ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διεύρυνθηκαν οι απώλειες στις διεθνείς αγορές

23:03 - 23 Φεβ 2010 | Χρηματιστήρια
Με απώλειες έκλεισαν οι δείκτες στη Wall, αφού ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,97% στις 10.282,56 μονάδες, ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 1,28% στις 2.213,44 μονάδες και ο S&P σημείωσε πτώση 1,21% στις 1.094,62 μονάδες. Ίδια η εικόνα και στους ευρωπαϊκούς δείκτες, καθώς στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,84% στις 5.307,22 μονάδες, στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX έχασε 1,79% στις 5.586,49 μονάδες και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο CAC σημείωσε πτώση κατά 1,50% στις 3.700,49 μονάδες.

«Βουτιά» σημειώνει η Wall

«Τριγμούς» προκάλεσαν οι συνεχείς ανακοινώσεις από το μέτωπο των θεμελιωδών μεγεθών της αμερικανικής οικονομίας στους δείκτες της Wall Street, καθώς η πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2009, οδήγησε τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις υπό το φόβο της μη αναμενόμενης αύξησης της εταιρικής κερδοφορίας. Σημαντικές πιέσεις άσκησε και η αύξηση των «προβληματικών» τραπεζών στη χώρα, κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2009.

Απώλειες που ξεπέρασαν το 2,4% σημείωσαν οι εταιρείες American Express, Intel και Alcoa, οδηγώντας την πτωτική πορεία του δείκτη Dow Jones Industrial.

Τις μεγαλύτερες απώλειες του δείκτη S&P 500 σημείωσε η Tenet Healthcare, η οποία έκλεισε στο -11%.

Σε αρνητικό έδαφος βρέθηκε και ο ενεργειακός κλάδος, με την Exxon Mobil και την Chevron να κλείνουν με απώλειες 0,8% και 1,2% αντίστοιχα, αφού και το αργό έχασε εύκολα και τα 79 δολάρια, υποχωρώντας κατά 2%.

«Βουτιά» 22% σημείωσε η Brocade Communications Systems, η οποία αν και προέρχεται από μία πολύ κακή συνεδρίαση, καθώς χτες σημείωσε απώλειες 21%, δεν καταφέρνει να αντισταθεί στις πιέσεις που ασκούνται από την ανακοίνωση των εκτιμήσεων για τα κέρδη του 2010, τα οποία τοποθετούνται χαμηλότερα από αυτά που ανέμεναν οι αναλυτές.

Από την άλλη μεριά, τη μεγαλύτερη άνοδο του δείκτη S&P 500 σημείωσε η Expeditors International of Washington, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη τετάρτου τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 32 cents ανά μετοχή, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν χαμηλότερα κέρδη.

Στις 702 έφτασαν οι προβληματικές τράπεζες κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2009 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Νομισματική Επιτροπή της Fed (FDIC), φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 ετών. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου, ο αριθμός των «προβληματικών» τραπεζών ήταν 552 και στο τέλος του Ιουνίου είχαν φτάσει τις 416.

Το ύψος των κεφαλαίων των τραπεζών που εποπτεύει την ασφάλεια τους η FDIC υποχώρησε στα 914 εκατ. δολάρια, από 2,8 δισ. δολάρια που ήταν το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, και από 37,8 δισ. δολάρια που ήταν το τέταρτο τρίμηνο του 2008.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της FDIC, τα «προβληματικά» κεφάλαια του αμερικανικού τραπεζικού κλάδου έφτασαν στο τέλος του προηγούμενου έτους τα 402,8 δισ. δολάρια, από 345,9 δισ. δολάρια στο τέλος του τρίτου τριμήνου.

Σε χαμηλά δέκα μηνών 'βυθίστηκε' η καταναλωτική εμπιστοσύνη το Φεβρουάριο στις ΗΠΑ, καθώς οι Αμερικaνοί εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι για τις προοπτικές στην αγορά εργασίας, καθώς και για την πορεία της οικονομίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του  Conference Board.

Ειδικότερα, μόνο ένα μήνα μετά τα υψηλά 16 μηνών, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης CB υποχώρησε κατά 11 μονάδες στις 46 μονάδες από τις 56,5 μονάδες - αναθεωρημένα στοιχεία - τον Ιανουάριο. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για ελαφρά πτώση στις 55,5 μονάδες.

