ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάνω από τις 10.000 μονάδες ο Dow- Σημαντικά κέρδη και στην Ευρώπη

23:03 - 07 Ιουλ 2010 | Χρηματιστήρια
Αλμα σημείωσαν οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, με οδηγό το χρηματοοικονομικό κλάδο, με τον δείκτη Dow να επανέρχεται πάνω από τις 10.000 μονάδες. Πιο συγκεκριμένα, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 2,8% στις 10.018 μονάδες, ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 3,1% στις 2.159 μονάδες και ο S&P κατέγραψε κέρδη 3,1% στις 1.060 μονάδες. Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν και οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς ο FTSE 100 στο Λονδίνο κέρδισε 1% στις 5.014,82 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC ενισχύθηκε κατά 1,76% στις 3.483,44 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε ανοδικά κατά 0,87% στις 5.992,86 μονάδες.

Σημαντικά κέρδη στη Wall

Αλματώδης ήταν η ανάκαμψη σήμερα των αμερικανικών δεικτών, επαναφέροντας το δείκτη Dow και πάλι πάνω από τις 10.000 μονάδες με τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 27 Μαΐου, καθώς οι εκτιμήσεις για αύξηση των λιανικών πωλήσεων αποκατέστησαν εν μέρει την αισιοδοξία στους επενδυτές ότι η κατανάλωση θα οδηγήσει την ανάπτυξη.

Τον χρηματοοικονομικό κλάδο οδήγησε σε κέρδη η State Street. Η τράπεζα σημείωσε άνοδο 8,7% μετά τις εκτιμήσεις της για καθαρά κέρδη της τάξης των 87 σεντς ανά μετοχή και έσοδα ύψους 2,3 δισ. δολ. για το β’ τρίμηνο.

Ανοδος 1,13% για την Cisco Systems.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του Bloomberg τα κέρδη του δείκτη S&P 500 θα αυξηθούν κατά 34% το 2010, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης που έκανε λόγο για αύξηση των κερδών κατά 27%.

Αλμα 5,7% και για την Bank of New York Mellon, την ώρα που η Northern Trust κινήθηκε στο +5,6%. Σημειώνεται ότι ο τραπεζικός κλάδος κέρδισε σήμερα 4,1%.

Κέρδη 1,4% για τον ενεργειακό κλάδο, καθώς το αργό βρέθηκε στο +2,9%. Η Anadarko Petroleum κέρδισε 4,8% και η Halliburton 2,8%.

Στο +13% η US Airways Group η οποία ανακοίνωσε ότι τα έσοδα ανά επιβάτη τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 22%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ICSC-Goldman Sachs οι λιανικές πωλήσεις την εβδομάδα που έληξε στις 3 Ιουλίου αυξήθηκαν κατά 1%, ενώ η Wal- Mart αναμένει αύξηση 3-4%. Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις η αύξηση των λιανικών πωλήσεων αυτή θα είναι η μεγαλύτερη σε διάστημα 4 ετών.

Τη δυναμική των δεικτών δεν έκοψε η έκθεση της IHS Global Insight ότι η αμερικανική οικονομία θα επιβραδυνθεί σημαντικά το δεύτερο μισό του έτους, αλλά θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. «Η αδύναμη ανάκαμψη της αγοράς εργασίας έχει αποθαρρύνει τις ελπίδες ότι η κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει την ανάπτυξη», δήλωσε ο Nigel Gault επικεφαλής οικονομολόγος της Global Insight.

Η εταιρεία εκτιμά ότι το δεύτερο τρίμηνο η αμερικανική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη της τάξεως του 3,8%, αλλά το τρίτο τρίμηνο θα αυξηθεί η αμερικανική οικονομία κατά 2,3%. Το τέταρτο τρίμηνο η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 2,5% και 3%, εξαιτίας της πιστωτικής σύσφιγξης. Τέλος, η IHS Global Insight θεωρεί ότι η Federal Reserve δε θα αυξήσει τα επιτόκια πριν από το τέλος του 2011.

Ανοδικά η Ευρώπη

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα οι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν με κέρδη, οδεύοντας προς το μεγαλύτερο ράλι των τελευταίων πέντε εβδομάδων. Από τη μία μεριά η ανάκαμψη της μετοχής της ΒΡ και από την άλλη μεριά η ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου, επισκιάστηκε η πτώση που σημείωσε ο κατασκευαστικός κλάδος.

Σημειώνεται ότι αναμένονται εντός ολίγου οι διευκρινίσεις σχετικά με τη διαδικασία και τα κριτήρια στα οποία θα βασίζονται τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Κέρδη 1,22% σημείωσε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κλείνοντας στις 245,71 μονάδες.

Έχασαν έδαφος οι μεταλλουργικές εταιρείες. Στο -1,87% η Rio Tinto και στο -2,93% η Vedanta Resources.

Πτωτικά κατά 2,4% κινήθηκε η Marks & Spencer, παρά την αύξηση 3,6% στις πωλήσεις των καταστημάτων της. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως παραμένει επιφυλακτική σχετικά με τις καταναλωτικές δαπάνες μέσα στο επόμενο διάστημα, μετά τα μέτρα λιτότητας που εισήγαγε η βρετανική κυβέρνηση.

Απώλειες 6,7% και για τη CRH, η οποία ανακοίνωσε πως ότι τα προ-φόρων κέρδη της στο α΄εξάμηνο αναμένεται να φτάσει σε break-even, κέρδη ύψους 100 εκατ. ευρώ κατά την περυσινή αντίστοιχη περίοδο.

Στον αντίποδα, με κέρδη ύψους 5,1% έκλεισε η BP, που βρίσκεται προς αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.

Στο +7,1% η Societe Generale, στο +6,6% η Banco Santander και στο +6% UniCredit, ωθώντας τον τραπεζικό κλάδο της γηραιάς ηπείρου στο +3,8%.

Ανοδικά 1,23% κινήθηκε και η PSA Peugeut Citroen, μετά την αύξηση 17% στις πωλήσεις του α’ εξαμήνου.

Αύξηση κατά 0,2% κατέγραψε το ΑΕΠ στην ευρωζώνη και στην Ευρώπη των 27 κατά το α' τρίμηνο, σε σχέση με το προηγούμενο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σημειώνεται ότι κατά το δ’ τρίμηνο του 2009, το ΑΕΠ στην ευρωζώνη είχε ανέλθει κατά 0,1% και στην Ευρώπη των 27 κατά 0,2%. Σε ετήσια βάση, δε, το ΑΕΠ στην ευρωζώνη ενισχύθηκε κατά 0,6%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί στο 0,4%, σε τριμηνιαία βάση, την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, ενώ αργότερα θα περιοριστεί λόγω των μέτρων λιτότητας που έχουν ανακοινώσει πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Όσον αφορά στην Ελλάδα, η στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε την εκτίμησή της σε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,0% έναντι 0,8% που προέβλεπε προηγουμένως.

Πτώση 0,5% εμφάνισαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία κατά το μήνα Μάιο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ανατρέποντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν άνοδο ύψους 0,5%. Σημειώνεται ότι οι βιομηχανικές παραγγελίες αναθεωρήθηκαν τον Απρίλιο, εμφανίζοντας άνοδο 3,2% από 2,8% κατά τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.