ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Τριγμοί" στις αγορές από την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας

13:58 - 15 Ιαν 2015 | Χρηματιστήρια
"Τριγμοί" στις αγορές από την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας
Αιφνιδίασε τις αγορές σήμερα η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (Swiss National Bank - SNB), ανακοινώνοντας την διακοπή της ελάχιστης ισοτιμίας με το ευρώ που είχε επιβάλει πριν τρία χρόνια και τη μείωση του επιτοκίου του ελβετικού φράγκου στο -0,75% από -0,25%.

Παράλληλα, η SNB ανακοίνωσε ότι χαμηλώνει το επιτόκιο στα υπόλοιπα των λογαριασμών όψεως κατά 50 μονάδες βάσης στο −0,75% και μετακινεί το εύρος στόχου για το Libor τριών μηνών περαιτέρω σε αρνητική περιοχή, στο –1,25% και −0,25%, από −0,75% και 0,25% προηγουμένως.

 

Η αναπάντεχη αυτή ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας προκάλεσε για λίγο πανικό στις αγορές, με το ελβετικό νόμισμα να ενισχύεται περίπου 30% σε σχέση με το ευρώ (0,805 φράγκα ανά ευρώ) και 25% συγκριτικά με το δολάριο (88 φράγκα ανά δολάριο).

 

Ο FTSEurofirst 300 βρέθηκε να υποχωρεί κατά 2,1% με το άκουσμα της ανακοίνωσης. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας βρέθηκαν σε νέο ιστορικό χαμηλό, αγγίζοντας το 1,405%. Στο χρηματιστήριο της Ελβετίας, ο δείκτης SMI βρέθηκε να βουλιάζει κατά 7% στις 605,88 μονάδες. Το ευρώ άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο 11 ετών, στα 1,1597 δολ, ενώ ο χρυσός βρέθηκε να καταγράφει άλμα 7,15% στα 1.236 δολ. ανά ουγκιά.

Ωστόσο, στη συνέχεια η κατάσταση εξομαλύνθηκε και πλέον ο DAX 30 κινείται σε θετικό έδαφος.

 

Όπως επισημαίνει η SNB στην ανακοίνωσή της, η επιβολή της ελάχιστης συναλλαγματικής ισοτιμίας με το ευρώ το 2011 έγινε σε μια εποχή εξαιρετικής υπερτίμησης του ελβετικού φράγκου και εξαιρετικά υψηλών επιπέδων αβεβαιότητας στις χρηματοοικονομικές αγορές και προστάτεψε την ελβετική οικονομία από πιθανές σοβαρές βλάβες.

 

Ωστόσο, συνεχίζει η ανακοίνωση, τώρα οι αποκλίσεις των νομισματικών πολιτικών έχουν ενισχυθεί σημαντικά και αυτό αναμένεται να ενταθεί στο μέλλον. Το ευρώ έχει υποτιμηθεί σημαντικά έναντι του δολαρίου και αυτό με τη σειρά του οδήγησε στην αποδυνάμωση του ελβετικού νομίσματος έναντι δολαρίου. Υπό αυτές τις συνθήκες, εκτιμά η SNB, η διατήρηση του συναλλαγματικού στόχου έναντι του ευρώ δεν θεωρείται δικαιολογημένη.

 

Να σημειωθεί ότι η κίνηση αυτή ήταν εξαιρετικά αιφνιδιαστική για τις αγορές, καθώς ο πρόεδρος της SNB, Thomas Jordan, ανακοίνωσε το Δεκέμβριο, πως η υπεράσπιση του στόχου της ελάχιστης συναλλαγματικής ισοτιμίας είναι απολύτως απαραίτητη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.