ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μικρά κέρδη για τη Wall- Καλύτερη η εικόνα στην Ευρώπη

23:04 - 17 Φεβ 2010 | Χρηματιστήρια
Με μικρά κέρδη έκλεισαν οι δείκτες στη Wall Street, αφού ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,39% στις 10.309,17 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη ύψους 0,42% στις 1.099,51 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κέρδισε 0,55% στις 2.226,29 μονάδες. Με μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς στο Λονδίνο ο FTSE-100 ενισχύθηκε κατά 0,62% στις 5.276,64 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε ανοδικά κατά 1,01% στις 5.648,34 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC σημείωσε κέρδη ύψους 1,53% στις 3.725,21 μονάδες.

Ανοδικά η Wall Street

Ανοδικά έκλεισαν οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, στον απόηχο των θετικών μακροοικονομικών στοιχείων αλλά και των εταιρικών αποτελεσμάτων. Η αμερικανική οικονομία δείχνει να βρίσκει το «βηματισμό» της και να αποκόπτεται από τις πτωτικές επιρροές των υπολοίπων οικονομιών, αν και στη σημερινή συνεδρίαση έλειψε το ενδιαφέρον, παρόλο που στο μέτωπο των ανακοινώσεων υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις. Τα αρχικά κέρδη της Wall περιορίστηκαν εξαιτίας της ανακοίνωσης της Fed ότι η ανάκαμψη προχωρά μεν, αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ η αγορά εργασίας παραμένει αδύναμη.

‘Αλμα’ 9,2% για τη Whole Foods Markets, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής φυσικών και βιολογικών τροφίμων στις ΗΠΑ, μετά την προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεων για τα κέρδη της.

Η Home Depot ενισχύθηκε κατά 1,9%, μετά την αναβάθμιση της μετοχής από την Oppenheimer.

Ανοδικά κατά 4,1% και 2,7% κινήθηκαν και οι Beazer Homes USA και Hovnanian Enterprises μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τις ανεγέρσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, καθώς και την αναβάθμιση της σύστασης τους από την Bank of America.

Στο 4,1% βρέθηκε και η SanDisk, η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο παραγωγής flash-memory cards για ψηφιακές βιντεοκάμερες και κινητά τηλέφωνα, καθώς η Morgan Stanley βελτίωσε τη σύσταση της σε overweight από equal weight προηγουμένως.

Στη συσσώρευση των ενυπόθηκων χαρτοφυλακίων και τη μεγέθυνση των λογιστικών καταστάσεων της Federal Reserve εστιάστηκε η τελευταία συνεδρίαση της Νομισματικής Επιτροπής της Federal Reserve (FOMC), σύμφωνα με τα πρακτικά που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα.

Κατά τη σύνοδο του Ιανουαρίου η πρόεδροι των περιφερειακών και της κεντρικής Fed διαφώνησαν αναφορικά με τη συνέχεια της νομισματικής πολιτικής που ακολουθείται, καθώς εκφράστηκαν ανησυχίες τόσο για την εξέλιξη της χαλαρής πολιτικής, όσο και για την απόφαση σύσφιγξης, με κύριο παρονομαστή το ερώτημα για το αν θα πρέπει να αυξηθεί ή όχι το βασικό επιτόκιο δανεισμού, το οποίο βρίσκεται στα ιστορικά χαμηλά.

Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση, οι επικεφαλής των Fed συμφώνησαν ότι η ανάκαμψη ακολουθεί μικρά βήματα, ενώ η αγορά εργασίας παραμένει αδύναμη. Επιπλέον, εκφράστηκαν διαφωνίες και στο θέμα του πληθωρισμού, καθώς ο κίνδυνος αύξησης των τιμών του καταναλωτή άρχισε να κάνει την εμφάνιση του.

Ειδικότερα, η Fed προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το 2010 θα είναι μεταξύ 2,8% και 3,5%.

Για την ανεργία, η Fed προβλέπει ότι το 2010 θα κυμανθεί από 9,5% έως 9,7%, ενώ η αρχική πρόβλεψη ήταν ότι το ποσοστό της ανεργίας την τρέχουσα χρονιά θα κυμαινόταν μεταξύ 9,3% και 9,7%.

Η Fed προβλέπει επίσης ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί μεταξύ 1,4% και 1,7%.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας που ωθούν σε κέρδη τη Wall, οι τιμές εισαγωγών κινήθηκαν ανοδικά για έκτο διαδοχικό μήνα κατά τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, σημειώνοντας αύξηση 1,4%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εργασίας.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών εισαγωγών σημείωσε άνοδο 1,4%, από αναθεωρημένη αύξηση 0,2% το Δεκέμβριο. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο κατά 1,1%.

Η άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των τιμών των καυσίμων κατά 5,3%, συμπεριλαμβανομένης της ανόδου των τιμών φυσικού αερίου κατά 18,8%. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 4,8%.

Σε ετήσια βάση οι τιμές εισαγωγών ενισχύθηκαν κατά 11,5%, σημειώνοντας μεγάλη μεταστροφή από την ετήσια πτώση 19,1% του Ιουλίου.

Επιπλέον, ανέκαμψαν οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, σημειώνοντας αύξηση στις ενάρξεις κατά 2,8% στις 591.000, ήτοι η μεγαλύτερη αύξηση από τον περασμένο Ιούλιο. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εμπορίου επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Το υπουργείο επίσης αναθεώρησε τις ενάρξεις Δεκεμβρίου στις 575.000 από 557.000 προηγουμένως.

