ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

RBS: «Δραματική χρονιά» το 2016 για τις αγορές

16:48 - 12 Ιαν 2016 | Χρηματιστήρια
RBS: «Δραματική χρονιά» το 2016 για τις αγορές
Έως και 20% μπορεί να υποχωρήσουν φέτος οι χρηματιστηριακές αγορές και το πετρέλαιο μπορεί να "βουτήξει" ακόμα και στα 16 δολάρια, προειδοποιούν οι αναλυτές της Royal Bank of Scotland (RBS), κάνοντας λόγο για μια «δραματική χρονιά».

Όπως μεταδίδει ο Guardian, η RBS αναφέρει σε σημείωμα προς τους πελάτες: «Πουλήστε τα πάντα εκτός από ομόλογα υψηλής ποιότητας. Μιλάμε για επιστροφή κεφαλαίου και όχι για απόδοση του κεφαλαίου. Σε μια αίθουσα γεμάτη κόσμο, οι πόρτες εξόδου είναι μικρές».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η RBS υποστηρίζει πως η σημερινή κατάσταση θυμίζει το 2008, όταν η κατάρρευση της Lehman Brothers προκάλεσε μια παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Αυτήν την φορά η Κίνα θα είναι η εστία από την οποία θα ξεκινήσει η κρίση.

«Η Κίνα έχει ξεκινήσει μια τεράστια διόρθωση και θα οδηγήσει σε φαινόμενο χιονοστιβάδας. Οι μετοχές και η πίστωση έχουν γίνει πολύ επικίνδυνα» σημειώνει ο Andrew Roberts, chief credit officer της RBS.

Σύμφωνα με τον κ. Roberts, οι ευρωπαϊκές και αμερικάνικες μετοχές μπορεί να πέσουν από 10 ως 20%, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω της πρωτοκαθεδρίας των εταιρειών εμπορευμάτων στον δείκτη. «Το Λονδίνο είναι ευάλωτο σε αρνητικά σοκ» τονίζει.

«Υποψιαζόμαστε ότι το 2016 θα χαρακτηριστεί από την απόδοση μεγαλύτερης έμφασης στο πως θα γίνει η έξοδος από θέσεις στις τρεις βασικές κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού που επωφελήθηκαν από την ποσοτική χαλάρωση: 1)τις αναδυόμενες αγορές 2)το χρέος 3)τις μετοχές. Τα ρίσκα είναι υψηλά» προειδοποιεί.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.