ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ισχυρή πτώση στη Wall, αναμένοντας τις εξελίξεις για το shutdown και το όριο δανεισμού

23:01 - 07 Οκτ 2013 | Χρηματιστήρια
Ισχυρή πτώση στη Wall, αναμένοντας τις εξελίξεις για το shutdown και το όριο δανεισμού

Έντονες πιέσεις δέχτηκαν οι αμερικανικοί δείκτες στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς το αρνητικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί σχετικά με την οικονομία των ΗΠΑ, καθιστά ιδιαίτερα επιφυλακτικούς τους επενδυτές.

 

Ο Dow έχασε 0,91% στις 14.936 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα.

 

Ο Nasdaq υποχώρησε 0,86% στις 1.676 μονάδες.

 

Ο S&P 500 έπεσε 0,86% στις 1.676 μονάδες.

 

Βουλής, Τζον Μπένερ αρνήθηκε πεισματικά να υποχωρήσει, λέγοντας πως δεν θα ψηφίσει νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών ή την αύξηση του ταβανιού του χρέους εάν οι Δημοκρατικοί δεν συμφωνήσουν σε ευρύτερες διαπραγματεύσεις για τη μείωση του ελλείμματος.

Η BofA μειώνει την πρόβλεψη της για το αμερικανικό ΑΕΠ του γ' τριμήνου στο 1,7% στο 2% από 2,5% το ΑΕΠ του δ' τριμήνου. Όπως επισημαίνει, πριν εκτιμούσε ότι το shutdown δεν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ανάπτυξη  των ΗΠΑ, αλλά πλέον βλέπει πως τελικά το «λουκέτο» θα έχει διάρκεια, καθώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη αλλαγής της ρητορικής στην Ουάσινγκτον και οι αγορές δεν φαίνεται να πιέζουν προς την άμεση εξεύρεση λύσης.

Σύμφωνα με το νέο σενάριο της BofA, το shutdown θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, αλλά  δεν θα υπάρξει παραβίαση του ορίου του χρέους. Έτσι μειώνει την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ του δ' τριμήνου στο 2%, ενώ το τεχνικό της μοντέλο δείχνει πως η ανάπτυξη στο γ' τρίμηνο θα κυμανθεί στο 1,7% του ΑΕΠ, το οποίο σηματοδοτεί επιβράδυνση από το 2,5% του β' τριμήνου.

Παράλληλα εκτιμά πως η Fed θα περιμένει μέχρι τον Ιανουάριο για να ξεκινήσει το tapering, ενώ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, πριν τα τέλη του 2015, το νωρίτερο.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, η μετοχή της Amazon έχασε  άνω του 2%, ενώ αντίθετα κέρδη σηεμίωσαν οι τίτλοι των BlackBerry και Apple.

Στα μάκρο της ημέρας, κατά 5,4% αυξήθηκαν τα δάνεια των Αμερικανικών πολιτών, με την καταναλωτική πίστη να καταγράφει άνοδο τον Αύγουστο κατά 13,63 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με την Fed, το χρέος των καταναλωτών προς τις τράπεζες, σε ετήσια βάση, αυξήθηκε κατά 5,4%.
Όσον αφορά τα χρέη λόγω πιστωτικών καρτών, αυτά υποχώρησαν κατά 1,25%.
Τα δάνεια για αυτοκίνητα και τα λεγόμενα «φοιτητικά δάνεια» αυξήθηκαν αντιθέτως, κατά 8%. 
Το συνολικό χρέος των καταναλωτών προς τις τράπεζες ανέρχεται στα 3,04 τρισ. δολάρια.

Πηγή:

Τελευταία τροποποίηση στις 23:07 - 07 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.