ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι φόβοι για την οικονομία πιέζουν την Ευρώπη, πτώση στη Wall

20:13 - 14 Νοε 2006 | Χρηματιστήρια
Με απώλειες έκλεισαν τη Δευτέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, βάζοντας τέλος στο ράλι που έστειλε τους δείκτες σε υψηλό έξι ετών. Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και η πτώση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία σε χαμηλό 13 ετών βαραίνουν το επιχειρηματικό κλίμα. Σε αρνητικό έδαφος κινείται και η Wall.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.186,60 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,12%, στο Παρίσι ο CACστις 5.476,28 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,26% και στη Φρανκφούρτη ο DAXστις 6.387,38 μονάδες, με απώλειες 0,10%.

Πτωτικά κινήθηκε ο Dow Jones Stoxx 600 και οι δείκτες σε 12 από τα 18 χρηματιστήρια της δυτικής Ευρώπης.

Οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές διαπραγματεύονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2001, παίρνοντας ώθηση από την αύξηση των εταιρικών κερδών και το κύμα εξαγορών, που μειώνουν τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Η ευρωπαϊκή οικονομία, μεγέθους 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, εμφάνισε επιβράδυνση μεγαλύτερη των προβλέψεων κατά το τρίτο τρίμηνο, καθώς έτρεξε με ρυθμό 0,5%, έναντι ρυθμού 0,9% το προηγούμενο τρίμηνο και εκτιμήσεων για ανάπτυξη 0,6%.

Επίσης, η επενδυτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, υποχώρησε το Νοέμβριο σε χαμηλό 13 ετών λόγω του ενδεχομένου αύξησης των επιτοκίων και της επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας.

Ειδικότερα, ο δείκτης ZEW, που καταγράφει τις προσδοκίες των επενδυτών και αναλυτών, υποχώρησε στην τιμή -28,5 από -27,4 τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο του δείκτη στο -24,5.

Επιπλέον, η γερμανική οικονομία εμφάνισε επιβράδυνση κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της τελευταίας 6ετίας που επιτεύχθηκαν το προηγούμενο τρίμηνο. Ειδικότερα, το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε το γ΄ 3μηνο κατά 0,6%, έναντι 1,1% το β΄ τρίμηνο. Οι αναλυτές ανέμεναν ανάπτυξη 0,7%.

«Η μεγάλη ανησυχία που ανακυκλώνεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι ότι πρόκειται να δούμε ύφεση στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του έτους», λέει ο Henk Potts, αναλυτής της BarclaysStockbrokersστο Λονδίνο.

Τις μεγαλύτερες απώλειες στον τραπεζικό κλάδο είχαν η HSBC Holdings και η Commerzbank.

Πτώση είχε και η Hochtief, η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρείας της Γερμανίας. Τα καθαρά κέρδη της ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών. Είχαν αύξηση 68%, φθάνοντας στα 16,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν 17 εκατομμύρια ευρώ.

Απώλειες κατέγραψαν επίσης οι τίτλοι της ScottishPower, τα καθαρά κέρδη της οποίας το πρώτο εξάμηνο μειώθηκαν κατά 22%.

Στον αντίποδα, τα κέρδη της Pretax ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.

Ανοδο είχε η Telefonica.Τα κέρδη τρίτου τριμήνου της εταιρείας αυξήθηκαν σε επίπεδο ρεκόρ μετά την πώληση μιας μονάδας της και την εξαγορά της βρετανικής O2.

Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύτηκαν και οι μετοχές της Telekom Austria, Η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεφωνίας στην Αυστρία ανέφερε αύξηση 16% στα κέρδη τρίτου τριμήνου.

Πτώση σημειώνεται αυτή την ώρα στη Wall με τον Dow Jones να κινείται πάνω αό τις 12.095, καταγράφοντας απώλειες 0,30%, τον Nasdaq να υποχωρεί 0,26% και τον S&P 500 να πέφτει 0,27%. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.