ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σημαντικές απώλειες σε Wall και Ευρώπη

23:04 - 22 Ιουν 2010 | Χρηματιστήρια
Σημαντικές απώλειες σημείωσε σήμερα η Wall, αφού ο Dow Jones υποχώρησε 1,43% στις 10.293 μονάδες, ο Nasdaq έχασε 0,68% στις 2.261 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,6% στις 1.095 μονάδες. Έσπασε το 9ημερο ανοδικό σερί η Ευρώπη, κλείνοντας με απώλειες, καθώς στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,98% στις 5.246,98 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση 0,38% στις 6.269,04 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC κατέγραψε απώλειες 0,83% στις 3.705,32 μονάδες.

Σημαντικές απώλειες στη Wall

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, μετά την ανακοίνωση των αποθαρρυντικών μακροοικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ, αλλά τις ανησυχίες των επενδυτών για την κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ενδοσυνεδριακά η αμερικανική αγορά βρήκε προσωρινά στήριγμα από τον τεχνολογικό κλάδο, ύστερα από την αύξηση των εκτιμήσεων για τα κέρδη ανά μετοχή της Apple που προέβησαν οι αναλυτές, αλλά η θετική επίδραση του εξανεμίστηκε λόγω της νευρικότητας που επικράτησε ενόψει της διήμερης συνεδρίασης της FED, η οποία αύριο θα ανακοινώσει την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. «Βαρίδι» στους δείκτες και ο ενεργειακός κλάδος, με το αργό να κλείνει με απώλειες 1%.

Ανοδικά έκλεισε ο τεχνολογικός κλάδος, με τη Microsoft να κερδίζει 1,1%, τη Cisco Systems κατά 1% και τη Hewlett-Packard κατά 0,7%.

Στο +1% βρέθηκε η Johnson & Johnson, η οποία συμφώνησε να καταβάλει 45 εκατ. δολάρια για την κατασκευή και διακίνηση ενός φαρμάκου για το διαβήτη από τη σουηδική Diamyd Medical.

Κέρδη 2% και για την Apple, μετά την αύξηση των εκτιμήσεών της από Deutsche Bank για τη ζήτηση των iPhones και iPods.

Ανοδος 1,5% για τη Mattel, ύστερα από αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της από τη Caris & Co.

Απώλειες για τον ενεργειακό κλάδο, με την Transocean να κλείνει στο -1,1%, τη Deepwater Horizon 3,5%, την Diamond Offshore Drilling στο -1,3% και τη Halliburton στο -2,2%. Η BP υποχώρησε κατά 2,5%.

Μειώθηκαν κατά 2,2% οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών το Μάιο στις ΗΠΑ, χειρότερα από αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου οικονομικών. Σημειώνεται ότι οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξησή τους κατά 6% περίπου στα 6,11 εκατομμύρια. Η μέση τιμή πώλησης κατοικίας διαμορφώθηκε στα 179.600 δολάρια, αυξημένη κατά 2,7% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Επιβραδύνθηκε ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας Richmond FED κατά το μήνα Ιούνιο. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στις 23 μονάδες από τις 26 μονάδες το Μάιο ενώ ο δείκτης αποστολών φορτίων υποχώρησε στις 31 μονάδες από 32 μονάδες. Ο δείκτης εσόδων του τομέα υπηρεσιών υποχώρησε στις 5 μονάδες από τις 8 μονάδες, των εσόδων λιανικών πωλήσεων μειώθηκε στο -1 από τις 0 μονάδες, ενώ ο δείκτης νέων παραγγελιών διαμορφώθηκε στις 25 μονάδες έναντι 36 μονάδων το Μάιο.

Ο υπουργός των Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Τίμοθι Γκάϊτνερ εστίασε, σήμερα, στις σημαντικές προκλήσεις, που αντιμετωπίζει η ομοσπονδιακή οικονομία, και συνιστούν μία "ακραία δυσχερή" οικονομική συγκυρία, ενόψει της συνόδου κορυφής των "20" στο Τορόντο του Καναδά (Οκτώ πλούσιοι, 12 ταχέως αναπτυσσόμενοι), αλλά κι εν μέσω πολλών "απογοητευτικών" δεικτών της αμερικανικής οικονομίας (π.χ. : κατοικίες, κατασκευές, ανεργία, λιανική κατανάλωση, εμπιστοσύνη στο άμεσο μέλλον της αμερικανικής οικονομίας), συρροή δεικτών που "υποθηκεύει" τον ρυθμό ανάπτυξής της, κατά τους ερχόμενους μήνες.
Πάντως, ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας τελευταία κινείται με θετικό πρόσημο, αφού όμως για πολλούς μήνες κινήθηκε σε αρνητικό πρόσημο, εξαιτίας των εκατομμυρίων "ακάλυπτων" ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, της κατάρρευσης μεγάλων ομίλων, τραπεζικών και μη, των εκατομμυρίων απολύσεων και γενικώς της ύφεσης που διήνυσε η αμερικανική οικονομία μετά το φθινόπωρο 2008.

Κατοχύρωσε τα κέρδη η Ευρώπη

Από τη μία μεριά οι ανησυχίες που προκάλεσε το 9μερο ράλι των ευρωπαϊκών δεικτών και από την άλλη μεριά οι πιέσεις που δέχτηκε ο τραπεζικός κλάδος, οδήγησε σήμερα τους ευρωπαϊκούς δείκτες να κλείσε σε αρνητικό έδαφος, σπάζοντας το ανοδικό σερί. Η υποβάθμιση της BNP Paribas από τη Fitch αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη και την επίδραση της στον τραπεζικό κλάδο της ζώνης.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,7% στις 256,31 μονάδες.

