ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μάικ Πενς: "Αναμένουμε καλύτερες ημέρες, καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία"

09:52 - 01 Αυγ 2017 | Διεθνή
Μάικ Πενς: "Αναμένουμε καλύτερες ημέρες, καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία"
Οι περικοπές που αποφάσισε η Μόσχα στο προσωπικό των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών στη Ρωσία δεν θα αποδυναμώσουν τις δεσμεύσεις που έχει δώσει η Ουάσιγκτον σχετικά με την ασφάλεια των συμμάχων της, όπως επιβεβαίωσε πρόσφατα ο Μάικ Πενς, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος μετά τη συνάντηση που είχε με τους προέδρους των τριών χωρών της Βαλτικής, δηλαδή την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Αναμένουμε καλύτερες ημέρες, καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία, όμως οι πρόσφατες διπλωματικές ενέργειες της Μόσχας δεν θα εμποδίσουν τη δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλειά τους, την ασφάλεια των συμμάχων τους και την ασφάλεια των κρατών που αγαπούν την ελευθερία σε ολόκληρο τον κόσμο».

Απευθυνόμενος σε σε στρατιώτες του ΝΑΤΟ—Αμερικανούς, Βρετανούς, Γάλλους και Δανούς, που υπηρετούν σε ένα πολυεθνικό τάγμα που έχει αναπτυχθεί στην Εσθονία, ο Μάικ Πενς τόνισε ότι «Κανένας κίνδυνος δεν υποβόσκει για τις χώρες της Βαλτικής από το φάσμα της επίθεσης από την απρόβλεπτη γείτονά σας».

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε για μία ακόμη φορά «το απλό μήνυμα του προέδρου Τραμπ: είμαστε στο πλευρό σας».

Παρ’ όλα αυτά δεν έκανε καμία αναφορά σε κανένα συγκεκριμένο μέτρο που θα ενίσχυε τη στρατιωτική παρουσία της Δύσης στην περιοχή, αν και χθες Κυριακή ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Γιούρι Ράτας ανέφερε ότι συζήτησε μαζί του το ενδεχόμενο ανάπτυξης αντιπυραυλικών συστοιχιών Πάτριοτ.

Η επίσκεψη του Μάικ Πενς πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης συγκυρίας, όπως επισήμανε ο αναλυτής του Διεθνούς Κέντρου του Ταλίν για την Άμυνα και την Ασφάλεια, ο Έρκι Μπαχόφσκι, καθώς μόλις χθες το Κρεμλίνο ανακοίνωσε τη μείωση του αριθμού των Αμερικανών διπλωματών κι ενώ ο Λευκός Οίκος «σπαράσσεται» από εσωτερικές έριδες.

Μετά το Ταλίν, ο Μάικ Πενς και η σύζυγός του έφθασαν στην Τιφλίδα, την πρωτεύουσα της Γεωργίας, όπου αναμένεται να συναντηθεί με φιλοδυτικούς πολιτικούς αξιωματούχους.

Η επίσκεψή του, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να επαναλάβει την στήριξη των ΗΠΑ στην βούληση της Γεωργίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, λαμβάνει χώρα δύο ημέρες μετά την έναρξη σε γεωργιανό έδαφος των μεγαλύτερων κοινών στρατιωτικών ασκήσεων από την Τιφλίδα και την Ουάσιγκτον.

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του Μάικ Πενς αμέσως μετά την επίσκεψή του στην Γεωργία, θα είναι το Μαυροβούνιο το οποίο εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ την 5η Ιουνίου.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.