ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέρκελ: Το QE της ΕΚΤ να μην γίνει δικαιολογία για επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων

16:49 - 23 Ιαν 2015 | Διεθνή
Μέρκελ: Το QE της ΕΚΤ να μην γίνει δικαιολογία για επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δεν πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία για επιβράδυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων εκ μέρους των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, τόνισε για ακόμα μια φορά η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Φλωρεντία με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

Μάλιστα, η κα Μέρκελ ανέφερε ότι δεν θα κάνει σχόλια για αυτή καθαυτή την απόφαση της ΕΚΤ, σε ένδειξη σεβασμού στην ανεξαρτησία της.

Τόνισε, ωστόσο, ότι μόνο οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις μπορούν να αναζωογονήσουν την Ευρωζώνη.

 

«Δεν μου δίνεται η εντύπωση πως η απόφαση της ΕΚΤ θα μπορούσε να οδηγήσει την Ιταλία να πει “δεν χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις πλέον”. Λέω όμως πως αυτό πρέπει να ισχύει για όλους - και θα το παρακολουθήσουμε αυτό τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος.

 

«Καμιά κεντρική τράπεζα στον κόσμο δεν θα μπορέσει να υποκαταστήσει ποτέ την πολιτική. Οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», πρόσθεσε.

 

Να σημειωθεί ότι η κα Μέρκελ επαίνσε την ιταλική κυβέρνηση Ρέντσι για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί, με τον κ. Ρέντσι να διαβεβαιώνει ότι η απόφαση της ΕΚΤ τον ωθεί να επιταχύνει την προώθηση μεταρρυθμίσεων, όχι να την επιβραδύνει.

 

«Η ΕΚΤ έκανε το καθήκον της αλλά να μην σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις»

 

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις της Μέρκελ ήταν και οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος προειδοποίησε ότι η απόφαση της ΕΚΤ δεν σημαίνει ότι μπορούν να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις, εκφράζοντας όμως την ικανοποίησή του γι' αυτήν.

 

«Με σεβασμό στην ανεξαρτησία της, μπορώ να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τις αποφάσεις αυτές», δήλωσε ο Ολάντ κατά την άφιξή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Παράλληλα εκτίμησε ότι η ΕΚΤ έκανε το καθήκον της όταν «έδινε μάχη κατά της ανεργίας» και έθετε «ως προτεραιότητα την ανάπτυξη». Παρόλα αυτά, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ «δεν θα πρέπει να μας εμποδίσουν να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις μας».

 

«Θα ήταν πολύ απλό να πούμε: αφού η ΕΚΤ θα χορηγήσει ρευστότητα, θα ευνοήσει την ανάπτυξη, δεν έχουμε τίποτα πια να κάνουμε», υπογράμμισε ο Ολάντ και πρόσθεσε: «θα πρέπει πάντα να είμαστε ανταγωνιστικοί, ελκυστικοί και να φροντίζουμε ώστε η καινοτομία να βρίσκεται στην καρδιά των πολιτικών μας».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.