Πτωτικά έναντι του δολαρίου κινείται το ευρώ, διαπραγματευόμενο στα 1,23 δολάρια, ενώ χθες αναρριχήθηκε πάνω από τα επίπεδα των 1,24 δολαρίων. Απώλειες για το κινεζικό γουάν, που κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα από το Δεκέμβριο του 2008, καθώς έντονες είναι οι φήμες ότι η κίνηση της Κίνας για ευέλικτο νόμισμα δεν θα είναι προς μια κατεύθυνση.

Φόρο στις τράπεζες πρόκειται να επιβάλει η βρετανική κυβέρνηση από το 2011, με σκοπό την άντληση 2 δισ. στερλινών ανά έτος. Σύμφωνα με δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Οικονομικών George Osborne, κατά την παρουσίαση του έκτακτου προϋπολογισμού λιτότητας, ο νέος φόρος θα επιβάλλεται ανάλογα με την κερδοφορία των τραπεζών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο να προβούν σε μία παρόμοια κίνηση η γαλλική και η γερμανική κυβέρνηση.

Επιπλέον, αν και δεν θα προχωρήσει σε αύξηση στους φόρους των καυσίμων, τσιγάρων και ποτών, θα αυξήσει το Φ.Π.Α. στο 20% από 17,5% από τον Ιανουάριο του 2011.

Στο 1,1% του ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί το χρέος της βρετανικής κυβέρνησης έως το 2015, με τις ετήσιες δημόσιες δαπάνες να μειώνονται κατά 30 δισ. στερλίνες μέχρι το 2014 και 2015. Επιπλέον, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πάγωμα των μισθών του δημοσίου για τα επόμενα δύο χρόνια.

Πιέσεις δέχτηκαν σήμερα οι τράπεζες, με οδηγό την BNP Paribas. Η μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα σημείωσε απώλειες 2,3% μετά την υποβάθμιση από τη Fitch. Ο διεθνής οίκος υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική διαβάθμιση της τράπεζας κατά μία βαθμίδα, σε ''AA-'' από AA, με σταθερές προοπτικές.

Η Credit Agricole υποχώρησε κατά 4%, ενώ οι βρετανικές τράπεζες έκλεισαν τελικά με κέρδη αντιστρέφοντας το αρνητικό κλίμα. Η Royal Bank of Scotland κέρδισε 0,7%.

Η Aegon, η ολλανδική ασφαλιστική, στην οποία ανήκει η αμερικανική Transamerica, κατέγραψε απώλειες της τάξης του 2,7%, καθώς ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει ασφαλιστική μονάδα της.

Υπό πίεση και ο κλάδος των εμπορευμάτων. Απώλειες 1,5% για την Anglo American, στον απόηχο της πτωτικής πορείας των εμπορευμάτων.  Στο -2,16% βρέθηκε η Norsk Hydro, ενώ η BG Group υποχώρησε κατά 3,87%, καθώς η Goldman Sachs υποβάθμισε τη σύσταση της μετοχής της σε «buy» από «neutral».

Απώλειες 1,09% για τη Ryanair και 2,81% για την ΕasyJet, ενώ κατά 0,66 % ενισχύθηκε η British Airways, η οποία συμφώνησε να προχωρήσει σε σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Ανοδος 0,26% για τη Lufthansa μετά την αναβάθμιση της μετοχής σε ''overweight'' από ''neutral'' από τη JPMorgan.

Η Air France ενισχύθηκε 0,67% μετά την αναβάθμιση της μετοχής από τη JPMorgan σε “overweight” από “underweight.”

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, αναπάντεχη βελτίωση παρουσίασε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Ιούνιο, με τον δείκτη του ινστιτούτου Ifo να ενισχύεται στις 101,8 μονάδες, έναντι των 101,5 μονάδων το Μάιο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πτώση του δείκτη στις 101,2 μονάδες.

Στα 18,82 δισ. ευρώ, ήτοι 1,8% του ΑΕΠ, διαμορφώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας το πρώτο πεντάμηνο του έτους, σύμφωνα με του υπουργείο Οικονομικών της χώρας. Το μέγεθος είναι κατά 5,7% μικρότερο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009 όταν το έλλειμμα έφτασε τα 19,95 δις. ευρώ, ή το 1,9% του ΑΕΠ.

Έλλειμμα έναντι πλεονάσματος τον προηγούμενο μήνα εμφάνισε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης τον Απρίλιο, κυρίως λόγω μείωσης των εξαγωγών. Ειδικότερα, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 5,1 δισ. ευρώ, από 1,5 δισ. ευρώ πλεόνασμα το Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι εξαγωγές σημείωσαν πτώση στα 124,5 δισ. ευρώ από 126,5 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, εμφανίζοντας μείωση για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2009.Οι εισαγωγές παρέμεινα σταθερές στα 123,2 δισ. ευρώ, οδηγώντας το εμπορικό πλεόνασμα σε πτώση στα 1,3 δισ. ευρώ από 3,4 δισ. ευρώ.

Σε ετήσια βάση, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών συρρικνώθηκε στα 32,3 δισ. ευρώ, ή περίπου 0,4% του ΑΕΠ, από έλλειμμα ύψους 153,8 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2009.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.