ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Nέο ρεκόρ για τον Dow Jones, υψηλά πενταετίας στην Ευρώπη

00:18 - 14 Οκτ 2006 | Χρηματιστήρια
Με θετικό πρόσημο έκλεισε την Παρασκευή η Wall και τον DowJones να καταρρίπτει ακόμη ένα ιστορικό υψηλό, καθώς οι αγορές ξεπέρασαν τις χαμηλές λιανικές πωλήσεις και τα απογοητευτικά κέρδη της General Electronic.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 11.960,51 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,11%. Ο Nasdaq στις 2.357,29 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,47% και ο S&P 500 στις1.365, 61 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,20%.

Την Πέμπτη ο Dow Jones ξεπέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία τις 11.900 μονάδες. Την Παρασκευή κατέρριψε το ρεκόρ κλεισίματος για έκτη φορά στις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις, ατενίζοντας πλέον τις 12.000 μονάδες.

Τα θετικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή, υποδεικνύουν ότι η οικονομική ανάπτυξη αντιστέκεται στην ύφεση της αγοράς. Κάτι που ενισχύει την άποψη ότι η Fed δεν θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων.

Τα δεδομένα αυτά σε συνδυασμό με το ράλυ του DowJones και με δεδομένη την ανακοίνωση νέων εταιρικών αποτελεσμάτων την επόμενη εβδομάδα έκαναν τους επενδυτές επιφυλακτικούς κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της συνεδρίασης.

Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 0,4% το Σεπτέμβριο λόγω της πτώσης ρεκόρ 9,3% στις πωλήσεις καυσίμων. Ωστόσο, οι πωλήσεις στους υπόλοιπους τομείς αυξήθηκαν 0,6%.

Εμφανώς βελτιωμένο εμφανίζεται τον Οκτώβριο και το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ, τονωμένο από την υποχώρηση της τιμής των καυσίμων και από την άνοδο των χρηματιστηριακών δεικτών, ενώ εκφράζεται η αισιοδοξία ότι θα βελτιωθεί περαιτέρω όσο πλησιάζουν οι διακοπές των Χριστουγέννων.

Αναλυτικότερα, τον τρέχοντα μήνα ο δείκτης του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν που αποτιμά το καταναλωτικό κλίμα ανήλθε στο 92,3, το υψηλότερο από το Ιούλιο του 2005, από 85,4 το Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, η πτώση των τιμών των καυσίμων, η μεγαλύτερη από το Δεκέμβριο του 2004, είχε επίσης ως αποτέλεσμα να πέσουν για πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες οι τιμές εισαγόμενων προϊόντων στις ΗΠΑ.

Η άνοδος των πετρελαϊκών εταιριών, όπως της Εxxon και της Mobil, ενίσχυσαν τον S& P500. Σημαντικά κέρδη είχε και η Conoco Phillips.

Οι τιμές του μαύρου χρυσού ανέκαμψαν την Παρασκευή, αγγίζοντας κάποια στιγμή και τα 59 δολάρια το βαρέλι, καθώς η Νορβηγία έκλεισε δύο πλατφόρμες για λόγους ασφαλείας και αυξήθηκε η ενεργειακή ζήτηση στις ΗΠΑ.

Πιέσεις στον Dow άσκησε η πτώση της General Electric, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας στον κόσμο σε χρηματιστηριακή αξία, που υποχώρησε επειδή τα αποτελέσματα ορισμένων μονάδων ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Οι φήμες ότι η UnumProvident μπορεί να αποτελέσει στόχο εξαγοράς ανέβασε τις μετοχές της κατά 13%.

Παράλληλα, η άνοδος της Microsoft συμπαρέσυρε προς τα πάνω τον τεχνολογικό τομέα. Η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία softwareστον κόσμο ανακοίνωσε ότι το νέο Windows Vista θα κυκλοφορήσει σύντομα στην Ευρώπη. 

Στον αντίποδα, υποχώρησαν οι Wal-Mart Stores και Home Depo λόγω της αρνητικής σύστασης της Prudential Equity Group για τον κλάδο λιανικού εμπορίου.

Κέρδη στην Ευρώπη

Θετικό κλίμα επικράτησε την Παρασκευή και στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, με τις πετρελαϊκές εταιρείες να ανακάμπτουν λόγω της αύξησης των τιμών του μαύρου χρυσού για δεύτερη συνεχή μέρα μετά το χαμηλό έτους στο οποίο είχαν βρεθεί την προηγούμενη.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.157,30 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 0,59% , στη Φρανκφούρτη ο DAX στις 6.173,68 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,22% και στο Παρίσι ο CAC στις 5.353,23 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,15% λόγω της μεγάλης πτώσης της L'Oreal.

Ανοδικά κινήθηκε για όγδοη συνεχή μέρα και ο Stoxx 600. Με θετικό πρόσημο έκλεισαν δέκα από τα 18 χρηματιστήρια της δυτικής Ευρώπης.

Η υποχώρηση των τιμών του μαύρου χρυσού, τα καλύτερα από τα αναμενόμενα εταιρικά αποτελέσματα και το ρεκόρ-εξαγορών που έχει σημειωθεί, συνέβαλαν στην ανάκαμψη των ευρωπαϊκών χρηματαγορών μετά τις απώλειες του Μαίου και του Ιουνίου.

Παράλληλα, η διατήρηση των επιτοκίων για δεύτερη φορά από τη Fed ύστερα από αλλεπάλληλες αυξήσεις μείωσε τις ανησυχίες για σημαντική επιβράδυνση της μεγαλύτ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.