ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μικρές απώλειες στη Wall -Ρευστοποιήσεις στην Ευρώπη

00:05 - 26 Φεβ 2010 | Χρηματιστήρια
Με απώλειες έκλεισαν οι δείκτες στη Wall, αφού ο Dow Jones υποχώρησε 0,51% στις 10.322,54 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,21% στις 1.102,99 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε πτώση ύψους 0,08% στις 2.234,22 μονάδες. Ίδια η εικόνα και στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς στο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,21% στις 5.278,23 μονάδες, στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης DAX υποχώρησε 1,48% στις 5.532,33 μονάδες και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο δείκτης CAC σημείωσε απώλειες 2,02% στις 3.640,77 μονάδες.

Στο «κόκκινο» η Wall

Με απώλειες κινήθηκαν οι μεγαλύτεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, μετά την απρόσμενη αύξηση των νέων αιτήσεων ανεργίας στις ΗΠΑ, αλλά και μέσω ανησυχιών για πιθανή υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας από την S&P και τη Moody’s. Ωστόσο, στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης, παρατηρήθηκε περιορισμός των απωλειών, καθώς οι επενδυτές βρήκαν ευκαιρίες τοποθέτησης μετά τις συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις. Επικουρικά λειτούργησε και ο τεχνολογικός κλάδος, με την Apple να ξεχωρίζει.

Στο -1,5% βρέθηκε Citigroup και General Electric, ενώ η Alcoa και η  Exxon Mobil υποχώρησαν πάνω από 1,2%, στον απόηχο της πτωτικής πορείας των τιμών των εμπορευμάτων.

"Βουτιά" 17% για την Palm, η οποία προχώρησε σε υποβάθμιση των προβλέψεων για τις πωλήσεις της.

Απώλειες 8% σημείωσε η GameStop, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση του δείκτη S&P 500, μετά την ανακοίνωση ότι η CFO, Catherine R. Smith παραιτήθηκε για να μετακινηθεί στην Wal-Mart Stores.

Στο -3,3% βρέθηκε η First Solar, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη τέταρτου τριμήνου υποχώρησαν.

Πτωτικά 3,4% κινήθηκε η Coca-Cola, μετά τη συμφωνία εξαγορά των μονάδων της εταιρίας εμφιαλώσεων στη Βόρεια Αμερική, η οποία αναμένεται να αποφέρει περί τα 4 δισ. δολάρια στη μεγαλύτερη εταιρεία εμφιάλωσης των προϊόντων του αμερικανικού κολοσσού.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, κατά 22.000 ανήλθαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ κατά την εβδομάδα που έληξε στις 20 Φεβρουαρίου, ενώ ο αριθμός τους διαμορφώθηκε στις 496.000. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, η αύξηση είναι η μεγαλύτερη από τα μέσα Νοεμβρίου και η έκτη από την αρχή του 2010. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 460.000 αιτήσεις.

Επιπλέον, ο μέσος όρος των νέων αιτήσεων ανεργίας τις τελευταίες τέσσερις βδομάδες ανήλθε κατά 6.000 στις 473.750. Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που λαμβάνουν επιδόματα υποχώρησε στα 11,8 εκατ.

Αύξηση 3% εμφάνισαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 175,7 δισ. δολάρια, λόγω των υψηλότερων κρατήσεων στις ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούλιο. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, το Δεκέμβρη οι παραγγελίες αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, εκτιμώντας ότι η άνοδο διαμορφώνεται στο 1,9% από 1%.  Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 1,5%. Εξαιρουμένης τη αύξησης ύψους 15,6% σε παραγγελίες στις μεταφορικές εταιρείες, οι παραγγελίες θα υποχωρούσαν κατά 0,6%.

Διεύρυνση απωλειών στην Ευρώπη

Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών εβδομάδων σημείωσαν οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, εν μέσω ανησυχιών για περαιτέρω υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας από τις S&P και Moody’s, παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της Royal Bank of Scotland (RBS) και της France Telecom.

Πτωτικά 1,5% κινήθηκε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 243,6 μονάδες και 0,7% για το δείκτη MSCI Asia Pacific.

Απώλειες εντοπίζονται και στον κλάδο των εμπορευμάτων, με τα περισσότερα μέταλλα και τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου να υποχωρούν. Απώλειες 1,2% για την Anglo American, 3,6% για τη Xstrata και 3,2% για τη Rio Tinto.

Πτώση 0,9% για τον ισπανικό παραγωγό πετρελαίου Repsol. Η εταιρεία ανακοίνωσε την επιστροφή της στα κέρδη το τέταρτο τρίμηνο, αντί ζημιών πέρυσι, ωστόσο τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της ύψους 241 εκατ. ευρώ «έχασαν» τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στο -2,3% βρέθηκε η RWE, μετά από ανακοίνωση ότι τα καθαρά κέρδη της θα ανέλθουν κατά 5% έως το 2012 από 10% που προβλέπουν οι αναλυτές, ενώ «βουτιά» 8% κατέγραψε η Hays, της οποίας τα αποτελέσματα  ήταν κατώτερα των αναλυτών.

Πτωτικά κατά 2,6% κινήθηκε η British American Tobacco, μετά τα αποθαρρυντικά αποτελέσματά της, ενώ κατά 2,6% υποχώρησε η Telecom Italia SpA.

Απώλειες ύψους 11% για την Tenaris, καθώς τα αποτελέσματά της θεωρήθηκαν ως «αδύναμα» από τη BofA- Merrill Lynch Global Research.

Άλμα 3,8% για τη Royal Bank of Scotland. Οι ζημιές του τραπεζικού ιδρύματος συρρικνώθηκαν κατά το τέταρτο τρίμηνο χρήσης, συγκρινόμενες με τα επίπεδα του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος.

Αύξηση 10% για τη Safran. Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη της τάξης των 376 εκατ. ευρώ το 2009, ήτοι αύξηση κατά 47% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Κέρδη 1,5% για τη γερμανική BASF. Ο κολοσσός στον κλάδο των χημικών ανακοίνωσε την επιστροφή της στην κερδοφορία κατά το τέταρτο τρίμηνο χρήσης.

Στο +1,2% βρέθηκε η France Telecom, καθώς ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη ύψους 4,85 δισ. ευρώ για το 2009, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν 4,6 δισ. ευρώ. «Άλμα» 4,7% για τη Valeo, μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματά της.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, μειώθηκε κατά 0,6% η πιστωτική επέκταση προς τον ιδιωτικό τομέα στην ευρωζώνη κατά το μήνα Ιανουάριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Επιπλέον, τα δάνεια σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις υποχώρησαν κατά 2,7%, ενώ τα δάνεια προς τα νοικοκυριά της ευρωζώνης ενισχύθηκαν κατά 1,6%.

Στις 95,9 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης οικονομικού κλίματος για τα 16 κράτη-μέλη της ευρωζώνης κατά το μήνα Φεβρουάριο από 96 μονάδες κατά τον προηγούμενο μήνα, βάζοντας «τέλος» στο δεκάμηνο ανοδικό σερί. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση στις 96,7 μονάδες.

Επιπλέον, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στο βιομηχανικό τομέα σημείωσε αύξηση στις -13 από -14 μονάδες, ενώ στο λιανεμπόριο συρρικνώθηκε στις -9 από -5 μονάδες. Στον τομέα των υπηρεσιών, ο δείκτης διαμορφώθηκε στη 1 μονάδα από -1 μονάδα, ενώ στον κατασκευαστικό κλάδο παρέμεινε αμετάβλητο στις -29 μονάδες. Ωστόσο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε στις -17 μονάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.