ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bloomberg: Ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές αναμένουν το 2016 οι αναλυτές

11:36 - 23 Δεκ 2015 | Χρηματιστήρια
Bloomberg: Ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές αναμένουν το 2016 οι αναλυτές
Σημαντικά κέρδη για τους ευρωπαϊκούς δείκτες αναμένουν στρατηγικοί αναλυτές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Ο δείκτης Stoxx Europe 600, σύμφωνα με τον μέσο όρο προβλέψεων 10 στρατηγικών αναλυτών σε έρευνα του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου, θα καταγράψει ράλι 16% έναντι του κλεισίματος της Τρίτης, ξεπερνώντας το ρεκόρ που κατέγραψε τον Απρίλιο.

Η Commerzbank, μια από τις πιο ακριβείς στις προβλέψεις της όσον αφορά την πορεία των αγορών τα τελευταία δύο χρόνια, αναμένει ότι οι μετοχές θα σημειώσουν άλμα 18% το 2016, βοηθούμενες από τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Είναι ένα ράλι που θα βασίζεται στη ρευστότητα», αναφέρει ο Peter Dixon, οικονομολόγος της Commerzbank στο Λονδίνο και προσθέτει ότι «κοιτάζοντας πίσω, η ποσοτική χαλάρωση είχε όντως θετικό αντίκτυπο στις χρηματιστηριακές αγορές και τον επόμενο χρόνο η ΕΚΤ μπορεί να επεκτείνει τους όρους βάσει των οποίων παρέχει αυτή τη ρευστότητα. Θα θέλεις να συνεχίζεις να αγοράζεις μετοχές».
Είναι κάτι που όλοι οι στρατηγικοί αναλυτές υποστηρίζουν. Ακόμη και η πιο απαισιόδοξη, η J.P. Morgan Chase εκτιμά άνοδο 10% στον Stoxx 600 τον επόμενο χρόνο, ενώ η πιο αισιόδοξη, η Citigroup, εκτιμά ότι θα σημειώσει άλμα 23%.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές αναρριχήθηκαν περί το 21% το 2015, πριν οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη και η απογοήτευση για τα μέτρα της ΕΚΤ αφήσουν τον Stoxx 600 με άνοδο μόλις 4,2% μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου.
Με μια αποτίμηση 15,5 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη, είναι σχεδόν 10% φθηνότερος από τον δείκτη Standard & Poor's 500, σημειώνεται.
Αυτό και οι αποκλίνουσες πολιτικές μεταξύ της FED και της ΕΚΤ έχουν στείλει τους επενδυτές να συρρέουν στην Ευρώπη.
Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ανάπτυξη 1,7% για τη ζώνη του ευρώ το 2016, μεγαλύτερη έναντι του 2015 και την υψηλότερη από το 2010.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.