ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκ νέου απώλειες στις ευρωαγορές υπό το «φόβο» των ΗΠΑ

17:42 - 09 Οκτ 2013 | Χρηματιστήρια
Εκ νέου απώλειες στις ευρωαγορές υπό το «φόβο» των ΗΠΑ
Η Τζάνετ Γέλεν δε μπορεί να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα στη Wall.

Το αρνητικό κλίμα των τελευταίων ημερών με φόντο τις εξελίξεις στις ΗΠΑ επισκίασε για μια ακόμα μέρα τις συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών αγορών.

Ο FTSE έχασε 0,75% στις 6.319 μονάδες, με την μετοχή της Royal Dutch Shell να καταγράφει απώλειες στο Λονδίνο.

Ο DAX έχασε 0,69% στις 8.496 μονάδες.

Ο CAC υποχώρησε 0,42% στις 4.116 μονάδες, επηρεασμένος αρνητικά από τις απώλειες που έγραψε ο τίτλος της Sanofi.

Αντίθετη η εικόνα στον ευρωπαϊκό Νότο, με τον IBEX 35 να ενισχύεται κατά 0,97% στις 9.412 μονάδες και τον ιταλικό FTSE MIB να κερδίζει 0,77% στις 18.513 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία αυξήθηκε σε μηναία βάση 1,4%  μετά από πτώση 1,1% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων που έκαναν λόγο για άνοδο 1%. Η πτώση του Ιουλίου αναθεωρήθηκε καθοδικά.

Όπως σημειώνει το υπουργείο, η ανοδική τάση στην βιομηχανική παραγωγή συνεχίζεται, με την αδυναμία των χειμερινών μηνών να έχει ξεπεραστεί. Συνολικά, η γερμανική βιομηχανία βρίσκεται σε οδό μέτριας ανάκαμψης, όπως προσθέτει. 

Η άνοδος οφείλεται στη μεταποίηση η οποία αυξήθηκε 2,1% τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, λόγω της αύξησης 13,6% της παραγωγής αυτοκινήτων.

Την ίδια στιγμή, η κατασκευαστική παραγωγή υποχώρησε 1,9% σε σχέση με τον Ιούλιο.

Τέλος, η αύξηση 4,4% της παραγωγής κεφαλαιουχικών αγαθών, ενισχύει τις προσδοκίες πως οι εταιρείες αυξάνουν τις επενδύσεις τους.

Η βιομηχανική παραγωγή στη Βρετανία υποχώρησε κατά 1,1% σε σχέση με τον Ιούλιο, όταν είχε σημειώσει μικρή άνοδο της τάξης του 0,1%. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξησή της κατά 0,4% τον Ιούνιο.

Σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,2%.

 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού

 

Το θετικό κλίμα που φάνηκε να δημιουργεί η είδηση για το διορισμό της Τζάνετ Γέλεν στην προεδρία της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ υποχωρεί, καθώς οι επενδυτές εστιάζουν και πάλι στις εξελίξεις μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για το αμερικανικό shutdown και την αύξηση του ορίου δανεισμού της χώρας.

Ο Dow χάνει 0,185 στις 14.748 μονάδες, αγγίζοντας το χαμηλότερο σημείο του από τα τέλη Ιουνίου.

O Nasdaq υποχωρεί 1,05% στις 3.655 μονάδες.

Ο S&P 500 πέφτει 0,33% στις 1.650 μονάδες.

Στο μέτωπο της Fed, η υποψήφια που προτείνει ο Λευκός Οίκος, Τζάνετ Γέλεν θεωρείται ότι ανήκει στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, έχει περάσει 12 χρόνια στην Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής και θεωρείται «περιστερά», ενδιαφερόμενη περισσότερο για την ανεργία από ό,τι για τον πληθωρισμό.

Ορισμένοι της προσάπτουν ότι τότε δεν σήμανε εγκαίρως συναγερμό για την στεγαστική φούσκα σε μία περιοχή που περιελάμβανε την Καλιφόρνια, τη Νεβάδα και την Αριζόνα που βρέθηκαν στην καρδιά της κρίσης των subprimes.

 

«Είχαμε πλήρη κατανόηση του συστήματος τιτλοποίησης και του τρόπου που αυτό επηρεάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα στο σύνολό του; Οχι», απάντησε η ίδια ενώπιον της επιτροπής που συστάθηκε για την κατανόηση της κρίσης του 2008.

 

Ωστόσο, από το τέλος του 2007, η Τζάνετ Γέλεν είναι από τους πρώτους στους κόλπους της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής που διέγνωσε με το από καθ' έδρας ύφος που πολλοί τής προσάπτουν ότι «οι πιθανότητε

ς πιστωτικής ασφυξίας και διολίσθησης της οικονομίας στην ύφεση είναι

πραγματικότητα».

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα οικονομικά αποτελέσματα γ' τριμήνου της JP Morgan, που ανακοινώνονται την Παρασκευή.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:07 - 09 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.