ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με κέρδη έκλεισαν Wall και Ευρώπη

00:05 - 19 Φεβ 2010 | Χρηματιστήρια
Με κέρδη έκλεισε η Wall, αφού ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,81% στις 10.392,22 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,66% στις 1.106,72 μονάδες και ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,69% στις 2.241,71 μονάδες. Ανοδικά έκλεισαν και οι μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε 0,92% στις 5.325,09 μονάδες, στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης DAX σημείωσε κέρδη 0,57% στις 5.680,41 μονάδες και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο CAC σημείωσε κέρδη 0,61% στις 3.747,83 μονάδες.

Κέρδη στη Wall

Με σημαντικά κέρδη έκλεισε η Wall Street, βελτιώνοντας την εικόνα την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, ξεπερνώντας την αρχική απογοήτευση που προκάλεσαν τα μάκρο, η οποία εξανεμίστηκε από την άνοδο του κλάδου εμπορευμάτων μετά την ενίσχυση του αργού, αλλά και τα ενθαρρυντικά τελευταία στατιστικά στοιχεία. Οι ανοδικές τάσεις που επικράτησαν στην αμερικανική αγορά δείχνουν ότι στην ψυχολογία των επενδυτών προέχει η καλύτερη εικόνα της αμερικανικής οικονομίας, η οποία θα βελτιώσει μεσοπρόθεσμα την αγορά εργασίας.

‘Αλμα’ 10% για την Priceline.com, καθώς η online ταξιδιωτική εταιρεία ανακοίνωσε υπερδιπλασιασμό των κερδών δ ‘τριμήνου.

‘Ράλι’ 31% για την Zenith National Insurance καθώς η Fairfax Financial Holdings προτίθεται να την εξαγοράσει προς 1,3 δισ. δολάρια.

Στο +7,9% έκλεισε η Cliffs Natural Resources, η μεγαλύτερη εταιρεία σιδηρομεταλλευμάτων στη Βόρεια Αμερική, καθώς ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου.

Αντίθετα, πτώση 7% σημείωσε η Advanced Auto Parts, καθώς ανακοίνωσε κέρδη κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Απώλειες 1,6% σημείωσε η Wal-Mart, της οποίας οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 1,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2009, ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη ανα μετοχή διαμορφώθηκαν στα 1,17 δολάρια, λιγότερο από αυτό που περίμεναν οι αναλυτές.

Στο -6,6% έκλεισε η Nvidia, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη S&P 500. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2009 δεν θα έχουν σημαντικές θετικές αποκλίσεις από αυτά που είχε ανακοινώσει το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, αύξηση 1,4% κατέγραψε ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, εξαιτίας της διψήφιας αύξησης στις τιμές ενέργειας , σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου εργασίας.

Ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού - εξαιρουμένων δηλαδή των τιμών τροφίμων και ενέργειας- ενισχύθηκε κατά 0,3%. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση του δείκτη 0,9% και του δομικού δείκτη 0,1%.

Σε επίπεδο έτους ο PPI αυξήθηκε κατά 4,6%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από την αρχή της οικονομικής κρίσης στο τέλος του 2008. Ο δομικός δείκτης έχει ενισχυθεί κατά 1% σε επίπεδο έτους.

Παράλληλα, αρκετά αδύναμη παραμένει η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, με τις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας να καταγράφουν νέα άνοδο την εβδομάδα που μας πέρασε. Αναλυτικά, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις ανεργίας αυξήθηκαν κατά 31.000 στις 473.000, την προηγούμενη εβδομάδα, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν άνοδο κατά 5 χιλ.

Ο μέσος όρος σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων υποχώρησε κατά 1.500 αιτήσεις στις 467.500, ενώ ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου παρέμεινε στα 4,56 εκατ.

Εν τω μεταξύ, άνοδο 0,3% κατέγραψε ο δείκτης των δεικτών (leading economic indicators) τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ιδιωτικός οργανισμός  Conference Board. Ο δείκτης των δεικτών σημειώνει άνοδο τους τελευταίους 10 μήνες, υποδεικνύοντας οικονομική ανάκαμψη τουλάχιστον ως την άνοιξη. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο κατά 0,2%.

