ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H BofA Merrill Lynch βλέπει «μεγάλη στροφή» των επενδυτών στις μετοχές το 2013

01:09 - 23 Νοε 2012 | Χρηματιστήρια
H BofA Merrill Lynch βλέπει «μεγάλη στροφή» των επενδυτών στις μετοχές το 2013
Οι επενδυτές θα πρέπει να τοποθετηθούν αναλόγως έτσι ώστε να είναι έτοιμoι για μια «μεγάλη στροφή» εκτός τις αγοράς ομολόγων και προς τις μετοχές, το επόμενο έτος, γεγονός το οποίο θα τροφοδοτηθεί από την υψηλή ρευστότητα και τις προσδοκίες για το μέλλον της παγκόσμιας ανάπτυξη, επισημαίνει η η Bank of America-Merrill Lynch σε νέα έκθεσή της.

Όπως τονίζεται, οι οικονομολόγοι του διεθνούς οίκου εκτιμούν πως η ανάπτυξη του πραγματικού παγκόσμιου ΑΕΠ θα είναι της τάξης του 3,3% το 2013, (οριακή βελτίωση από το 3,1% το 2012) και ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα βρεθεί στο 3,3% (στα ίδια επίπεδα με το 2012)

Οι στρατηγικοί αναλυτές της BofA επισημαίνουν πως σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να σημειωθεί η Μεγάλη Στροφή των επενδύσεων το 2013, από τα ομόλογα προς στις μετοχές. Όπως δηλώνουν, είναι bullish για τις μετοχές και την πιστωτική αγορά, ενώ τηρούν bearish στάση το νέο έτος στα ομόλογα και ουδέτερη στάση στα εμπορεύματα, σε ορίζοντα 3-6 μηνών.

Κοιτάζοντας το υπόλοιπο του 2012, οι αναλυτές του οίκου συνιστούν την αγορά μετοχών των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ηπειρωτικής Ευρώπης, αν και προειδοποιούν πως ένα ράλι στο τέλος του έτους θα εξαρτηθεί από τους καλούς δείκτες PMI και ένα θετικό αποτέλεσμα στις συνομιλίες του προϋπολογισμού των ΗΠΑ.

Η ΒofA συνιστά την αντιστάθμισης των long θέσεων με short θέσεις στον ευρωπαϊκό ασφαλιστικό κλάδο , ο οποίος έχει σημειώσει ράλι της τάξης του 35% από τον Ιούνιο, καθώς και options για πώληση του δείκτη S&P500.

Όπως υπογραμμίζουν οι αναλυτές, η άποψη της BofA-Merrill Lynch παραμένει ότι ο δημοσιονομικός γκρεμός των ΗΠΑ είναι ακόμη στην πρώτη πράξη του. Με περισσότερο πολιτικό... θέατρο να αναμένεται να παιχτεί, οι επενδυτές που στοιχηματίζουν σε ένα ράλι στο τέλος του έτους θα χρειαστεί να έχουν και τη στήριξη από ισχυρότερα μακροοικονομικά δεδομένα.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να επισημάνουμε πως η διαφορά μεταξύ των δεικτών p/e των ΗΠΑ και της Ευρώπης, έχει μειωθεί τον τελευταίο ενάμιση μήνα, στο χαμηλό έξι ετών, δείχνοντας μια βαθιά ανατροπή στην αντίληψη που έχουν πια οι επενδυτές μεταξύ των δύο αγορών.

Σύμφωνα με την Thomson Reuters Datastream, ο δείκτης Stoxx 600 διαπραγματεύεται με δείκτη P/e στο 11, έναντι του 12,1 του S&P 500. Το χάσμα του 1,1 μεταξύ των δύο δεικτών είναι το μικρότερο από το Μάιο του 2006, πριν από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2007, και πολύ κάτω από τον 10ετή μέσο όρο του 1,93.

Η διαφορά ήταν στο 2,6 το Σεπτέμβριο του 2011, την περίοδο της κορυφής της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, όταν οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών, έπεσαν κάτω από τις αποτιμήσεις των μετοχών στις αναδυόμενες αγορές.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν σημειώσει έντονο ράλι από τα μέσα του 2012, λόγω των σχεδίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την επίλυση της 3ετούς κρίσης της περιοχής .

Καθώς οι συστημικοί κίνδυνοι μειώθηκαν , το p/e του Stoxx 600 ανέκαμψε έντονα από το χαμηλό του 8,3 που σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2011, ξεπερνώντας την πολύ ηπιότερη άνοδο του δείκτη S&P 500 κατά την ίδια περίοδο.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, έχουν πλέον φύγει οι συστημικοί φόβοι, γι 'αυτό και βλέπουμε ένα catch-up ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών καθώς στην Ευρώπη έχει αρχίσει και φαίνεται το φως στο τέλος του τούνελ της κρίσης.

K.E.

Τελευταία τροποποίηση στις 01:55 - 23 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.