ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νευρικότητα στη Wall - Περιορίζει τα κέρδη η Ευρώπη

17:37 - 18 Φεβ 2010 | Χρηματιστήρια
(upd 2) Μεταξύ κερδών και απωλειών κινούνται οι μεγαλύτεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, καθώς την απογοήτευση των επενδυτών από τα μάκρο αντισταθμίζει η άνοδος του κλάδου εμπορευμάτων μετά την ενίσχυση των τιμών των μετάλλων, αλλά και τα ενθαρρυτικά τελευταία στατιστικά στοιχεία. Συγκεκριμένα, μετά τις απώλειες στο άνοιγμα, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,25% στις 10.334 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,13% στις 1.100 μονάδες και ο Nasdaq υποχωρεί 0,02% στις 2.225 μονάδες. Ανοδικά συνεχίζουν οι ευρωαγορές, ωστόσο περιορίζουν τα κέρδη που σημείωναν νωρίτερα.

‘Αλμα’ 9% για την Priceline.com, καθώς η online ταξιδιωτική εταιρεία ανακοίνωσε υπερδιπλασιασμό των κερδών δ ‘τριμήνου.

‘Ράλι’ 31% για την Zenith National Insurance Corp. καθώς η Fairfax Financial Holdings Ltd. προτίθεται να την εξαγοράσει προς 1,3 δισ. δολάρια.

Αντίθετα, πτώση 7% σημειώνει η Advanced Auto Parts Inc., καθώς ανακοίνωσε κέρδη κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, αύξηση 1,4% κατέγραψε ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, εξαιτίας της διψήφιας αύξησης στις τιμές ενέργειας , σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου εργασίας.

Ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού - εξαιρουμένων δηλαδή των τιμών τροφίμων και ενέργειας- ενισχύθηκε κατά 0,3%. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση του δείκτη 0,9% και του δομικού δείκτη 0,1%.

Σε επίπεδο έτους ο PPI αυξήθηκε κατά 4,6%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από την αρχή της οικονομικής κρίσης στο τέλος του 2008. Ο δομικός δείκτης έχει ενισχυθεί κατά 1% σε επίπεδο έτους.

Παράλληλα, αρκετά αδύναμη παραμένει η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, με τις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας να καταγράφουν νέα άνοδο την εβδομάδα που μας πέρασε. Αναλυτικά, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις ανεργίας αυξήθηκαν κατά 31.000 στις 473.000, την προηγούμενη εβδομάδα, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν άνοδο κατά 5 χιλ.

Ο μέσος όρος σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων υποχώρησε κατά 1.500 αιτήσεις στις 467.500, ενώ ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου παρέμεινε στα 4,56 εκατ.

Εν τω μεταξύ, άνοδο 0,3% κατέγραψε ο δείκτης των δεικτών (leading economic indicators) τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ιδιωτικός οργανισμός  Conference Board. Ο δείκτης των δεικτών σημειώνει άνοδο τους τελευταίους 10 μήνες, υποδεικνύοντας οικονομική ανάκαμψη τουλάχιστον ως την άνοιξη. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο κατά 0,2%.

Για έκτο συνεχόμενο μήνα ο δείκτης της μεταποιητικής δραστηριότητας ενισχύθηκε, αφού και το Φεβρουάριο ο δείκτης Philly Fed αυξήθηκε στις 17,6 μονάδες, από 15,2 μονάδες τον Ιανουάριο.

Οι νέες παραγγελίες σημείωσαν άλμα τον Φεβρουάριο στις 22,7 μονάδες, από 3,2 μονάδες τον Ιανουάριο, αναρριχώμενες στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2004.

 ''Μαζεύουν'' οι ευρωαγορές

Ανοδικά κινούνται σήμερα οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, με φόντο τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της ABB και της Swiss Reinsurance, η οποία προχώρησε σε αύξηση του μερίσματος της, ωστόσο περιορίζουν αυτή την ώρα τα κέρδη τους.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 ενισχύεται 0,54% στις 5.305 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης DAX σημειώνει κέρδη 0,21% στις 5.660 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο CAC σημειώνει κέρδη 0,17% στις 3.731 μονάδες.

Ανοδο 0,1% καταγράφει ο Dow Jones Stoxx 600 Index, ενώ ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε κατά 0,3%.

Ανοδικά κατά 5,6% κινείται η ABB, η οποία ανακοίνωσε υπερδιπλάσια κέρδη το δ’ τρίμηνο, που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Κέρδη ύψους 3,6% εμφάνισε η BAE Systems, η οποία, παρά τις ζημιές που εμφάνισε, ανακοίνωσε ότι θα προβλέπει αύξηση για τις τρεις από τις τέσσερις λειτουργικές μονάδες το 2010.

Στο +3,1% βρίσκεται η Swiss Re, μετά την επιστροφή της στην κερδοφορία το τέταρτο τρίμηνο χρήσης. Τα κέρδη της εταιρείας διαμορφώνονται στα 403 εκατ. ελβετικά φράγκα (373 εκατ. δολάρια), έναντι ζημιών της τάξης των 1,7 δισ. ελβετικών φράγκων το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

«Ράλι» 7,2% για τη VT Group, καθώς απέρριψε την αυξημένη προσφορά από τη Babcock International Group.

Κέρδη ύψους 3,2% για τη Sonova Holding, καθώς τα κέρδη και οι πωλήσεις ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

«Βουτιά» ύψους 8,9% καταγράφει η Akzo Nobel, μετά τις ζημιές ύψους 60 εκατ. ευρώ, ενώ απώλειες 6,9% σημειώνει η Societe Generale. Συγκεκριμένα, η δέυτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, αν και εμφάνισε σημαντικά κέρδη, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, δεν κατάφερε να ευχαριστήσει τους επενδυτές, λόγω των ζημιών της από το τμήμα investment banking.

Απώλειες 6,4% για τη Daimler, μετά από ζημιές, οι οποίες ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στο -4,2% βρίσκεται η Technip, μετά τις ζημιές ύψους 152,6 εκατ. ευρώ το δ’ τρίμηνο, οι οποίες ξεπέρασαν τις αναλύσεις των αναλυτών.

Στις 4,3 δισ. στερλίνες διαμορφώθηκε ο δημόσιος δανεισμός της Βρετανίας τον Ιανουάριο, από 14 δισ. στερλίνες τον προηγούμενο μήνα, στέλνοντας το δημόσιο χρέος στις 848,4 δισ. στερλίνες, ήτοι 59,9% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν η κυβέρνηση να επιστρέψει 2,8 δισ. στερλίνες τον Ιανουάριο.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 18:38 - 18 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.