συν μια ψήφο για να αναδειχθεί νικήτρια.

 

Εν τω μεταξύ, η Πρεσβυτεριανή Εκκλησία της Σκωτίας η οποία κάλεσε τους πιστούς να ψηφίσουν με ψυχραιμία και με πνεύμα ενότητας, την Κυριακή θα τελέσει μια «λειτουργία συμφιλίωσης» στον Καθεδρικό του Αγίου Αιγιδίου (Σεντ Τζάιλς) του Εδιμβούργου.

Τελευταία τροποποίηση στις 01:47 - 19 Σεπ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.