ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μικρά κέρδη στις διεθνείς αγορές

20:31 - 29 Μαρ 2010 | Χρηματιστήρια
Με μικρά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, αφού στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,13% στις 5.710,66 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC σημείωσε άνοδο 0,29% στις 4.000,66 μονάδες, και στη Φρανκφούρτη ο DAX κέρδισε κατά 0,60% στις 6.156,85 μονάδες. Κερδοφόρα και η συνεδρίαση στη Wall, αφού ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,44% στις 10.898,05 μονάδες, ο Nasdaq κερδίζει 0,37% στις 2.404,06 μονάδες και ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,54% στις 1.172,76 μονάδες.

Μικρά κέρδη στις ευρωαγορές

Με μικρά κέρδη έκλεισαν οι μεγαλύτεροι δείκτες στις ευρωαγορές, περιορίζοντας τα ενδοσυνεδριακά κέρδη μετά την διατήρηση του αρνητικού outlook της Μεγ. Βρετανίας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, καθώς η χώρα δεν έχει ακόμη λάβει τα κατάλληλα μέτρα για τον περιορισμό του δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,1% στις 263,89 μονάδες.

Τα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα σχεδόν δύο ετών άγγιξε το Μάρτιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη, ο οποίος και διαμορφώθηκε στις 97,7 μονάδες, από τις 95,9 μονάδες το Φεβρουάριο, όπως προκύπτει από στοιχεία της Κομισιόν που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Να σημειωθεί ότι οι τελευταίες προβλέψεις των αναλυτών τοποθετούσαν τον δείκτη στις 97,4 μονάδες.

Ανοδικά κινήθηκαν οι μεταλλουργικές εταιρίες, στον απόηχο της ενίσχυσης των μετάλλων. Ανοδος 1,4% για την ΒHP Billiton, τη μεγαλύτερη μεταλλουργία παγκοσμίως και κατά 2,1% για τη Rio Tinto Group, την τρίτη μεγαλύτερη.

Κέρδη 2,3% για την Xstrata και 1,1% για την Randgold Resources. Άνοδος 1,3% για τη Rio Tinto.

Η Outokumpu Oyj κέρδισε 2,1%, καθώς ανακοίνωσε ότι πιθανότατα θα διπλασιάσει την παραγωγή στη Φιλανδία, με τις επιπλέον θέσεις εργασίας να υπολογίζονται σε 100.

Ανοδος 2,9% για τη Hochtief, τη μεγαλύτερη κατασκευαστική της Γερμανίας, καθώς η UBS αναβάθμισε τη μετοχή σε  “buy” από “neutral”.

‘Ράλι’ 3% για τη Vodafone, που σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο ενδοσυνεδριακά από τις 4 Φεβρουαρίου. Vodafone και Verizon Communications συνεχίζουν τις ανεπίσημες συζητήσεις για τη βελτίωση της απόδοσης της συνεργασίας τους στην κινητή τηλεφωνία στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές.

Οι ανησυχίες ότι η ιρλανδική κυβέρνηση θα πρέπει να αυξήσει τα μερίδιά της στις τράπεζες ‘έριξε’ τη Bank of Ireland κατά 10% και την  Allied Irish Banks κατά 20%.

Βουτιά 50% για την Desire Petroleum Plc καθώς βρήκε κακής ποιότητας πετρέλαιο στη Liz, που βρίσκεται κοντά στα νησιά Φόκλαντ. Η Rockhopper Exploration, που έχει μερίδιο στη Liz, σημειώνει απώλειες 27%.

Απώλειες 2,9% και για την Barratt Developments, καθώς οι εγκρίσεις των ενυπόθηκων δανείων στη Μ. Βρετανία το Φεβρουάριο υποχώρησε σε χαμηλά εννέα μηνών, δείχνοντας έτσι ότι η αγορά κατοικίας βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία συρρίκνωσης.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, καταναλωτική πίστη διαμορφώθηκε στο μεγαλύτερο επίπεδο των τελευταίων 19 μηνών το Φεβρουάριο στη Βρετανία, γεγονός που αποδεικνύει πως οι προσπάθειες της Bank of England αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς.

Στην επιβεβαίωση της αξιολόγησης «ΑΑΑ» για τη βρετανική οικονομία προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι προοπτικές παραμένουν αρνητικές.

Ο οίκος αναθεώρησε καθοδικά το outlook σε αρνητικό στις 9 Μαΐου του 2009, "ως αποτέλεσμα της δομικής επιδείνωσης των δημόσιων οικονομικών καθώς και της έλλειψης ενός καλά καθορισμένου σχεδίου δημοσιονομικής εξυγίανσης έναντι της ραγδαίας αύξησης του δημόσιου χρέους".

