ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα θετικά μάκρο "σκόνταψε" η Wall

00:12 - 29 Δεκ 2006 | Χρηματιστήρια
«Τροχοπέδη» στην ανοδική πορεία της Wall αποτέλεσαν τα θετικά μάκρο των ΗΠΑ, καθώς η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της μεταπώλησης των κατοικιών εξασθενούν τις πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων από τη Fed τον επόμενο χρόνο.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 12.501,52 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,07%, ο Nasdaq στις 2.425,57 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,23% και ο S&P 500 στις 1.424,72 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,15%.

Η Wall αναμένεται να σημειώσει άνοδο για τέταρτη συνεχή χρονιά. Ο S&P 500 ενισχύθηκε 14% το 2006, ενώ ο Dowξεπέρασε τις 12.500 μονάδες την Τετάρτη, για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Απρίλιο «αναρριχήθηκε» η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, αντανακλώντας τη βελτίωση στην αγορά εργασίας.

Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος διαμορφώθηκε στο 109 το Δεκέμβριο από το αναθεωρημένο 105,3 που ήταν το Νοέμβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στο 102.

Παράλληλα, άλλη έκθεση έδειξε ότι οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών αυξήθηκε απρόσμενα τον περασμένη μήνα. Συγκεκριμένα οι μεταπωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν 0,6% στα 6,28 εκατομμύρια το Νοέμβριο έναντι ανόδου 0,5% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα έφθαναν τα 6,2 εκατομμύρια.

Την προηγούμενη μέρα, το υπουργείο Εμπορίου είχε ανακοινώσει ότι οι πωλήσεις νέων κατοικιών αυξήθηκαν 3,4% το Νοέμβριο, φθάνοντας στα 1.047 εκατομμύρια.

Ανάκαμψη παρουσιάζει και οι δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας στο Σικάγο. Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στο 52,4 το Δεκέμβριο έναντι 49,9 το Νοέμβριο. Η μέτρηση άνω του 50 δείχνει ανάπτυξη.

Νωρίτερα, έκθεση του υπουργείου Εργασίας έδειξε ότι οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 1000 στις 317.000 την εβδομάδα, που τελείωσε στις 23 Δεκεμβρίου, παραμένοντας σε ένα φυσιολογικό επίπεδο για μία υγιή αγορά εργασίας.

«Η οικονομία πρόκειται να επιδείξει ισχύ πέρα από κάθε προσδοκία», εκτιμά ο KeithWirtz, επικεφαλής επενδύσεωνστη Fifth Third Asset Management στο Σινσινάτι. « Η αγορά προσπαθεί να επεξεργαστεί αυτές τις πληροφορίες».

Η Citigroup παρέσυρε σε πτώση τις τράπεζες, καθώς υποχωρούν οι προσδοκίες για μείωση του κόστους δανεισμού στο άμεσο μέλλον. Υποχώρησαν επίσης και οι μετοχές της Morgan Stanley.

Πάντως, οι απώλειες του Standard & Poor's 500 περιορίστηκαν, καθώς τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι τα χειρότερα έχουν περάσει σχετικά με την ύφεση στην αγορά κατοικίας.

Πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο άσκησε η πτώση της Apple Computer. Δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε ότι ο διευθύνων σύμβουλος Steve Jobs έλαβε 7,5 εκατομμύρια stock options το 2001, χωρίς την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου.

Χαμηλές επιδόσεις είχε και η Microsoft, η οποία ανακοίνωσε ότι εξετάζει πιθανό ελάττωμα στα WindowsVista, που μόλις κυκλοφόρησαν.

Ανοδικά κινήθηκε η Johnson & Johnsonλόγω δημοσιεύματος των New York Times που ανέφερε αύξηση των πωλήσεων προϊόντων της εταιρείας.

Κέρδη κατέγραψε και η Symantec.

Ανοδος του ευρωπαϊκού μεταλλευτικού κλάδου

Μεικτές τάσεις παρουσίασαν οι ευρωπαϊκές αγορές με τις μεταλλευτικές εταιρείες να καταγράφουν κέρδη μετά την άνοδο του χρυσού για τρίτη συνεχή μέρα στο Λονδίνο, ενώ ο κασσίτερος ανέβηκε σε υψηλό 17 ετών.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.240,90 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,07%, στο Παρίσι ο CACστις 5.533,36 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,12% και στη Φρανκφούρτη ο DAXστις 6.611,81 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,4%.

Ελαφριά άνοδο είχε ο DowJonesStoxx 600. Με θετικό πρόσημο έκλεισαν 10 από τα 18 χρηματιστήρια της δυτικής Ευρώπης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης διαπραγματεύεται κοντά σε υψηλό εξαετίας. Οι επενδυτές αισιοδοξούν ότι κύμα-ρεκόρ των εξαγωγών και η αύξηση των κερδών θα συνεχιστούν, αντισταθμίζοντας τους φόβους ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί. Μέχρι στιγμής φέτος, ο Stoxx 600 έχει ενισχυθεί 18%.

Οι αγορές ανέκαμψαν την Πέμπτη, αλλά στη συνέχεια απώλεσαν τα κέρδη τους μετά την απροσδόκητη άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και των πωλήσεων των υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ, το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ευρώπης.

« Η καταναλωτική εμπιστοσύνη δεν ήταν αρκετά υψηλή ώστε να υποδηλώνει ότι όλα βαίνουν θετικά στο οικονομικό μέτωπο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.