ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εντυπωσιακό ράλι στις τραπεζικές μετοχές της ευρωζώνης

13:47 - 10 Απρ 2013 | Χρηματιστήρια
Οι τιμές των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών εκτοξεύονται σήμερα, ανακάμπτοντας έτσι δυναμικά από τις πρόσφατες μεγάλες απώλειες, καθώς οι αναλυτές και οι traders αναφέρουν ισχυρότερη όρεξη των επενδυτών για assets υψηλού ρίσκου λόγω της επιθετικής νομισματικής χαλάρωσης της Ιαπωνίας, την πιθανή επέκταση των δανείων της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, καθώς και την ισχυρή ζήτηση που παρατηρήθηκε σε δημοπρασία ομολόγων του EFSF.

Η Banco Santander κερδίζει 3,9%, η BNP Paribas 4%, η Deutsche Bank 3% και η UniCredit 2,8%, ενώ ισχυρά είναι τα κέρδη και στην Bank of Ireland κέρδη 3,8% και στην πορτογαλική Banco Espirito Santo - η οποία είχε υποχωρήσει 33% μεταξύ των μέσων Μαρτίου και τις αρχές Απριλίου,  και σήμερα σημειώνει ράλι 7,7%.


Την περασμένη Πέμπτη, η Τράπεζα της Ιαπωνίας ξεκίνησε ένα τεράστιο νομισματικό σχέδιο τόνωσης, με αποτέλεσμα κάποιοι επενδυτές να εγκαταλείψουν τη χώρα σε αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων, γεγονός το οποίο ώθησε τις τιμές ευρωπαϊκών assets.


Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η ιαπωνική ποσοτική χαλάρωση αναζωογονεί το σύνολο της αγοράς και είναι λογικό και αναπόφευκτο να υπάρχουν δυναμικές εισροές στα assets σε ευρώ.


Στο μέτωπο της ζώνης του ευρώ, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα λάβουν άλλα επτά χρόνια για να αποπληρώσουν τα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να διευκολυνθεί η επιστροφή τους στην πλήρη χρηματοδότηση από την αγορά, σύμφωνα με μια σύσταση από τους διεθνείς δανειστές της ΕΕ προς τους φορείς χάραξης πολιτικής. 


Οι αναλυτές τονίζουν πως αυτό θα  βοηθήσει τις τράπεζες στην περιφέρεια μαζικά, αλλά αυτό θα δώσει επίσης ώθηση και στις ιταλικές, τις Ισπανικές και τις γαλλικές τράπεζες. 


Οι traders αναφέρουν επίσης την ισχυρή ζήτηση στην δημοπρασία ομολόγων του EFSF αξίας 8 δισ. ευρώ, η οποία καθησυχάζει την αγορά για την ικανότητα του EFSF να συγκεντρώσει χρήματα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.