ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χωρίς κατεύθυνση σήμερα οι διεθνείς αγορές

23:02 - 16 Αυγ 2010 | Χρηματιστήρια
Νευρικότητα και μεικτά πρόσημα επικράτησαν στην αμερικανική αγορά, αφού ο Dow Jones υποχώρησε οριακά κατά 0,01% στις 10.302 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,1% στις 1.079 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κέρδισε 0,39% στις 2.182 μονάδες. Νευρικότητα επικράτησε σήμερα στις ευρωαγορές, καθώς στο Λονδίνο ο FTSE 100 κέρδισε μόλις 0,01% στις 5.276,10 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX σταθεροποιήθηκε στις 6.110,57 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,37% στις 3.597,60 μονάδες.

Ήπια άνοδος στη Wall

Μετά από μία συνεδρίαση που επικράτησε η νευρικότητα και οι συνεχείς εναλλαγές προσήμων, η Wall κατάφερε και κράτησε τα θετικά πρόσημα, εκτός από την οριακή πτώση του δείκτη Dow, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στην αγορά μετοχών από τον κλάδο των πρώτων υλών και της τεχνολογίας. Την άνοδο στήριξαν οι ελπίδες των επενδυτών που θέλουν την Κίνα να συνεχίζει την ανάκαμψη και να στηρίξει τη ζήτηση σε μέταλλα και άλλα υλικά. Ωστόσο, «βαρίδι» αποτέλεσαν οι ανησυχίες για την οικονομία της Ιαπωνίας, αλλά ο απογοητευτικός δείκτης εμπιστοσύνης των κατασκευαστών.

Πτώση 1% κατέγραψε η Google και κατά 20% η Corinthian Colleges.

«Άλμα» 86% εμφάνισε η 3Par, μετά την ανακοίνωση της Dell πως προχωρά στην εξαγορά της έναντι 1,15 δισ. δολαρίων.

Άνοδος 2,1% για τη Lowe's, η οποία εμφάνισε υψηλότερα κατά 9,6% κέρδη κατά το β΄τρίμηνο.

Με θετικά πρόσημα κινήθηκε η eBay, η οποία βρέθηκε στο +3%, ενώ στο +2,5% κινήθηκε η Titanium Metals. Στο +2% η Freeport-McMoRan Copper & Gold και στο +1,7% η United States Steel.

Βελτιωμένη εμφανίστηκε η μεταποίηση στην περιοχή της Νέας Υόρκης κατά το μήνα Αύγουστο, η οποία ενισχύθηκε στις 7,1 μονάδες από τις 5,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, δεν κατάφερε να φτάσει στα υψηλά επίπεδα στις αρχές του καλοκαιριού, όπου άγγιξε τις 19,6 μονάδες, μετά το υψηλό των 31,9 μονάδων τον Απρίλιο, ενώ ταυτόχρονα, απογοήτευσε τους αναλυτές που ανέμεναν ο δείκτης Empire State να διαμορφωθεί στις 8,5 μονάδες.

Ακόμη, ο δείκτης παραγγελιών υποχώρησε στις 2,71 μονάδες από τις 10,13 μονάδες, ενώ ο δείκτης των παραγγελιών διαμορφώθηκε στις -11,50 μονάδες από τις 6,31 μονάδες τον Ιούλιο. Ωστόσο, ο δείκτης απασχόλησης βελτιώθηκε, ανερχόμενος στις 14,29 μονάδες από τις 7,94 μονάδες. Τέλος, ο δείκτης προσδοκιών για την οικονομική δραστηριότητα υποχώρησε στις 35,71 μονάδες από τις 41,27 μονάδες τον Ιούλιο.

Σε χαμηλά 17 μηνών βρέθηκε η εμπιστοσύνη των κατασκευαστών τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Κατασκευαστών της χώρας. Ο δείκτης της Ένωσης National Association of Home Builders/Wells Fargo Housing Market υποχώρησε κατά μία μονάδα, στις 13 μονάδες, ήτοι το χαμηλότερο από το Μάρτιο του 2009. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν να διαμορφωθεί με άνοδο στις 15 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης είναι θετικός πάνω από τις 50 μονάδες.

Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Νευρικότητα επικράτησε σήμερα στους ευρωπαϊκούς δείκτες, με την μικρότερη των εκτιμήσεων ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας να δημιουργεί ανησυχίες στους επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν εμπόδια στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Ακόμη, ανοδικά κατά 0,2% κινήθηκε ο δείκτης Stoxx Europe 600 στις 256,01 μονάδες μετά τις απώλειες που σημείωνε κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης. Την Παρασκευή έκλεισε με εβδομαδιαία πτώση κατά 1,2%.

Τρίτη οικονομική δύναμη στον πλανήτη, πίσω από ΗΠΑ και Κίνα, είναι πλέον η Ιαπωνία, με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας να διαψεύδει τις προσδοκίες και να πυροδοτεί εκ νέου ανησυχίες περί της δυναμικής της παγκόσμιας ανάκαμψης.

Ειδικότερα, το ιαπωνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% σε ετήσια βάση στο τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για ανάπτυξη κατά 2,3%.

Όπως όλα δείχνουν, θα επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του ΔΝΤ ότι η Κίνα θα είναι το Νο.2 στο τέλος του 2010. Πάντως, όσον αφορά το πρώτο εξάμηνο, η Ιαπωνία παραμένει μπροστά από την Κίνα.

Έντονες πιέσεις δέχτηκαν τράπεζες και τηλεπικοινωνίες. Στο -0,5% η Vodafone. Κατά 1,5% υποχώρησε η Credit Agricole. Στο -2,29% η BNP Paribas και στο -1,43% η Santander. Υπό πίεση και οι ιρλανδικές τράπεζες, με την Bank of Ireland να κλείνει στο -4,2% και η Allied Irish στο -3,3%.

Στον αντίποδα, άνοδος 6% για την Cairn Energy, καθώς η Vedanta Resources προχωρά στην εξαγορά του 60% της πετρελαϊκής θυγατρικής της εταιρείας στην Ινδία έναντι 8,5 με 9,6 δισ. δολαρίων σε μετρητά. Στο +6,1% και η Vedanta Resources.

Η Aviva ενισχύθηκε κατά 1,5% μετά την απόρριψη προσφοράς από την RSA Insurance Group για τις ασφαλιστικές της δραστηριότητες σε Βρετανία, Ιρλανδία και Καναδά. Στο -2,5% η RSA.

Στο +4,8% η Hochtief. Η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Γερμανία προβλέπει αύξηση των παραγγελιών της φέτος.

Κέρδη 4,2% για την Hennes & Mauritz, καθώς η μεγαλύτερη αλυσίδα ένδυσης στην Ευρώπη ανακοίνωσε αύξηση 10% στις πωλήσεις των ομώνυμων καταστημάτων τον Ιούλιο.

Στο 1,7% ανήλθε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη κατά το μήνα Ιούλιο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβρη του 2008, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της ευρωζώνης, Eurostat.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός το μήνα Ιούνιο σημείωσε άνοδο 1,4%. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε  κατά 0,3%, έναντι μείωσης 0,4% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Επισημαίνεται, δε, πως η πληθωρισμός στην ευρωζώνη παραμένει αρκετά κάτω από το πλαφόν του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι τιμές στον κλάδο ενέργειας αυξήθηκαν κατά 8,1% έναντι του Ιουλίου 2009, έναντι αύξησης 6,2% που είχε σημειωθεί τον προηγούμενο μήνα.

Ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές σε ενέργεια κ.ά., διαμορφώθηκε στο 1% από 0,9% τον Ιούνιο.

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.