ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκλογές στο Ισραήλ. Δύει το άστρο του Νετανιάχου;

13:24 - 11 Σεπ 2019 | Διεθνή
Εκλογές στο Ισραήλ. Δύει το άστρο του Νετανιάχου;
Από τον Αμφικτύονα

 

Στις 17 Σεπτεμβρίου 2019 διεξάγονται και πάλι εκλογές στο Ισραήλ. Οι   δύο βασικοί αντίπαλοι που διεκδικούν την εξουσία είναι το κεντρο-δεξιό κόμμα Likud του νυν πρωθυπουργού B. Netanyahu και το κεντρο-αριστερό κόμμα «Kahol Lavan (Γαλανόλευκο κόμμα) του απόστρατου Στρατηγού και Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου (2011-2015), Benny Gantz.

Την προηγούμενη άνοιξη διεξήχθησαν στο Ισραήλ βουλευτικές εκλογές τις οποίες κέρδισε με ελάχιστη διαφορά το Likud του Netanyahu αλλά δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τα υπόλοιπα κόμματα της θρησκευτικής ή κοσμικής δεξιάς οπότε η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες ήταν ο συνταγματικός μονόδρομος.

Ο ηγέτης του κεντρο-δεξιού Likud είναι (μετά τον ιστορικό και εμβληματικό Ben Gurion), ο μακροβιότερος Πρωθυπουργός του Ισραήλ αφού έχει κερδίσει τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις και έχει ηγηθεί τεσσάρων  κυβερνήσεων συνασπισμού.

Αδελφός του Y. Netanyahu, διοικητή της ισραηλινής μονάδας καταδρομών της θρυλικής «επιχείρησης Entebbe» που σκοτώθηκε κατά την διάρκεια της επιχεμμα ﷽﷽﷽﷽﷽﷽ιναι το κοπίται του γαλανερισουίρησης, έκτισε την πολιτική του καριέρα πάνω  ακριβώς σε αυτό το γεγονός και σε ένα μείγμα εθνικισμού (Μεγάλο Ισραήλ) και άκρατου φιλελευθερισμού.
Ο απόστρατος στρατηγός B.Gantz, με σκληρό συστημικό λόγο σε θέματα ασφάλειας και κοινωνικό πρόσωπο σε θέματα οικονομικής πολιτικής μαζί με άλλους απόστρατους ανώτατους αξιωματικούς ηγείται του κεντρώου γαλανόλευκου κόμματος.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ρυθμιστής των εκλογών θα ειναι το  δεξιό κοσμικό κόμμα Yisreal Beiteinu (Ισραήλ το σπίτι μας) του A. Lieberman.

Κυβερνητικός εταίρος σε σχεδόν όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού του Netanyahu, Υπουργός Άμυνας στην προηγούμενη κυβέρνηση του Likud, παραιτήθηκε τον Οκτωβριο του 2018 όταν διαφώνησε με ειρηνευτικό σχέδιο που τερμάτιζε τους Ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην λωρίδα της Γάζας και μεταξύ άλλων «επέτρεπε στο Κατάρ να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων στην ελεγχόμενη από την Hamas λωρίδα της Γαζας», δηλαδή ουσιαστικά προωθούσε και την οικονομική απόσχιση των εδαφών της λωρίδας της Γάζας από την Παλαιστινιακή εξουσία.

Στην συνέχεια και μετά τις εκλογές αρνήθηκε να πάρει μέρος στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον  B. Netanyahu επειδή σε αυτή συμμετείχαν δεξιά θρησκευτικά κόμματα με τα οποία όμως συγκυβέρνησε-συνεργάστηκε πολύ καλά σχεδόν σε όλες τις προηγουμενες κυβερνήσεις του B.Netanyahu. Σημερα ο A.Lieberman δηλώνει ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να συνεργαστεί με τον B.Gantz και το γαλανόλευκο κόμμα αρκεί να μην συμμετέχουν στην κυβέρνηση θρησκευτικά δεξιά κόμματα.

Απολύτως αντικειμενικά δεν βγαίνει νόημα. Ο επί σειρά ετών κυβερνητικός εταίρος και του B.Netanyahu και των θρησκευτικών κομμάτων, αρνείται σήμερα την συνεργασία με τα θρησκευτικά κόμματα και προσπαθεί να επιβάλει αυτόν τον όρο και στον μελλοντικό κυβερνητικό του εταίρο.

Σίγουρα η ουσία της διαφωνίας του Lieberman με τον Netanyahu δεν βρίσκεται στην συμμετοχή των θρησκευτικών κομμάτων στην προσεχή κυβέρνηση συνασπισμού. Αλλα στις γεωπολιτικές αναγκαιότητες και συμφέροντα που εξανάγκασαν τον Netanyahu να δεχθεί την πολιτική συνεργασία Κατάρ-Hamas για την πληρωμή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων που εργάζονται σε αυτή την περιοχή. Και πως μπορεί να διαφωνεί ο Lieberman με την πολιτική συνεργασία Κατάρ-Hamas όταν το Ισραήλ και το Κατάρ μαζί με την Σαουδική Αραβία , ειναι εδω και αρκετά χρόνια στενοί σύμμαχοι εναντίον του Ιραν. Σε πρώτη ανάγνωση δεν βγαίνει νόημα εκτός εάν προσφύγουμε είτε σε θεωρίες συνομωσίας είτε σε αναλύσεις ακραίας διαφθοράς και διαπλοκής. 

Στο άρθρο μας στις 28 Αυγούστου 2019, με τίτλο «Ακήρυχτος Πόλεμος στην Μέση Ανατολή» (https://www.reporter.gr/Eidhseis/Politikh/398288-Akhrychtos-Polemos%20sthn-Mesh-Anatolh) είχαμε τονίσει

  • Είναι τόσες πολλές και σε μεγάλο βαθμό αλληλοεξαρτώμενες οι παράμετροι που θα καθορίσουν τις επί μέρους τακτικές κινήσεις και επιλογές του Ισραήλ, της Τουρκίας και των μεγάλων δυνάμεων ώστε σε αυτη την χρονική στιγμή είναι σχεδόν αδύνατη η λύση της εξίσωσης. Θα παρακαλουθούμε με προσοχή τα γεγονότα και θα επανέλθουμε.


Οι εκλογές στο Ισραήλ, η δομή της νέας κυβέρνηση συνασπισμού που θα προκύψει μετά από αυτές, είναι μερικές μόνο από τις παραμέτρους αυτής της σύνθετης εξίσωσης που περιγράψαμε σε εκείνο το άρθρο.

Σύντομα θα επανέλθουμε.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:41 - 17 Σεπ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.