ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η υποβάθμιση του outlook των ΗΠΑ στέλνει στα "τάρταρα" Wall και ευρωαγορές -Στο 1,43 το ευρώ

16:35 - 18 Απρ 2011 | Χρηματιστήρια
Η υποβάθμιση του outlook των ΗΠΑ στέλνει στα "τάρταρα" Wall και ευρωαγορές -Στο 1,43 το ευρώ
Κύμα ρευστοποιήσεων χτυπά τη Wall, στον απόηχο της υποβάθμισης του outlook της αμερικανικής οικονομίας από την S&P, λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους και ελλείμματος. Από την άλλη μεριά, Iσπανία, Φινλανδία, Moodys και σενάρια περί χρεοκοπολογίας στην Ευρωζώνη στέλνουν τις ευρωαγορές στα “τάρταρα”.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones υποχωρεί 1,38% στις 12.172 μονάδες, o Nasdaq χάνει 1,32% στις 2.728 μονάδες και o S&P500 πέφτει 1,23% στις 1.303 μονάδες.

Παράλληλα, οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαικά χρηματιστήρια έχουν οδηγηθεί στο “κόκκινο” με πτώση άνω του 1% στον απόηχο του “μπλόκου” των ευρωσκεπτικιστών στη διάσωση της Πορτογαλίας, ύστερα από το θρίαμβό τους στις εκλογές στη Φινλανδία, στη “σκιά” της υποβάθμισης πέντε ιρλανδικών τραπεζών από τη Moodys, καθώς και εν μέσω ακριβής δημοπρασίας της Ισπανίας, ενώ τον κυρίαρχο ρόλο παίζουν τα σενάρια περί τριπλής χρεοκοπίας στην ευρωπαική περιοχή (Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία).
Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,50% στις 5.906 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 μειώνεται κατά 2,40% στις 3.879 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημειώνει πτώση της τάξεως του 1,94% στις 7.039 μονάδες.

Κατά 1,405 χάνει το χρηματιστήριο της Μαδρίτης, κατά 0,45% της Λισσαβόνας και κατά 0,55% του Δουβλίνο. Στα 1,4303 δολάρια διαπραγματεύεται το ευρώ.

Mεγάλη βουτιά στις διεθνείς αγορές φέρνει η αναθεώρηση του outlook της αμερικανικής οικονομίας σε αρνητικό από την S&P, λόγω του υψηλού ελλείμματος και του χρέους.Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι τα ελλείμματα του προϋπολογισμού και η συνεχιζόμενη αύξηση του χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, έχουν δημιουργήσει ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Μάλιστα, προειδοποίησε ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία και μία ουσιαστική αλλαγή της πολιτικής, τότε αυτή η εξέλιξη θα πλήξει το πιστοληπτικό προφίλ της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Οι Φινλανδοί ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στα πλάνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξει το σχέδιο διάσωσης της Πορτογαλίας από τη χρεοκοπία εξαιτίας του δημοσιονομικού της χρέους, ωθώντας το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των Αληθινών Φινλανδών σε κρίσιμο ρόλο στο νέο κοινοβούλιο, που προέκυψε από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής και πιθανότητα και σε συμμετοχή στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Πρώτο κόμμα αναδείχθηκε η Εθνική Συμμαχία (20,4%) που καταλαμβάνει 44 έδρες στο νέο Κοινοβούλιο, δεύτεροι ήλθαν οι Σοσιαλδημοκράτες (19,1% και 42 έδρες), ενώ θεαματική άνοδο κατέγραψαν τα ποσοστά της εθνικιστικής δεξιάς, του κόμματος των Αληθινών Φινλανδών (19%) που κέρδισαν 39 έδρες. Το κόμμα του Κέντρου, της απερχόμενης πρωθυπουργού Μαρί Κιβινιέμι ήλθε τέταρτο, με ποσοστό 15,8% και 35 έδρες.
Νέο "χτύπημα" του διεθνή οίκου αξιολόγησης Moodys στην Ιρλανδία, ο οποίος προχώρησε στην υποβάθμιση της αξιολόγησης πέντε ιρλανδικών τραπεζών. Συγκεκριμένα, η Moodys υποβάθμισε κατά δυο βαθμίδες τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις των τραπεζικών καταθέσεων των Allied Irish Banks, Bank of Ireland, EBS Building Society και Irish Life & Permanent και κατά μια βαθμίδα της ICS Building Society. Η αξιολόγηση των Bank of Ireland και ICS Building Society διαμορφώνεται σε Ba1 και των υπολοίπων σε Ba2. Η αξιολόγηση για τις βραχυπρόθεσμες τραπεζικές καταθέσεις υποβαθμίζεται σε Not-Prime, από P2 για την Bank of Ireland και από P3 για τις υπόλοιπες τράπεζες. Με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 2,77% από 2,128% προηγουμένως το ισπανικό Δημόσιο άντλησε το συνολικό ποσό των 3,5 δισ. ευρώ από έκδοση εντόκων 12μηνης διάρκειας. Στο 1,63 ο συντελεστής κάλυψης, από 2,37. Επίσης, αντλήθηκαν 1,15 δισ. ευρώ από έκδοση εντόκων 18μηνης διάρκειας, με την απόδοση στο 2,436%, από 3,364% στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία. Στο 2,04 ο συντελεστής κάλυψης, από 3,51.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:21 - 18 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.