ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελπίδες Μέρκελ για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία

10:16 - 22 Ιαν 2015 | Διεθνή
Ελπίδες Μέρκελ για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία
Την ελπίδα πως ένας νέος γύρος συνομιλιών με την Ουκρανία και τη Ρωσία στο Βερολίνο θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην εφαρμογή μιας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία, εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι ελπίδες δεν πρέπει να είναι υψηλές έπειτα από τα πρόσφατα επεισόδια.

Το Βερολίνο απηύθυνε έκκληση για την ανεύρεση μιας πολιτικής λύσης, υποστηρίζοντας ότι καμία πλευρά δεν θα μπορούσε να κερδίσει με στρατιωτικά μέσα.

 

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε πριν την έναρξη της συνεδρίασης με τους ομολόγους του από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Γαλλία: «Μπορώ μόνο να ελπίζω και να απευθύνω έκκληση προς όλες τις πλευρές για εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα».

 

Σύμφωνα με τη Μέρκελ, στόχος των συνομιλιών ήταν να προγραμματιστεί εκ νέου μια σύνοδος μεταξύ των 4 χωρών στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, αφού την προηγούμενη εβδομάδα αναβλήθηκε εξαιτίας των νέων συγκρούσεων που ξέσπασαν.

 

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες οι επιθέσεις των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία εντείνονται, ενώ το Κίεβο σχεδιάζει ως απάντηση την αύξηση κατά 68.000 των μελών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

 

Το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για την μη υλοποίηση της κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Μινσκ, στόχος της οποίας ήταν ο τερματισμός των συγκρούσεων που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 4.700 ανθρώπους στις μάχες που έχουν ξεσπάσει μεταξύ των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων και φιλορώσων ανταρτών.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:22 - 22 Ιαν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.