Παράλληλα, πτώση 0,2% κατέγραψε ο δείκτης τιμών κατοικιών S&P/CS στις 20 μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ κατά το μήνα Δεκέμβρη, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η S&P/Case-Shiller.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές υποχώρησαν κατά 3,1%. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για οριακή μηνιαία άνοδο κατά 0,1% και ετήσια πτώση κατά 3%. Στο τέταρτο τρίμηνο του 2009, ο δείκτης υποχώρησε κατά 1,1%.

Επιπλέον, στις 2 μονάδες διαμορφώθηκε ο δείκτης μεταποίησης Richmond κατά τον μήνα Φεβρουάριο στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στη μηδενική βάση.

Απώλειες και στην Ευρώπη

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψαν αρνητικά πρόσημα, με φόντο την απρόσμενη μείωση του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος Ifo στη Γερμανία, η οποία αντιστάθμισε τα κέρδη των Heineken και Carlsberg.

Απώλειες 1,1% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Dow Jones Stoxx 600 στις 246,84 μονάδες, ενώ ανοδικά κατά 0,3% κινήθηκε ο MSCI Pacific Index.

Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα δεν κατάφερε να στηρίξει την ανάκαμψή του, μετά την απρόσμενη πτώση του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος Ifo στη Γερμανία.

Το ευρώ, που έχει υποχωρήσει κατά 6% έναντι του δολαρίου από τον Ιανουάριο εξαιτίας των ανησυχιών για την Ελλάδα, ανέκαμψε νωρίτερα σήμερα μετά από δημοσιεύματα που ήθελαν την κυβέρνηση του Ντουμπάι έτοιμη να παράσχει επιπλέον 5 δισ. δολάρια στην κρατική Dubai World. Το ευρώ διαπραγματευόταν πριν από λίγο στα 1,3563 δολ., από 1,3609 νωρίτερα.

Απώλειες 8,6% για τη Merck. Η εταιρεία ανακοίνωσε την επιστροφή της στα κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο χρήσης, ωστόσο τα αποτελέσματα ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων.

“Βουτιά” 12% για την αυστριακή Raiffeisen. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας το 2009 μειώθηκαν στα 212 εκατ. ευρώ, από 982 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Στο -7,1% βρέθηκε η Commerzbank, μετά από ζημιές ύψους 1,86 δισ. ευρώ, οι οποίες ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Απώλειες και για τον κλάδο μεταλλευμάτων, με την Xstrata να κλείνει στο -3,3%, την Anglo American στο -2,8% και την Rio Tinto στο -2%.

Άνοδος 3% για την Heineken. Η ολλανδική ζυθοποιία ανακοίνωσε για το 2009 καθαρά κέρδη σε πενταπλάσια επίπεδα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Τα κέρδη φέτος άγγιξαν τα 510 εκατ. ευρώ, έναντι 105 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Κέρδη 7,4% για την Carlsberg. Τα κέρδη της εταιρείας για το τέταρτο τρίμηνο χρήσης σκαρφάλωσαν σε υπερτριπλάσια επίπεδα συγκρινόμενα με το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους.

«Άλμα» 11% για την κατασκευαστική Wolseley, μετά από αναβάθμιση των προβλέψεών για την κερδοφορία της.

Κέρδη 1,3% για τη μεταλλουργική Vedanta Resources, με φόντο τις ανοδικές τάσεις των εμπορευμάτων και 7,6% για τη Croda International.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, στις 95,2 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης επιχειρηματικού Ifo στη Γερμανία κατά το μήνα Φεβρουάριο από 95,8 μονάδες το Ιανουάριο, στον απόηχο των ιδιαίτερα χαμηλών για την εποχή θερμοκρασιών και χιονοπτώσεων, οι οποίες έπληξαν την οικοδομική δραστηριότητα. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση στις 96,4 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι το Μάρτιο του 2009 είχε υποχωρήσει στις 82,2 μονάδες, τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 26 ετών.

Σημειώνεται ότι η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας παρέμεινε στάσιμη στα τέλη του 2009 εξαιτίας των μειωμένων εγχώριων δαπανών, ενώ εκτιμάται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι χαμηλός και το τρέχον τρίμηνο λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών σε ολόκληρη τη χώρα.

Στο 1,2% ανήλθε ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γαλλία κατά το μήνα Ιανουάριο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2009, καταγράφοντας άνοδο για τρίτο διαδοχικό μήνα, λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής στατιστικής υπηρεσίας Insee, ο δείκτης υποχώρησε στο 0,2% σε μηνιαία βάση. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν ότι αύξηση στο 1,3%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.