Παράλληλα, οι οικοδομικές άδειες μειώθηκαν κατά 4,9% στις 621.000, μετά από αύξηση 10,9% το Δεκέμβριο.

Κατά 0,9% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε η Federal Reserve. Η άνοδος επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή του Δεκεμβρίου αναθεωρήθηκε σε αύξηση κατά 0,7% από 0,6% προηγουμένως.

Η εργοστασιακή δραστηριότητα αυξήθηκε 1%, μετά από πτώση 0,1% το Δεκέμβριο.

Η εκμετάλλευση δυναμικού ενισχύθηκε στο 72,6% τον Ιανουάριο από 71,9%, ήτοι το υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2008. Η άνοδος ήταν ανάλογη των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Σε υψηλά έξι εβδομάδων οι ευρωαγορές

Με τα μεγαλύτερα κέρδη των τελευταίων δύο μηνών έκλεισαν οι δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών, μετά τα απρόσμενα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της BNP Paribas και της Deutsche Boerse, αλλά και τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό εκθέσεων που κάνουν λόγο για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Ανοδικά κατά 1,5% κινήθηκε ο Dow Jones Stoxx 600 Index στις 248,06 μονάδες, ενώ κέρδη 1,7% κατέγραψε ο MSCI Asia Pacific Index, που βρέθηκε μόλις κατά 8,2% χαμηλότερα από το υψηλό 17 μηνών της 15ης Ιανουαρίου.

Κέρδη 2,9% για τη Rio Tinto Group, την τρίτη μεγαλύτερη μεταλλουργική εταιρεία παγκοσμίως, μετά το άλμα 4,4% των συμβολαίων του χαλκού και την ενίσχυση κατά 3,9% των τιμών του αργού πετρελαίου χθες. Ο μεγαλύτερος μεταλλουργικός όμιλος παγκοσμίως, η BHP Billiton, ενισχύθηκε 1,8%.

Κέρδη ύψους 4,6% για τη BNP Paribas. Την επιστροφή της στην κερδοφορία ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο χρήσης η BNP Paribas. Τα καθαρά κέρδη του τραπεζικού ομίλου ανήλθαν στα 1,37 δισ. ευρώ (1,89 δισ. δολάρια), έναντι ζημιών περίπου του ίδιου ύψους το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους.

Τα έσοδα κινήθηκαν σε υπερδιπλάσια επίπεδα, αγγίζοντας τα 10,06 δισ. ευρώ, από 4,85 δισ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 7,2% στα 463 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται εδώ ότι η γαλλική τράπεζα πρότεινε μέρισμα ύψους 1,5 ευρώ ανά μετοχή.

Ανοδικά κατά 3,6% κινήθηκε η Deutsche Boerse, η οποία παρουσίασε ζημιές, κατώτερες των εκτιμήσεων των αναλυτών, κατά το δ΄τρίμηνο. Συγκεκριμένα, οι ζημιές της διαμορφώθηκαν στα 33 εκατ. ευρώ από 66,3 εκατ. ευρώ που ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2008, είχε παρουσιάσει κέρδη ύψους 222,4 εκατ. ευρώ.

Άνοδος 2,6% για τη FirstGroup, μετά τη σύσταση «αγοράς» της μετοχής της από Deutsche Bank, ενώ στο +4,8% βρέθηκε η European Aeronautic Defence and Space, καθώς η CA Cheuvreux πρόσθεσε τη μετοχή της στη “selected list” της.

Στο +5,3% κινήθηκε η Atos Origin, η οποία εμφάνισε κέρδη ύψους 32 εκατ. ευρώ το 2009.

«Άλμα» 5,8% για τη Man Group και 4,1% για τη Fiat, μετά την ανακοίνωση του Ιταλού προέδρου της βιομηχανίας Claudio Scajola ότι υπήρξαν 14 προσφορές για τη μονάδες της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Σικελία.

Στον αντίποδα, με απώλειες 5,1% κινήθηκε η Norsk Hydro, η οποία ανακοίνωσε ότι δεν περιμένει ισχυρή ανάκαμψη των πωλήσεων της το 2010.

Εμπορικό πλεόνασμα εμφάνισε η ευρωζώνη κατά το μήνα Δεκέμβρη του 2009, έναντι ελλείμματος κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2008, καθώς οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν λιγότερο από τις εισαγωγές. Αναλυτικά, το εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 4,4 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος ύψους 1,8 δισ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2008 και πλεονάσματος ύψους 4 δισ. ευρώ το Νοέμβρη. Αναλυτικά, οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 1% στα 111,8 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν πτώση ύψους 6% στα 107,4 δισ. ευρώ.

Για το 2009, η ευρωζώνη κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα ύψους 22,3 δισ. ευρώ από έλλειμμα ύψους 54,7 δισ. ευρώ το 2008. Οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 18%, ενώ οι εισαγωγές κατά 22%.

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1997 σκαρφάλωσαν τον Ιανουάριο στη Βρετανία οι νέες αιτήσεις για την έκδοση επιδόματος ανεργίας, στον απόηχο των μεγάλων τριγμών που προξένησε στους περισσότερους επαγγελματικούς κλάδους – από τις αυτοκινητοβιομηχανίες έως τις τράπεζες – η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας, οι αιτήσεις των ανέργων για έκδοση επιδόματος τον Ιανουάριο, συγκρινόμενες με ένα μήνα νωρίτερα, αυξήθηκαν κατά 23.500 στα 1,64 εκατ. Την ίδια ώρα οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μείωση των αιτήσεων κατά 10.000.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.