Για έκτο συνεχόμενο μήνα ο δείκτης της μεταποιητικής δραστηριότητας ενισχύθηκε, αφού και το Φεβρουάριο ο δείκτης Philly Fed αυξήθηκε στις 17,6 μονάδες, από 15,2 μονάδες τον Ιανουάριο.

Οι νέες παραγγελίες σημείωσαν άλμα τον Φεβρουάριο στις 22,7 μονάδες, από 3,2 μονάδες τον Ιανουάριο, αναρριχώμενες στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2004.

Ανοδικά η Ευρώπη

Για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση έκλεισαν με κέρδη οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της ABB και της Swiss Reinsurance, η οποία προχώρησε σε αύξηση του μερίσματος της, επισκίασε την επιρροή από τα αρνητικά μακροοικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Ωστόσο, η ανακοίνωση της αύξησης των νέων αιτήσεων ανεργίας στις ΗΠΑ περιόρισε τα κέρδη των δεικτών.

Ανοδο 0,2% κατέγραψε ο δείκτης Dow Jones Stoxx 600 στις 248,16 μονάδες, ενώ ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε κατά 0,3%. Σημειώνεται εδώ ότι οι αναλυτές θεωρούν τη συνέχεια των κερδών ως πολύ θετικό σημάδι για την πορεία του 2010, καθώς πάντα δείχνει την τάση τόσο στα εταιρικά αποτελέσματα όσο και στην πορεία των δεικτών.

Ανοδικά κατά 6,7% κινήθηκε η ABB, η οποία ανακοίνωσε υπερδιπλάσια κέρδη το δ’ τρίμηνο, που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Κέρδη ύψους 3,9% εμφάνισε η BAE Systems, η οποία, παρά τις ζημιές που εμφάνισε, ανακοίνωσε ότι θα προβλέπει αύξηση για τις τρεις από τις τέσσερις λειτουργικές μονάδες το 2010.

Στο +3,3% βρέθηκε η Swiss Re, μετά την επιστροφή της στην κερδοφορία το τέταρτο τρίμηνο χρήσης. Τα κέρδη της εταιρείας διαμορφώνονται στα 403 εκατ. ελβετικά φράγκα (373 εκατ. δολάρια), έναντι ζημιών της τάξης των 1,7 δισ. ελβετικών φράγκων το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

«Ράλι» 6,2% για τη VT Group, καθώς απέρριψε την αυξημένη προσφορά από τη Babcock International Group.

Κέρδη ύψους 2,9% για τη Sonova Holding, καθώς τα κέρδη και οι πωλήσεις ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

«Βουτιά» ύψους 8,1% κατέγραψε η Akzo Nobel, μετά τις ζημιές ύψους 60 εκατ. ευρώ, ενώ απώλειες 6,6% σημειώνει η Societe Generale. Συγκεκριμένα, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, αν και εμφάνισε σημαντικά κέρδη, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, δεν κατάφερε να ευχαριστήσει τους επενδυτές, λόγω των ζημιών της από το τμήμα investment banking.

Απώλειες 5% για τη Daimler, μετά από ζημιές, οι οποίες ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στο -3,1% βρέθηκε η Technip, μετά τις ζημιές ύψους 152,6 εκατ. ευρώ το δ’ τρίμηνο, οι οποίες ξεπέρασαν τις αναλύσεις των αναλυτών.

Στις 4,3 δισ. στερλίνες διαμορφώθηκε ο δημόσιος δανεισμός της Βρετανίας τον Ιανουάριο, από 14 δισ. στερλίνες τον προηγούμενο μήνα, στέλνοντας το δημόσιο χρέος στις 848,4 δισ. στερλίνες, ήτοι 59,9% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν η κυβέρνηση να επιστρέψει 2,8 δισ. στερλίνες τον Ιανουάριο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.