ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι συμβουλεύει τους επενδυτές για το 2015 η BlackRock

01:00 - 08 Ιαν 2015 | Διεθνή
Τι συμβουλεύει τους επενδυτές για το 2015 η BlackRock
Τις επενδυτικές της κατευθύνσεις για το 2015 έδωσε η BlackRock, σε έκθεσή της για τις προβλέψεις της για την αγορά του 2015.

Πιο αναλυτικά, η BlackRock επισημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα ακολουθήσουν αποκλίνουσες πολιτικές το 2015. Καθώς η Fed τελειώνει με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια κάποια στιγμή στα μέσα του 2015, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) κάνουν βήματα προς την ποσοτική χαλάρωση, εξηγεί. Στα βραχυπρόθεσμα ομόλογα θα γίνει περισσότερο αισθητή η αύξηση των επιτοκίων σε σχέση με τα μακροπρόθεσμα ομόλογα, καθώς τα χαμηλότερα επιτόκια στην Ευρώπη και την Ιαπωνία αυξάνουν τη ζήτηση για μακροπρόθεσμα αμερικανικά ομόλογα με σχετικά πιο ελκυστικές αποδόσεις. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με άλλες τάσεις, είναι πιθανόν να κρατήσει τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων.

 

Στη συνέχεια, η εταιρεία σχολιάζει ότι οι αποκλίνουσες πολιτικές των κεντρικών τραπεζών υποστηρίζουν την ενίσχυση του δολαρίου, με σειρά επιπτώσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν χαμηλότερες τιμές πετρελαίου που θα ωφελήσουν χώρες που εισάγουν πετρέλαιο, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ιαπωνία.

 

Η BlackRock εκφράζει την άποψη ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα βρίσκεται σε ηγετική θέση το 2015. «Πιστεύουμε ότι στην οικονομία των ΗΠΑ θα παρουσιαστεί μεγάλη ανάπτυξη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το 2015, επιπέδου 2,5% - 3%. Ενώ η οικονομία των ΗΠΑ δεν στερείται προκλήσεων, βρίσκεται σε καλύτερη θέση από άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες», επισημαίνει η ανάλυση, προσθέτοντας ότι «ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η αμερικανική οικονομία είναι η αδύναμη ανάπτυξη στο εξωτερικό».

 

Όσον αφορά στην μεταβλητότητα, η BlackRock αναμένει αύξησή της. Η μεταβλητότητα, όπως μετριέται από τον VIX Index, είναι ακόμα αρκετά πιο κάτω από τον ιστορικό της μέσο όρο, όπως ήταν και για το μεγαλύτερο μέρος του 2014, εκτός λίγων εξαιρέσεων, επισημαίνει η έκθεση. «Ωστόσο, με τη Fed έτοιμη να αλλάξει γραμμή πλεύσης, την οικονομία στην Ευρώπη να "παλεύει" και τις γεωπολιτικές εντάσεις σε μέρη όπως η Ουκρανία, προβλέπουμε υψηλότερη μεταβλητότητα το 2015», τονίζεται.

 

Συμπερασματικά, η BlackRock υποστηρίζει ότι και για το 2015 προτιμά μετοχές έναντι ομολόγων και μετρητών, ακόμα και με τις προβλέψεις για αυξημένη μεταβλητότητα. Μάλιστα, προτείνει την αναζήτηση ευκαιριών σε ορισμένες διεθνείς αγορές και κυκλικούς κλάδους. Η Ιαπωνία παραμένει η αγορά με τις πιο ελκυστικές τιμές, με καταλύτες για περισσότερα κέρδη από μετοχές να φαίνονται στον ορίζοντα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.