Ο οίκος εκτιμά ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα αναρριχηθεί στο 77% του ΑΕΠ το 2010 και θα πλησιάσει το 100% έως το 2014 (έναντι 44% το 2007), παρά την καθοδική αναθεώρηση των δανειακών αναγκών για το διάστημα 2009-2010 κατά 11 δισ. λίρες (0,8% του ΑΕΠ).

Κέρδη στη Wall

Ανοδικά κινούνται οι δείκτες στη Wall, με φόντο τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την ιδιωτική κατανάλωση για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες για την πορεία της εταιρικής κερδοφορίας. Σημαντικό στήριγμα θεωρείται η νέα έκθεση της εταιρείας Birinyi Associates που τοποθετεί το δείκτη S&P 500 στο τέλος του 2010 στις 1.325 μονάδες.

Κέρδη σημειώνουν οι κλάδοι ενέργειας και υλικών, μετά τα στοιχεία για μικρή βελτίωση στην προσωπική δαπάνη στις ΗΠΑ, η οποία σημείωσε αύξηση για πέμπτο διαδοχικό μήνα το Φεβρουάριο, καταδεικνύοντας ανάκαμψη που αναμένεται να ισχυροποιηθεί όταν δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εμπορίου.

Η αύξηση 0,3% στις αγορές ήταν ανάλογη των εκτιμήσεων των αναλυτών, και ακολούθησε μια αύξηση της τάξης του 0,4% τον Ιανουάριο.

Παράλληλα, το προσωπικό εισόδημα παρέμεινε αμετάβλητο, αντανακλώντας τις απολύσεις, κάτω από τις προβλέψεις για οριακή αύξηση 0,1%.

Στο +2,5% βρίσκεται η Schlumberger και στο +1,2% η Exxon Mobil, καθώς το αργό ενισχύεται πάνω από το 3% στα 82,50 δολάρια το βαρέλι.

Κέρδη 8% και για την Southwestern Energy, η οποία χτες ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει επενδύσει ύψους 47 εκατ. δολαρίων την επόμενη τριετία στην έρευνα νέων πηγών φυσικού αερίου και πετρελαίου. Μάλιστα, η σύσταση της αναβαθμίστηκε σε “buy” από “neutral” προηγουμένως από την Goldman Sachs.

Πτώση 1% για τη Ford Motor, μετά τη συμφωνία της αυτοκινητοβιομηχανίας το Σαββατοκύριακο για πώληση της  Volvo στην κινεζική Zhejiang Geely Automobiles προς 1,8 δισ. δολάρια.

Απώλειες 3% σημειώνει και η Citigroup, καθώς επηρεάζεται από την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου οικονομικών αναφορικά με το στόχο της πώλησης των 7,7 εκατ. μετοχών της τράπεζας που διαθέτει. Η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία συμμετείχε στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας με σκοπό την ενίσχυση της λόγω έλλειψης ρευστότητας σχεδιάζει την πώληση της συμμετοχής μέχρι το τέλος του έτους.

Η Apollo Group ενισχύεται κατά 4%, που εμφάνισε αύξηση άνω των προβλέψεων στα έσοδα δευτέρου τριμήνου χρήσης. Η εταιρεία επίσης, αναμένει κέρδη καλύτερα των εκτιμήσεων το τρίτο τρίμηνο.

Στις 1.325 μονάδες τοποθετεί το δείκτη S&P 500 στο τέλος του 2010 η εταιρεία Birinyi Associates, εξαιτίας του ράλι ανόδου που ήδη έχουν αρχίσει να πραγματοποιούν οι General Electric, Citigroup και Microsoft. Τα επίπεδα αυτά αντιστοιχούν σε ετήσια άνοδο της τάξεως του 19%.

Σύμφωνα με το report της Birinyi, ο δείκτης έχει δείξει σημαντικές δυνάμεις αντίστασης απέναντι σε συγκυρίες, όπως αυτή της Ελλάδος και των κακών αποτελεσμάτων από σημαντικές εταιρείες που τον συνθέτουν. Η πορεία της εταιρικής κερδοφορίας επομένως, η οποία αναμένεται να είναι καλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει το δείκτη πάνω από τις 1.300 μονάδες.

Σημειώνεται ότι από τις 9 Μαρτίου του 2009 ο δείκτης έχει σημειώσει άνοδο 72%, ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγω για συνέχιση της bull market. Ωστόσο, οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που ερωτήθηκαν από το δίκτυο Bloomberg τοποθετούν τα υψηλά έτους του δείκτη στις 1.243 μονάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.