ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Βενεζουέλα θα χρεοκοπήσει υπό το βάρος της πτώσης του πετρελαίου, μεταδίδει το Bloomberg

18:34 - 11 Δεκ 2014 | Διεθνή
Η Βενεζουέλα θα χρεοκοπήσει υπό το βάρος της πτώσης του πετρελαίου, μεταδίδει το Bloomberg
Η πτώση των τιμών του πετρελαίου θα οδηγήσει την Βενεζουέλα σε χρεοκοπία, πιστεύουν οι traders, καθώς πιέζονται τα δημόσια οικονομικά και οι τιμές των ομολόγων φτάνουν σε χαμηλό 16 ετών, μεταδίδει το Bloomberg.

Πιο αναλυτικά, το πρακτορείο υποστηρίζει ότι η κατρακύλα των τιμών του πετρελαίου κατά 38% έχει φουντώσει τις ανησυχίες ότι η Βενεζουέλα δεν θα μπορέσει να πληρώσει το χρέος, με αποτέλεσμα οι τιμές των ομολόγων να αγγίζουν επίπεδα που οι επενδυτές έχουν να δουν από την ρωσική χρηματοπιστωτική κρίση του 1998, που προκάλεσε ρευστοποιήσεις στις αναδυόμενες αγορές.

Τα ομόλογα αναφοράς, λήξης 2027 υποχώρησαν στα 43,58 σεντς στο δολάριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 1998. Παράλληλα, το κόστος των συμβολαίων ασφάλισης του χρέους της Βενεζουέλας έναντι μη πληρωμής για πέντε έτη βρίσκεται στο 59%, φέρνοντας την υπαινισσόμενη πιθανότητα χρεοκοπίας στο 93%, το υψηλότερο επίπεδο παγκοσμίως.

Τα εθνικά αποθεματικά βρίσκονται σε χαμηλό 10ετίας, δηλαδή στα 2,15 δισ. δολάρια, και καλύπτουν μόνο το 40% περίπου του συνολικού χρέους που λήγει κατά τα επόμενα πέντε χρόνια.

Στα πλαίσια αυτά, ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Rafael Ramirez, ο οποίος είναι επίσης εκπρόσωπος της χώρας στον OPEC, δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά με άλλα μέλη του Οργανισμού για να αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου στα 100 δολ. το βαρέλι.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.