ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λονδίνο: Το τρομοκρατικό χτύπημα, οι μάρτυρες και τo tweet Τραμπ

20:41 - 15 Σεπ 2017 | Διεθνή
Λονδίνο: Το τρομοκρατικό χτύπημα, οι μάρτυρες και τo tweet Τραμπ
Ως τρομοκρατική πράξη αντιμετωπίζουν οι βρετανικές αρχές την έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής εντός συρμού του μετρό στο Λονδίνο. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν τουλάχιστον 18 άτομα.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι τα θύματα υπέστησαν τραύματα στο πρόσωπο μετά την έκρηξη ενός λευκού μπιτονιού.

Ένας αυτόπτης μάρτυς είπε ότι «πολλά» άτομα τραυματίστηκαν μετά την έκρηξη και στον πανικό που ακολούθησε, καθώς ποδοπατήθηκαν.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε συρμό της γραμμής «District Line» στoν σταθμό Parsons Green, στο δυτικό Λονδίνο.

Ακόμη, πάντως, δεν είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για κάποιο ατύχημα ή τρομοκρατική ενέργεια.

 

bomba 2

 

Στην πρώτη επίσημη ανακοίνωσή της για την έκρηξη, η Μητροπολιτική Αστυνομία της βρετανικής πρωτεύουσας αναφέρει:

«Άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της Μητροπολιτικής Αστυνομίας ερευνούν περιστατικό το οποίο συνέβη στον υπόγειο σιδηρόδρομο του Λονδίνου το πρωί. Η αστυνομία κλήθηκε στις 8.20 το πρωί (σ.σ. 10.20 ώρα Ελλάδος) της Παρασκευής 15 Σεπτεμβρίου στον σταθμό Parsons Green του υπογείου σιδηροδρόμου μετά από αναφορές για φωτιά σε συρμό. Ο βοηθός αναπληρωτής Επίτροπος Νιλ Μπάζου, ανώτερος εθνικός συντονιστής της Αντιτρομοκρατικής, κήρυξε το περιστατικό "τρομοκρατική ενέργεια".

Άνδρες της Μητροπολιτικής Αστυνομίας και της Βρετανικής Αστυνομίας των Μεταφορών βρέθηκαν άμεσα στο σημείο, μαζί με συναδέλφους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λονδίνου και της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων Λονδίνου. Προς το παρόν γνωρίζουμε ότι υπάρχει αριθμός ανθρώπων οι οποίοι έχουν τραυματιστεί. Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε την πηγή της φωτιάς, κάτι το οποίο αποτελεί ήδη αντικείμενο έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Η περιοχή του σταθμού παραμένει αποκλεισμένη με προστατευτικές ταινίες και συμβουλεύουμε τους πολίτες να αποφεύγουν το σημείο».

 

bomba 3

 

Ο εντοπισμός υπόπτου από τις αρχές

Οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας ταυτοποίησαν έναν ύποπτο που φέρεται ότι εμπλέκεται στη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σταθμό Πάρσονς Γκριν, στο μετρό του Λονδίνου, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Sky News.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν τον ύποπτο με τη βοήθεια των βίντεο από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, έγραψε στο Twitter ο ρεπόρτερ του καναλιού Μαρκ Γουάιτ.

Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των επιβατών

"Επέβαινα στο δεύτερο βαγόνι από το τέλος. Άκουσα έναν ήχο ανάφλεξης. Σήκωσα το κεφάλι μου και είδα ολόκληρο το βαγόνι τυλιγμένο στις φλόγες και οι φλόγες να με πλησιάζουν", δήλωσε στο Reuters ο Όλα Φαγιανκίνου, επιβάτης του τρένου.

"Πολλοί επιβάτες είχαν ποδοπατηθεί. Υπήρχαν διάσπαρτα κινητά, καπέλα, τσάντες και όταν γύρισα να κοιτάξω πίσω μου είδα φλόγες να βγαίνουν από μια σακούλα...".

Έξω από τον σταθμό μια γυναίκα καθόταν στο πεζοδρόμιο με τυλιγμένο το πόδι της με γάζες και δίπλα της περιπολούσαν ένοπλοι αστυνομικοί. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι είδε μια γυναίκα να απομακρύνεται με φορείο και τα πόδια της να είναι τυλιγμένα με ισοθερμική κουβέρτα.

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε: "Ηταν ο σώζων εαυτόν σωθήτω, ο κόσμος είχε πανικοβληθεί, πατούσε ο ένας πάνω από τον άλλον. Μια γυναίκα είχε άσχημα εγκαύματα στα πόδια της, ήταν πολύ σοκαριστικό. Η γυναίκα την οποία συνόδευα ποδοπατήθηκε. Γινόταν χαμός".

 

fotografia metro ena

 

Το tweet του Ντόναλντ Τράμπ και ο εκνευρισμός της Τερέζα Μέι 

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε γράψει το πρωί στο Twitter: «Άλλη επίθεση στο Λονδίνο από έναν αποτυχημένο τρομοκράτη. Αυτοί οι άνθρωποι είναι άρρωστοι και παράφρονες και βρίσκονταν στο στόχαστρο της Σκότλαντ Γιάρντ. Πρέπει να είμαστε υπέρ της προληπτικής δράσης!»

Στη συνέχεια πρόσθεσε σ' ένα δεύτερο μήνυμα: «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους αποτυχημένους τρομοκράτες με πολύ σκληρότερο τρόπο. Το Ίντερνετ είναι το κύριο εργαλείο στρατολόγησης, από το οποίο πρέπει να τους αποκόψουμε και να το χρησιμοποιούμε καλύτερα!».

Η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπογράμμισε σήμερα ότι η διατύπωση εικασιών δεν βοηθάει σε οποιαδήποτε έρευνα, μετά τον ισχυρισμό του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter πως οι δράστες της επίθεσης στο μετρό του Λονδίνου ήταν γνωστοί στην αστυνομία.

Ερωτηθείσα σχετικά με το μήνυμα του Τραμπ στο οποίο ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρει πως οι υπεύθυνοι για τη βόμβα στο δυτικό Λονδίνο, που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό 22 ανθρώπων, ήταν «στο στόχαστρο της Σκότλαντ Γιάρντ», η Μέι δήλωσε: «Δεν πιστεύω ότι βοηθάει να εικάζει κάποιος για το τι συμβαίνει σε μια έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Η βρετανή πρωθυπουργός δήλωσε επίσης πως η αστυνομία και οι υπηρεσίες ασφαλείας κάνουν ό,τι μπορούν για να εντοπίσουν αυτούς που είναι υπεύθυνοι γι' αυτή την «άνανδρη επίθεση».

 

gynaika traumatias ena

Τελευταία τροποποίηση στις 20:40 - 15 Σεπ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.