ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φορολογική επιβάρυνση των πολύ πλούσιων ετοιμάζει ο Ομπάμα

18:40 - 18 Ιαν 2015 | Διεθνή
Φορολογική μεταρρύθμιση που θα βάλει τέλος στα φορολογικά "παραθυράκια" που εκμεταλλεύονται οι πιο πλούσιοι και θα μειώσει τους φόρους για τα περισσότερα νοικοκυριά, αναμένεται να παρουσιάσει την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Οι προτάσεις αυτές του Ομπάμα περιλαμβάνουν την αύξηση της φορολογικής πίεσης στο 1% των πιο πλούσιων νοικοκυριών ώστε να χρηματοδοτηθούν νέες αρωγές για τη μεσαία τάξη, καθώς και να καταργηθεί «το μεγαλύτερο, ίσως, φορολογικό παραθυράκι όλου του φορολογικού κώδικα για τους ιδιώτες», το οποίο αφορά τη φορολόγηση των εισοδημάτων από κεφάλαια.

 

Το εν λόγω "παραθυράκι" επιτρέπει αυτή τη στιγμή να καταβάλλεται καθόλου ή ελάχιστος φόρος για τις υπεραξίες που πραγματοποιούνται από κληρονομημένα ενεργητικά.

 

Η κατάργηση της σχετικής διάταξης θα έπληττε σχεδόν αποκλειστικά το 1% των πιο πλούσιων φορολογουμένων και το 80% της προσπάθειας θα αφορούσε το 0,1% των πιο εύπορων, δηλαδή αυτούς των οποίων τα εισοδήματα υπερβαίνουν τα δύο εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

 

«Οι 400 πιο πλούσιοι φορολογούμενοι πλήρωσαν κατά μέσο όρο 17% φόρο το 2012, λιγότερο απ΄ ότι οι οικογένειες της μεσαίας τάξης», εξηγεί ο Λευκός Οίκος, ο οποίος καταγγέλλει έναν "άδικο" φορολογικό κώδικα.

 

Η μεταρρύθμιση θα αυξήσει επίσης στο 28% το μέγιστο ποσοστό φορολόγησης των εισοδημάτων από κεφάλαιο και των μερισμάτων, ποσοστό που ίσχυε την εποχή της προεδρίας του Ρόναλντ Ρίγκαν.

 

Μεταξύ των άλλων προτάσεων που παρουσιάσθηκαν από τον Λευκό Οίκο περιλαμβάνεται ένας νέος φόρος ο οποίος αφορά τις περίπου 100 μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, καθώς και φορολογικές απαλλαγές από τις οποίες επωφελούνται συνολικά δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανών, όπως τριπλασιασμός της έκπτωσης φόρου για τη φροντίδα παιδιών, φοροαπαλλαγή για τη χρηματοδότηση ανώτατων σπουδών και διευκόλυνση της αποταμίευσης για συνταξιοδότηση.

 

Η ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης είναι η ευκαιρία που έχει κάθε χρόνο ο πρόεδρος για να εκθέσει τα σχέδιά του.

 

Οι προτάσεις που παρουσιάσθηκαν χθες είναι πιθανό να προκαλέσουν σημαντικές αντιδράσεις από τους Ρεπουμπλικανούς επειδή αυξάνουν τους φόρους.

 

Καθώς οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν και τα δύο σώματα του Κογκρέσου μετά τα κέρδη που πραγματοποίησαν στις εκλογές του Νοεμβρίου, ο Δημοκρατικός Ομπάμα προβλέπεται ότι θα αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες για να μετατρέψει τις προτάσεις του σε νόμους.

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.