ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πτωτικά οι διεθνείς αγορές

10:01 - 16 Σεπ 2010 | Χρηματιστήρια
Με απώλειες έκλεισαν τελικά οι ευρωαγορές, καθώς στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,28% στις 5.540,14 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε απώλειες 0,20% στις 6.249,65 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έχασε 0,51% στις 3.736,30 μονάδες. Ίδιο κλίμα και στη Wall, αφού ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,23% στις 10.548,14 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει πτώση 0,41% στις 2.291,80 μονάδες και ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,46% στις 1.119,90 μονάδες.

Απώλειες στην Ευρώπη

Κλίμα απαισιοδοξίας για τρίτη συνεχή ημέρα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η απρόσμενη κάμψη των λιανικών πωλήσεων στη Βρετανία απογοήτευσε τους επενδυτές και τροφοδότησε νέες ανησυχίες για την πορεία της ανάκαμψης. Οι επενδυτές έστρεψαν το βλέμμα τους και στα αμερικανικά μακροοικονομικά στοιχεία από όπου δε βρήκαν στήριγμα.

Απώλειες 0,7% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 στις 263,81 μονάδες. Ανοδικά κινήθηκαν οι εταιρείες πετρελαίου. Πιέσεις για τον κλάδο του αυτοκινήτου και τις μεταλλουργικές εταιρείες. Ράλι καταγράφει το ευρώ. Αυτή την ώρα, στα 1,3082 δολάρια.

Άλμα 3% κατέγραψε η μετοχή της Siemens στη Φρανκφούρτη, μετά την αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε overweight από equal-weight από τη Morgan Stanley. «Βuy» συνιστά, την ίδια ώρα, και η Goldman Sachs.

Άνοδο κατέγραψε ο κλάδος πετρελαίου. Στο +1,8% η BP, στο +0,9% η Royal Dutch Shell.

Στο +5% βρέθηκε η Hochtief, μετά την ανακοίνωση της ACS ότι προσφέρει οκτώ μετοχές για κάθε πέντε μετοχές της, ώστε να αυξήσει τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Η ACS επιθυμεί να αυξήσει το μερίδιο της πάνω από το 50%.

Πιέσεις για το μεταλλουργικό κλάδο. Rio Tinto και Vedanta Resources κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,9%.

Στο -2,6% και η Ericsson, μετά την ανάλυση της Svenska Handelsbanken Capital Markets η οποία έκοψε τις εκτιμήσεις της για την πορεία της κερδοφορίας της παγκοσμίως.

Η μείωση της σύστασης της σε “equal weight” από “overweight” προηγουμένως, από την Morgan Stanley, οδήγησε τη μετοχή της BT Group στο -3,2%.

Απροσδόκητη κάμψη 0,5% κατέγραψαν σε μηνιαία βάση  οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,4%. Να σημειωθεί ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση 0,3% των πωλήσεων σε μηνιαία βάση και 2% σε ετήσια βάση.

Στα 6,7 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε τον Ιούλιο το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 1,5%, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,6%.Ένα χρόνο νωρίτερα, τον Ιούλιο του 2009, η Ευρωζώνη είχε εμφανίσει πλεόνασμα ύψους 11,9 δισ. ευρώ.

Μείωση 12,9% κατέγραψαν τον Αύγουστο οι νέες ταξινομήσεις αυτοκινήτων στην ΕΕ, συγκρινόμενες με τα επίπεδα που καταγράφηκαν τον αντίστοιχο μήνα του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων. Αναλυτικότερα, οι ταξινομήσεις αυτοκινήτων υποχώρησαν κατά 27% στη Γερμανία, κατά 24% στην Ισπανία και κατά 19% στην Ιταλία.

Κλίμα απαισιοδοξίας στη Wall

Αρνητικό το κλίμα και στη Wall, με 'βαρίδι' τη FedEx της οποίας το outlook για το β' τρίμηνο και το σύνολο του έτους απογοήτευσε τους αναλυτές. Τις απώλειες περιορίζει η βελτίωση της μεταποιητικής δραστηριότητας που έδειξε ο δείκτης Philly Fed και τα υπόλοιπα θετικά μάκρο.

Πτώση 2,9% για την FedEx, που εμφάνισε διπλασιασμό κερδών και αύξηση πωλήσεων κατά το πρώτο τρίμηνο χρήσης. Ωστόσο, ο μεταφορικός κολοσσός ανακοίνωσε πως σχεδιάζει τη συγχώνευση δραστηριοτήτων, μια κίνηση που θα οδηγήσει σε περικοπές 1.700 θέσεων εργασίας και το κλείσιμο 100 καταστημάτων. Η εταιρεία αναμένει κέρδη 1,15 - 1,35 δολ. ανά μετοχή το β' τρίμηνο χρήσης, χαμηλότερα από τα 1,36 δολ. ανά μετοχή που εκτιμούν οι αναλυτές. Για το σύνολο του έτους, η FedEx αναμένει κέρδη στα 4,80 – 5,25 δολ. ανά μετοχή, έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών για κέρδη ύψους 5,24 δολ. ανά μετοχή.

Στο -6% η NPS Pharmaceuticals η οποία σχεδιάζει την πώληση 41,3 εκατ. μετοχών στα πλαίσια δημόσιας προσφοράς.

Στις -0.7 μονάδες ανήλθε ο δείκτης μεταποίησης Philly Fed στις ΗΠΑ κατά το μήνα Σεπτέμβριο, σημειώνοντας βελτίωση από τη 'βουτιά' -7,7% τον Αύγουστο, παραμένοντας ωστόσο σε αρνητικό έδαφος, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Federal Reserve Bank of Philadelphia. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για ανάκαμψη τους δείκτης στις 0 μονάδες.

Κατά 3.000 μειώθηκαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, με την αγορά εργασίας να παραμένει αδύναμη. Οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν στις 450.000 την εβδομάδα που έληξε στις 11 Σεπτεμβρίου, έναντι αύξησης στις 460.000 που ανέμεναν οι αναλυτές. Ο μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων υποχώρησε κατά 13.500 αιτήσεις στις 464.750.

Κατά 4% αυξήθηκαν οι κατασχέσεις κατοικιών στις ΗΠΑ κατά το μήνα Αύγουστο, σε σύγκριση με τον Ιούλιο, ενώ σε ετήσια βάση μειώθηκαν κατά 5%, σύμφωνα με τη RealtyTrack. Ειδικότερα, μία για κάθε 381 κατοικίες έλαβε ειδοποιητήριο κατάσχεσης τον Αύγουστο.

Επιπλέον, στα 123,3 δισ. δολάρια διευρύνθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της αμερικανικής οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εμπορίου. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αντιστοιχεί σε 3,4% του ΑΕΠ, το μεγαλύτερο ποσοστό από το τέταρτο τρίμηνο του 2008. Η αύξηση κατά 12,9% στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αποδίδεται στην αύξηση του εμπορικού ελλείμματος.

Οι υψηλές τιμές ενέργειας έστειλαν τις τιμές παραγωγού ανοδικά κατά 0,4% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση κατά 0,7% στις τιμές παραγωγού. Σε ετήσια βάση, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 3,1%. Ωστόσο, οι τιμές παραγωγού χωρίς τις τιμές τροφίμων και ενέργειας αυξήθηκαν οριακά κατά 0,1% σε μηνιαία βάση και κατά 1,3% σε ετήσια.

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.