ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε χαμηλό τετραετίας η Wall Street εν μέσω παγκόσμιου selloff

22:52 - 24 Αυγ 2015 | Χρηματιστήρια
Σε χαμηλό τετραετίας η Wall Street εν μέσω παγκόσμιου selloff
Σε χαμηλό τεσσάρων ετών ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση την Δευτέρα οι αμερικανικοί δείκτες, λαμβάνοντας τη σκυτάλη του παγκόσμιου selloff που παρατηρήθηκε σήμερα στις διεθνείς αγορές, υπό το φόβο της μετάδοσης της κινεζικής κρίσης στην παγκόσμια οικονομία.

Με την έναρξη των συναλλαγών ο βιομηχανικός Dow Jones βρέθηκε να χάνει πάνω από 1.000 μονάδες, Ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε βουτιά άνω του 8% μέσα σε ελάχιστα λεπτά από το άνοιγμα της αγοράς, ενώ ο S&P 500 βρέθηκε να καταγράφει βουτιά άνω του 5%. Ωστόσο, η αγορά έδειξε κάποια αντοχή, με τους αγοραστές να επανεμφανίζονται δειλά μετά την αρχική ακραία πτώση και τους δείκτες να κλείνουν σε απόσταση από τα χαμηλά της ημέρας.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones έχασε 3,58% στις 15.871,28 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες 3,82% στις 4.526,25 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 3,94% στις 1.893,21 μονάδες.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι αναλυτές πλέον τείνουν να αλλάξουν τις προβλέψεις τους για την αύξηση επιτοκίου που αναμενόταν να ανακοινώσει η Federal Reserve τον Σεπτέμβριο, υπό το βάρος των ανησυχιών για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Μαζικό selloff στις ευρωαγορές

Τις μεγαλύτερες απώλειες από το 2008 κατέγραψαν σήμερα οι ευρωαγορές, με τις εταιρείες που έχουν αυξημένο εξαγωγικό προσανατολισμό προς τις ασιατικές αγορές να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις.

Πιο αναλυτικά, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 4,66% στις 5.899 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 4,71% στις 9.648 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 5,36% στις 4.383 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 5,33% στις 342,01 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά οι απώλειες έφτασαν έως και το 8,1%. Ο δείκτης πλέον διαπραγματεύεται στις 15,4 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη των εισηγμένων του, από τις 17,4 φορές που βρισκόταν τον Απρίλιο.

Ξεπούλημα στην Ασία

Μαζικό ξεπούλημα καταγράφηκε και στα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να "ξεφορτώνονται" τους τίτλους υψηλότερου κινδύνου, εν μέσω φόβων για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω Κίνας.

Πιο συγκεκριμένα, η αγορά της Σαγκάης απώλεσε όλα τα κέρδη που είχε αποκομίσει από την αρχή του έτους, καθώς οι επενδυτές έδειξαν να απογοητεύονται, διότι το Πεκίνο τελικά δεν προχώρησε σε κινήσεις στήριξης της αγοράς αυτό το Σαββατοκύριακο, παρά την πτώση 11% που είχαν καταγράψει τα κινεζικά χρηματιστήρια την προηγούμενη εβδομάδα.

Ενδεικτικό είναι ότι περισσότερες από 750 μετοχές του Shanghai Composite κατέγραψαν limit down, με απώλειες 10%.

Οι δείκτες Shanghai Composite και CSI έφτασαν να υποχωρούν έως και 9%, για να κλείσουν τελικά με απώλειες κοντά στο 8,5%. Συγκεκριμένα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με πτώση 8,46% στις 3.210 μονάδες, ενώ ο δείκτης CSI έκλεισε με πτώση 8,75% στις 3.275 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 24 Δεκεμβρίου του 2014. Και οι δυο δείκτες κατέγραψαν την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 27 Φεβρουαρίου του 2007.

Με πτώση 4,61% έκλεισε ο δείκτης Nikkei του Τόκιο, στις 18.540 μονάδες, ενώ πτώση 5,19% καταγράφει ο δείκτης Hang Seng στις 21.274 μονάδες, 4,03% ο ASX στις 5.014 μονάδες και 2,47% ο δείκτης Kospi στις 1.829 μονάδες.

Να σημειωθεί ότι από τη μέρα που η Κίνα ανακοίνωσε την υποτίμηση του νομίσματος της, έχουν χαθεί από τις διεθνείς αγορές πάνω από 5 τρισ. δολάρια. Συγκεκριμένα για τον δείκτη Stoxx 600 οι αποτιμήσεις βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών.

Ισχυρές απώλειες και για τα εμπορεύματα

Απώλειες άνω του 5% κατέγραψε και το πετρέλαιο για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2009, κλείνοντας κάτω από τα 39 δολάρια. Μεγάλες απώλειες και για τον χρυσό, λόγω των φόβων για την πορεία της ζήτησης των πρώτων υλών στην παραγωγή.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού έκλεισαν με απώλειες 0,5%, στα 1.153,60  δολάρια η ουγγιά.

Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Οκτωβρίου υποχώρησε κατά 5,5%, κλείνοντας στα 38,24 δολάρια το βαρέλι.

Επίσης, το πετρέλαιο τύπου brent, παράδοσης Οκτωβρίου, έκλεισε με απώλειες 6,1% στα 42,69 δολάρια. Πλέον το συμβόλαιο διαπραγματεύεται κατά 59% χαμηλότερα από τα υψηλά έτους, των 103,19 δολαρίων, που κατέγραψε τον προηγούμενο Αύγουστο.

Κραχ ή "ξεφούσκωμα" των αγορών;

Οι εξελίξεις μοιάζουν με γενικό κράχ σε όλες τις αγορές, μετά από πολλά χρόνια ανόδου και όλα αυτά αποδίδονται στην υποχώρηση της κινεζικής οικονομίας. Τα μάτια των επενδυτών είναι στραμμένα στο Πεκίνο το οποιο αναμένεται να ρίξει φρέσκο χρήμα στην κινεζική οικονομία για να αναθερμάνει τη ζήτηση, αν και πολλοί αναλυτές θεωρούν οτι αυτό δεν θα έχει αποτέλεσμα. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αποφάσεις των άλλων κεντρικών τραπεζών, των ΗΠΑ και της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Το πρόβλημα πάντως είναι σύνθετο διότι η παγκόσμια οικονομία δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας και η χαλάρωση από τις κεντρικές τράπεζες μπορεί να μη φέρει αποτελέσματα.

Η κατάσταση μοιάζει περισσότερο με ένα αναγκαίο "ξεφούσκωμα" των αγορών μετά απο πολλά χρόνια ανατιμήσεων, πράγμα που είναι υγιές για τη σταθεροποίηση τους. Ενδέχεται όμως αυτή η πτώση να μην είναι ξεφούσκωμα, αλλά κραχ, οπότε είναι αμφίβολο ποιές κινήσεις των κεντρικών τραπεζών θα μπορούσαν να περιορίσουν τις επιπτώσεις, τη στιγμή που ούτως ή άλλως τα επιτόκια βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δεν υπάρχει θέμα ρευστότητας. Απλώς οι επενδυτές δεν επενδύουν θεωρώντας οτι δεν έχουν σημαντικές προοπτικές απόδοσης λόγω των ήδη υψηλών τιμών των μετοχών.

Τελευταία τροποποίηση στις 07:22 - 25 Αυγ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.