ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απώλειες στην Ευρώπη - Πτωτικά τα futures στη Wall

14:05 - 22 Ιαν 2010 | Χρηματιστήρια
Με αρνητικά πρόσημα κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, στον απόηχο των ανακοινώσεων του Μπαράκ Ομπάμα να προχωρήσει στον περιορισμό της ανάληψης κινδύνου στις τράπεζες, αλλά και των εικασιών που θέλουν την Κίνα να ανακοινώνει μέτρα για τον περιορισμό της ανάπτυξης της οικονομίας της. 'Βαρίδι' οι μετοχές των τραπεζών, με τους επενδυτές να τις 'εγκαταλείπουν'. Πτωτικά κινούνται τα παράγωγα στη Wall.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 υποχωρεί 0,62% στις 5.302 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο DΑΧ χάνει 0,70% στις 5.706 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο CAC χάνει 0,75% στις 3.833 μονάδες.

Πτώση 0,6% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Dow Jones Stoxx 600 στις 251,18 μονάδες, σηματοδοτώντας την τρίτη συνεχή ημέρα απωλειών, ενώ ο δείκτης MSCI Asia Pacific υποχώρησε 1,2%.

Ανέβασε τους τόνους για την αυστηροποίηση των κανόνων που διέπουν το τραπεζικό σύστημα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, επισημαίνοντας ότι η «ιδέα» του «πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει» για μία τράπεζα δεν θα ισχύει πια, καθώς θα ψηφιστούν κανόνες για τον περιορισμό της ανάληψης κινδύνου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος  με τις προτάσεις του,  επιστρέφει στη νοοτροπία του νόμου «Glass-Steagall», από τον οποίο οι ΗΠΑ απομακρύνθηκαν στο τέλος του 20ου αιώνα. Ο νόμος, που υιοθετήθηκε υπό παρόμοιες συνθήκες με τις σημερινές (τη δεκαετία του '30, μετά τη Μεγάλη Ύφεση) διαχώριζε τις εμπορικές/δανειακές τραπεζικές δραστηριότητες από τις επενδυτικές

Στις προτάσεις περιλαμβάνεται η απαγόρευση στις λιανικές τράπεζες να χρησιμοποιούν ίδια κεφάλαια σε «ριψοκίνδυνες» οικονομικές συναλλαγές -κάτι που θα εμποδίσει τις εμπορικές τράπεζες να επενδύουν σε hedge fund και private equity fund.

O Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι ακόμα και σήμερα οι τράπεζες λειτουργούν υπό τους ίδιους κανόνες που τις οδήγησαν πριν από ένα χρόνο λίγο πριν την κατάρρευση.

O Obama έθιξε και το φαινόμενο της ανευθυνότητας, το οποίο κάνει επιτακτική της ανάγκη εισαγωγής της μεταρρύθμισης, «καρφώνοντας» τις τράπεζες που σημειώνουν «αστρονομικά» κέρδη, απαξιώνουν τις μικρές επιχειρήσεις, αποφασίζουν για το ύψος των επιτοκίων κατά βούληση, και δεν επιστρέφουν τα χρήματα των φορολογουμένων πίσω.

«Αν θέλουν πόλεμο, είμαι έτοιμος» είπε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερα αδύναμες εμφανίζονται οι μετοχές των τραπεζών, με τη Deutsche Bank να χάνει 4,9%, τη Barclays 5,9% και τη Societe Generale 1,9%.Υποχώρηση 4,1% και για τη UBS, μετά την υποβάθμισή της σε 'underperform' από 'ουδέτερη' από την BNP Paribas.

Πτωτικά 6,6% κινείται η ICAP, ενώ η LSE καταγράφει πτώση 4,1% και η Deutsche Boerse υποχωρεί 3,7%.

Με απώλειες 5,1% κινείται η BioMerieux, μετά την υποβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε «underperform» από «outperform» από τη CA Cheuvreux.

«Βουτιά» 6% για τη Petropavlovsk, μετά την ανακοίνωση ότι προχωρά σε έκδοση μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων ύψους 300 εκατ. δολαρίων.

Πτώση 5,3% για τη Deutsche Lufthansa, καθώς εκτιμά ότι τα αποτελέσματά της το 2010 θα είναι χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Υψηλότερα κινούνται οι μεταλλευτικές εταιρείες. Κέρδη 1,5% για τη Rio Tinto, μετά την αναβάθμισή της σε 'overweight' από 'ουδέτερη' από την HBSC. Ενίσχυση 1% για την BHP Billiton. Κέρδη 1,7% για την Tullow Oil.

Ανοδος 3,6% για την Telecom Italia, καθώς η Mediobanca εξετάζει το ενδεχόμενο συγχώνευσης με την Telco SpA, η οποία ελέγχει την Telecom Italia.

Άνοδος 2,5% και για τις μετοχές της Ericsson, μετά τη δημοσιοποίηση από την πλευρά της Sony Ericsson για συρρίκνωση ζημιών κατά το τέταρτο τρίμηνο χρήσης, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, αύξηση της τάξης του 1,6% παρουσίασαν το Νοέμβριο οι παραγγελίες στη βιομηχανία στην Ευρωζώνη, ανακοινώνει την Παρασκευή η Eurostat. Συγκρινόμενες με το Νοέμβριο του περασμένου έτους, οι βιομηχανικές παραγγελίες στην Ευρωζώνη σημείωσαν πτώση κατά 1,5%.

Σημειώνεται εδώ ότι οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση της τάξης του 0,5% σε μηνιαία βάση και μείωση 5% σε ετήσια βάση.

Αύξηση 0,3% κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις το Δεκέμβριο στη Βρετανία, ήτοι αύξηση 2,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008, ανακοινώνει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η αύξηση των λιανικών πωλήσεων στη Βρετανία εμφανίζεται κατώτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για αύξηση 1,3% σε μηνιαία βάση και 3,2% σε ετήσια βάση.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:12 - 22 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.