ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεχίζει ανοδικά η Wall μετά την ανακοίνωση της Fed

21:25 - 31 Ιουλ 2013 | Χρηματιστήρια
Συνεχίζει ανοδικά η Wall μετά την ανακοίνωση της Fed
Τα θετικά μάκρο από τις ΗΠΑ ανέβασαν τις ευρωαγορές.

Μετά από την ανακοίνωση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ που ανέφερε ότι δε θα αλλάξει τη νομισματική πολιτική, οι αμερικανικοί δείκτες συνεχίζουν να ανεβαίνουν, με το Dow και τον S&P 500 να ξεπερνάν τα ιστορικά υψηλά τους ενδοσυνεδριακά.

Ο Dow ανεβαίνει 0,14% στις 15.541 μονάδες.

Ο Nasdaq κερδίζει 0,54% στις 3.636 μονάδες.

Ο S&P 500 ενισχύεται 0,36% στις 1.693 μονάδες.


Η Fed υποβάθμισε ελαφρώς τις προοπτικές για την οικονομία των ΗΠΑ, ενώ ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητο το ρυθμό αγοράς στοιχείων ενεργητικού στα 85 δισ. δολάρια μηνιαίως.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μετά τη συνεδρίαση στις 30 και 31 Ιουλίου, ανέφερε ότι η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσεται με "ήπιο" ρυθμό.

 

Από το μέτωπο των μάκρο, στο 1,7% ανήλθε η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας για το β' τρίμηνο, χάρη στην ισχυρή άνοδο των καταναλωτικών δαπανών και την ακόμα πιο μεγάλη αύξηση των επιχειρηματικών επενδύσεων.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν αύξηση του ΑΕΠ κατά 1%. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω σε 1,1% από 1,8%, λόγω αλλαγής του τρόπου υπολογισμού του ΑΕΠ.

Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο κατά 1,8%, ενώ οι επιχειρηματικές επενδύσεις σημείωσαν άλμα 9% χάρη στη διψήφια ποσοστιαία άνοδο που καταγράφηκε στην κατασκευή κατοικιών.

Οι παραπάνω αυξήσεις αντιστάθμισαν τη μεγάλη άνοδο των εισαγωγών κατά 9,5% και τη μείωση 1,5% των ομοσπονδιακών δαπανών.

Επίσης, ως αποτέλεσμα της νέας μεθοδολογίας υπολογισμού του ΑΕΠ, ο ρυθμός ανάπτυξης του 2012 αναθεωρήθηκε σε 2,8% από 2,2% που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Το κόστος απασχόλησης στις ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 0,5% για το β' τρίμηνο, ενώ σε ετήσια βάση ανέβηκε κατά 1,9%.

 

 

Η εικόνα στην Ευρώπη

 

Τα θετικά στοιχεία από την αμερικανική οικονομία έφεραν χαμόγελα στους επενδυτές, κάτι που μεταφράστηκε και στο θετικό γύρισμα των ευρωπαϊκών δεικτών.

Στο επίκεντρο των αγορών αναμένεται να βρεθούν αύριο οι συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της τράπεζας της Αγγλίας.

Ο FTSE σημείωσε άνοδο 0,72% στις 6.606 μονάδες, με τα μεγάλα κέρδη που έγραψε ο μεταλλευτικός κλάδος να ενισχύουν την αγορά του Λονδίνου.

Ο DAX ανέβηκε 0,06% στις 8.276 μονάδες, με αρνητικό πρωταγωνιστή την ThyssenKrupp. Η μετοχή της εταιρίας έχασε άνω του 6%, μετά από την υποβάθμιση σύστασης σε sell από την UBS.

O CAC κέρδισε 0,16% στις 3.993 μονάδες, παρά τη σημαντική άνοδο που έγραψε η Peugeot, μετά από το μεγάλο περιορισμό στα λειτουργικά κόστη για το α' εξάμηνο.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο IBEX 35 έπεσε 0,77% στις 8.389 μονάδες, ενώ πτωτικά κινήθηκε και ο FTSE MIB στο Μιλάνο, χάνοντας 0,36% στις 16.842 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,19% στις 300 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, μείωση παρουσίασε ο αριθμός των ανέργων στην Ευρωζώνη για πρώτη φορά σε διάστημα άνω των δύο ετών.  Σύμφωνα με τη Eurostat, το ποσοστό παρέμεινε αμετάβλητο στο 12,1%, έναντι 12,2% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 10,9% από 11% τον προηγούμενο μήνα.

Μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε., τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν στην Αυστρία (4,6%), στη Γερμανία (5,4%) και στο Λουξεμβούργο, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ελλάδα (26,9% τον Απρίλιο 2013) και στην Ισπανία (26,3%).

Στη Γερμανία, υποχώρηση σημείωσαν οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο για τον Ιούνιο, σε μια ένδειξη ότι οι αμφιβολίες για την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη έπληξαν τις καταναλωτικές δαπάνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, οι πωλήσεις προσαρμοσμένες για τον πληθωρισμό και τις εποχικές διακυμάνσεις μειώθηκαν κατά 1,5% από τον Μάιο, όταν είχαν σημειώσει άνοδο 0,7%. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξησή τους κατά 0,2%.

Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012, οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία υποχώρησαν κατά 2,8%.

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.