ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γλέντια στις διεθνείς αγορές για την επιβράδυνση του αμερικανικού πληθωρισμού

00:18 - 16 Σεπ 2006 | Χρηματιστήρια
Πάρτι έκαναν οι επενδυτές της Wall, για τα σημάδια επιβράδυνσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, οδηγώντας το δείκτη S&P 500 κοντά σε υψηλό πενταετίας. Νωρίτερα, με κέρδη έκλεισαν και οι ευρωπαϊκές αγορές, συμπαρασυρόμενες από την αισιοδοξία για τη συγκράτηση του κόστους δανεισμού στις ΗΠΑ.

Ο Dow Jones έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,29% στις 11.561,33 μονάδες, ο S&P 500 διαμορφώθηκε τελικά στις 1.319,91 μονάδες, αυξημένος κατά 0,28% και ο Nasdaq βρέθηκε στις 2.235,59 μονάδες, αποκομίζοντας κέρδη της τάξης του 0,31%.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο S&P 500 και ο Dow ενισχύθηκαν αμφότεροι κατά 1,7%, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq αυτή την εβδομάδα εκτινάχθηκε κατά 3,3%. Οι βασικοί δείκτες της Wall είχαν αρκετές εβδομάδες να δουν κέρδη αυτής της τάξης, συγκεκριμένα από τα μέσα Αυγούστου.

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ κυμάνθηκαν τον Αύγουστο στο 0,2%, από 0,4% τον Ιούλιο, κυμαινόμενες εντός των προβλέψεων των αναλυτών. Τα θετικά νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν αντικίνητρο στην απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει εκ νέου τα βασικά της επιτόκια.

Πέραν του τιμάριθμου, θετικά ήταν τα νέα και από το μέτωπο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, καθώς ο εν λόγω δείκτης του Πανεπιστημίου Michigan ενισχύθηκε το Σεπτέμβριο στις 84,4 μονάδες, έναντι 82,0 μονάδων τον Αύγουστο, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα διαμορφωθεί στις 83,6 μονάδες.

Στο γενικότερο κλίμα αισιοδοξίας συμβάλλει και η σημαντική αποκλιμάκωση των πετρελαίων τιμών, που εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ενισχυτικά στην εταιρική κερδοφορία, καθώς θα περιορίσει τα ενεργειακά τους κόστη. Το προθεσμιακό συμβόλαιο του αργού έκλεισε στα 63,40 δολάρια το βαρέλι, αυξημένο ελαφρώς κατά 0,28%, και ενώ προηγουμένως έφτασε να υποχωρεί έως και 62,40 δολάρια. Η υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών το τελευταίο διάστημα συνδέεται με εκτιμήσεις ότι τα αποθέματα καυσίμων στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη καταναλώτρια βενζίνης παγκοσμίως, υπεραρκετούν για να καλύψουν τις ανάγκες του χειμώνα, τη στιγμή που σύμφωνα με εκτιμήσεις τους ΟΠΕΚ, η ζήτηση φέτος δε θα είναι τόσο αυξημένη όσο αρχικά εκτιμούσε το διεθνές καρτέλ.

Η Adobe Systems, η μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού γραφικού σχεδιασμού αποκόμισε σημαντικά κέρδη, καθώς προέβη σε προς τα πάνω αναθεώρηση της πρόβλεψής της για τα κέρδη στο σύνολο της χρήσης.

Επίσης, η United Technologies, η κατασκευάστρια των μηχανών αεροσκαφών Pratt & Whitney καθώς και των κλιματιστικών Carrier, τονώθηκε μετά την αγορά ιδίων μετοχών αξίας 2 δισ δολαρίων.

Στο ίδιο μήκος κύματος καιη Dynegy, η ενεργειακή εταιρεία που πριν τέσσερα χρόνια βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, κατέγραψε κέρδη, καθώς έκλεισε συμφωνία για την εξαγορά μονάδας της LS Power Group προς 2,3 δισ δολάρια.

Στις πρωταγωνίστριες της ημέρας συγκαταλέγεται και η Microsoft, με κέρδη της τάξης του 2%, καθώς η Goldman Sachs προχώρησε σε αύξηση της τιμής στόχου για τη μετοχή της, δεδομένου ότι το λειτουργικό σύστημα WindowsVista ενδέχεται να κυκλοφορήσει προς πώληση νωρίτερα του αρχικά αναμενόμενου.

Στον αντίποδα οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν συμμερίστηκαν την ευφορία που προκλήθηκε από τα μακροοικονομικά στοιχεία.

Η Ford Motor κατρακύλησε κατά 12%, καθώς προχωρά με ταχύτερους ρυθμούς τα σχέδια αναδιάρθρωσης που περιλαμβάνουν 30.000 απολύσεις εργαζομένων ως το 2008 και κλείσιμο εργοστασίων, καθώς εκτιμά ότι η μονάδα της στη Βόρεια Αμερική θα παραμείνει ζημιογόνα τουλάχιστον ως το 2009.

Μεγάλες ήταν και οι απώλειες της Daimler Chrysler, καθώς η πέμπτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για τα κέρδη στο σύνολο της χρήσης.

Νωρίτερα, η ευφορία των αμερικανικών μακροοικονομικών στοιχείων εξήχθη και στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες έκλεισαν επίσης ανοδικά.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε με μηδενική μεταβολή, ανακάμπτοντας από τις αρχικές απώλειες, στις 5.877,00 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε ενισχυμένος κατά0,41% στις 5.144,88 μονάδες και στη Φραγκφούρτη ο DAX αυξημένος κατά 0,52% διαμορφώθηκε τελικά στις 5.937,87 μονάδες.

Επιμέλεια: Βάια Δουδάκη
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.