ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σμιθ: Να εμβαθύνουμε τις σχέσεις Βρετανίας-Ελλάδας

14:21 - 25 Ιαν 2017 | Διεθνή
Σμιθ: Να εμβαθύνουμε τις σχέσεις Βρετανίας-Ελλάδας
Την πεποίθηση πως έχει μπροστά της μια ενδιαφέρουσα και γεμάτη προσκλήσεις θητεία εξέφρασε η νέα Βρετανίδα πρέσβης στην Ελλάδα Κέιτ Σμιθ, η οποία επέδωσε χτες τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η ίδια σημείωσε παράλληλα πως είναι ευκαιρία για σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας και Βρετανίας.

Να υπενθυμίσουμε πως μέχρι πρόσφατα η κ. Σμιθ ήταν διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών & Κοινοπολιτείας για θέματα Αμερικής, διαδέχεται τον Τζον Κίτμερ, ο οποίος ολοκλήρωσε τη θητεία του στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο του 2016.

Τώρα επιστρέφει ως πρέσβης στην Αθήνα, όπου είχε υπηρετήσει ως γραμματέας Β' Πολιτικών Υποθέσεων & Ακόλουθος Τύπου, από το 1991 ως το 1994.

«Είναι ιδιαίτερη χαρά ότι ξεκίνησα τη διπλωματική μου καριέρα στην Αθήνα πριν 26 χρόνια. Ο ενθουσιασμός και η αγάπη μου για την Ελλάδα παραμένουν το ίδιο», είπε και μάλιστα στην ελληνική η νέα πρέσβης κατά το χαιρετισμό που απήυθυνε στους προσκεκλημένους της, στη γιορτή που έδωσε χτες βράδυ στην πρεσβευτική κατοικία.

«Ένας από τους προκατόχους μου, στην εποχή του Βενιζέλου, σχολίασε στην αρχή της θητείας του: "θέλω η θητεία μου να είναι χωρίς ιστορία". Δεδομένης της συγκυρίας δεν έχω τέτοιες προσδοκίες. Αρκεί να πω, ότι η θητεία μου θα είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα, γεμάτη προκλήσεις, όμως πιστεύω ότι έχουμε μπροστά μας μια ευκαιρία να ανανεώσουμε τις ήδη ισχυρές σχέσεις φιλίας, μεταξύ της Ελλάδας και της Βρετανίας», εξήγησε σχετικά με τη θητεία της.

Σχολίασε τις σχέσεις των δύο χωρών οι οποίες στηρίζονται στην ιστορία, τις αξίες, τον πολιτισμό, το εμπόριο, τις επενδύσεις και βέβαια τις σχέσεις ανάμεσα στους δυο λαούς.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση μίλησε για το κτίριο της πρεσβευτικής κατοικίας και στον πρώτο του ιδιοκτήτη Ελευθέριο Βενιζέλο, λέγοντας: «αποτελεί μοναδικό προνόμιο να μένω σε αυτό το σπίτι, την κατοικία του Ελευθέριου Βενιζέλου, μιας από τις πλέον επιφανείς προσωπικότητες της ελληνικής ιστορίας και για τον οποίο όσο πιο πολλά μαθαίνω τόσο πιο πολύ τον θαυμάζω».

Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων και οι πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης,  αναπλ. υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσας, οι βουλευτές της ΝΔ, Ν. Δένδιας και Ολγα Κεφαλογιάννη, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Ι. Στουρνάρας, Έλληνες και ξένοι διπλωμάτες και άλλοι αξιωματούχοι.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.