ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το «μήνυμα» της WSJ στην ΕΚΤ… και τις Ελληνικές τράπεζες

12:52 - 08 Οκτ 2014 | Διεθνή
Το «μήνυμα» της WSJ στην ΕΚΤ… και τις Ελληνικές τράπεζες
Μόνο τυχαίο δεν χαρακτηρίζουν το ρεπορτάζ της Wall Street Journal άνθρωποι της αγοράς που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στον υπόγειο πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης, όσων αφόρα τον τρόπο εποπτείας των τραπεζών της ζώνης του ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα που ως γνωστό εκφράζει αλλά και στηρίζει την Αμερικάνικη «σχολή», οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την ρύθμιση του «αναβαλλόμενου φόρου», η οποία απαλλάσσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από μέρος των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν από τα stress test.

 

Πρόκειται για μια ξεκάθαρη προειδοποίηση προς την ΕΚΤ πως αν δεν κλείσει τα «παραθυράκια» που επιτρέπουν κυρίως στις τράπεζες του Νότου να καλύπτουν λογιστικά τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, τότε η επενδυτική κοινότητα θα άρει περεταίρω την εμπιστοσύνη της στην Ευρωπαϊκή αγορά, με ότι αυτό συνεπάγεται.

 

Σημειώνεται δε πως η Ελλάδα έχει διαφοροποιηθεί και σε αυτό το ζήτημα έναντι της Πορτογαλίας της Ιταλίας και της Ισπανίας, όπως και ότι υπάρχουν αντιρρήσεις για το ποσοστό του αναβαλλόμενου φόρου που θα μπορεί να προσμετράτε στα κεφάλαια, τον χρόνο εφαρμογής του μέτρου που σήμερα είναι 30 χρόνια, και για το πότε ένα δάνειο είναι επισφαλές ακόμη και αν δεν έχει ξεπεράσει τις 90 ήμερες σε καθυστέρηση.

Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν μπορεί να αντιληφθεί κανείς το γιατί ως στιγμής τουλάχιστον οι Έλληνες τραπεζίτης τηρούν «σιγή ασυρμάτου» για το επίπεδο των κεφαλαιακών ανάγκην που θα τους καταλογίσουν τα stress test της ΕΚΤ, πάρα το γεγονός ότι έχουν ενημερωθεί επισήμως για την πρώτη φάση της διαδικασίας και προφανώς έχουν εικόνα.

 

Ενδιαφέρον έχει επίσης το σημείο του άρθρου στο οποίο καταγράφεται ο προβληματισμός της ΕΚΤ για το ότι με την μετατροπή των αναβαλλόμενων φορολογικών περιουσιακών στοιχείων σε φορολογικές πιστώσεις ενδεχομένως να μειωθεί το κίνητρο ή ρυθμιστική ανάγκη για τους μετόχους να διοχετεύσουν νέα κεφάλαια στα πιστωτικά ιδρύματα της ΕΕ.

 

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει πως οι τράπεζες αντί να ζητήσουν ενίσχυση κεφαλαίων από τους μετόχους τους (αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου) θα επαναπαυθούν πάνω σε λογιστικού τύπου ρυθμίσεις κάτι που θα τις καταστήσει και λιγότερο φερέγγυες αλλά και λιγότερο ανταγωνιστικές έναντι των Αμερικάνικων τραπεζών.

 

Όλα πάντως θα ξεκαθαρίσουν την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου όταν μετά το κλείσιμο των αγορών, θα επιδοθούν τα αποτελέσματα των stress test στις τράπεζες ενώ την Κυριακή 26 Οκτωβρίου θα υπάρξουν οι επίσημες ανακοινώσεις από την ΕΚΤ.

Α. Τάντουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 12:58 - 08 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.