ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σημαντικές πιέσεις στις ευρωαγορές μετά από τη νίκη της Μέρκελ

18:45 - 23 Σεπ 2013 | Χρηματιστήρια
Σημαντικές πιέσεις στις ευρωαγορές μετά από τη νίκη της Μέρκελ
Εντείνονται οι απώλειες στη Wall λόγω Fed.

Η αποτίμηση του αποτελέσματος των γερμανικών εκλογών την Κυριακή έφερε σημαντικές απώλειες για τους ευρωπαϊκούς δείκτες στο ξεκίνημα της εβδομάδας, με τους επενδυτές να αναμένουν νεότερα από το Βερολίνο και ειδικότερα τις εξελίξεις σχετικά με ποιους θα συνεργαστεί το CDU, στον απόηχο της πολύ μεγάλης νίκης της Άγκελα Μέρκελ.

 

O FTSE έχασε 0,70% στις 6.550 μονάδες, με τη μετοχή της Aberdeen Asset Management να γράφει κέρδη στο Λονδίνο.

 

Ο CAC έπεσε 0,59% στις 4.179 μονάδες, παρά την άνοδο άνω του 1% που έγραψε ο τίτλος της Total στη γαλλική αγορά.

 

Ο DAX υποχώρησε 0,56% στις 8.627 μονάδες, σε κλίμα αναμονής για το σχηματισμό κυβέρνησης υπό την κυρία Μέρκελ.

 

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο IBEX 35 έχασε 0,77% στις 9.100 μονάδες, ενώ μικρότερες απώλειες είχε η αγορά του Μιλάνου, με τον FTSE MIB να πέφτει 0,39% στις 17.900 μονάδες.

 

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,38% στις 313 μονάδες.

 

Στα μάκρο της ημέρας,  ο προκαταρκτικός PMI για την Ευρωζώνη αυξήθηκε στις 52,1 μονάδες - που συνιστά υψηλό 27 μηνών - από 51,5 μονάδες που ήταν τον Αύγουστο. Τα στοιχεία ξεπέρασαν, μάλιστα, τις προσδοκίες των αναλυτών, που ανέμεναν τον δείκτη στις 51,9 μονάδες.

 

Πάντως, ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση υποχώρησε στις 51,1 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου διμήνου, από 51,4 μονάδες που ήταν τον Αύγουστο.

 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού


Οι επόμενες κινήσεις της Fed συνεχίζουν να προκαλούν προβληματισμό στους επενδυτές, αυξάνοντας τις απώλειες για τους αμερικανικού ς δείκτες.

Ο Dow πέφτει 0,37% στις 15.393 μονάδες.

Ο Nasdaq χάνει 0,55% στις 3.753 μονάδες.

Ο S&P 500 υποχωρεί 0,58% στις 1.700 μονάδες.

Μετά τον πρόεδρο της Fed St. Louis, Τζέιμς Μπούλαρντ, που δήλωσε στις 20 Σεπτεμβρίου ότι η Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να αρχίσει τη μείωση του προγράμματος τον Οκτώβριο, αλλοι τρεις αξιωματούχοι μιλούν σήμερα.

Ανάμεσά τους και ο επικεφαλής της Fed Nέας Υόρκης, Γουίλιαμ Ντάντλει, ο οποίος δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία δεν έχει βελτιωθεί αρκετά ώστε η Federal Reserve να μειώσει τη νομισματική στήριξη που προσφέρει.

"Η οικονομία συνεχίζει να χρειάζεται την υποστήριξη μιας πολύ επεκτατικής νομισματικής πολιτικής", δήλωσε ο  Ντάντλει, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Fed.

Στα μάκρο της ημέρας, σε χαμηλό τριών μηνών  υποχώρησε ο μεταποιητικός δείκτης PMI στις ΗΠΑ για το Σεπτέμβριο,  όπως ανακοίνωσε η Markit.

Ειδικότερα, ο προκαταρκτικός δείκτης για τον κλάδο της μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 52,8 μονάδες το Σεπτέμβριο από 53,1 μονάδες τον Αύγουστο.

Σημειώνεται ότι μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες δείχνει επέκταση της δραστηριότητας.

Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης της παραγωγής βελτιώθηκε το Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκε στις 55,3 μονάδες από 52,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης των νέων παραγγελιών υποχώρησε στις 52,7 μονάδες από 55,7 μονάδες.

Κατά 0,14% ενισχύθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Chicago Fed για τον Αύγουστο, από -0,43 που ήταν τον Ιούλιο.

Όπως αναφέρει η τράπεζα σε ανακοίνωση της, η  θετική στροφή του δείκτη υποδεικνύει ότι η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ είναι υψηλότερη από τον μακροχρόνιο μέσο όρο.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, ξεχωρίζει η Apple, που ανακοίνωσε την πώληση 9 εκατ. iPhone 5S, 5C μέσα σε τρεις μέρες. Η μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού γράφει μεγάλα κέρδη  στη Ν. Υόρκη, άνω του 6%.

Σημειώνεται πως σήμερα είναι η πρώτη μέρα που ο Dow «υποδέχεται» τις Goldman Sachs, Visa και Nike, στη θέση των Bank of America, Hewlett Packard και Alcoa.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 23:08 - 23 Σεπ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.