ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Χτύπημα» στη Wall Street λόγω Ασίας, πετρελαίου

16:44 - 20 Ιαν 2016 | Χρηματιστήρια
«Χτύπημα» στη Wall Street λόγω Ασίας, πετρελαίου
Πτωτική συνεδρίαση προμηνύεται στη Wall Street στον "απόηχο" του νέου sell off στην Ασία, αλλά και των ισχυρών απωλειών στις ευρωαγορές, υπό το βάρος του πετρελαίου. Ειδικότερα, o βιομηχανικός Dow Jones σημειώνει πτώση κατά 1,65%, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 1,7%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει στο ξεκίνημα απώλειες 1,8%.

Η καθοδική πορεία έρχεται σε συνέχεια της παγκόσμιας αναταραχής που έχει πυροδοτήσει η νέα "βουτιά" του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, οι τιμές του "μαύρου χρυσού" υποχωρούν κάτω από τα 28 δολάρια το βαρέλι, καθώς η παγκόσμια υπερπροσφορά στην αγορά πετρελαίου εντείνει τις ανησυχίες για τη ζήτηση.

Ισχυρές είναι οι πιέσεις που ασκούνται στις αμερικανικές πετρελαϊκές επιχειρήσεις, με τη μετοχή της Chevron Corp. να υποχωρεί κατά 1,86% στις προσυνεδριακές συναλλαγές, την ώρα που η μετοχή της Exxon Mobil Corp. γνωρίζει απώλειες 1,96% και τη μετοχή της Anadarko Petroleum Corp. Διαμορφώνεται 3,57% χαμηλότερα. 

Εν τω μεταξύ, 50% μειωμένα ήταν τα κέρδη της Shell στο τέταρτο τρίμηνο συγκριτικά με το 2014, εξ αιτίας της ραγδαίας πτώσης στις τιμές του πετρελαίου.

Παράλληλα και μένοντας στο σκέλος των εταιρικών αποτελεσμάτων, πτώση σημείωσαν τα τριμηνιαία κέρδη της Goldman Sachs. Η επενδυτική τράπεζα με έδρα τη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη το δ' τρίμηνο υποχώρησαν στα 765 εκατ. δολ., από τα 2,17 δισ. δολ., έναν χρόνο πριν. Τα έσοδα μειώθηκαν στα 7,27 δισ. δολ., από τα 7,69 δισ. δολ..

Ακόμη, τα κέρδη της IBM υποχώρησαν 19% στα 4,46 δισ. δολ. σε σύγκριση με 5,48 δισ. δολ. έναν χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδα του τεχνολογικού κολοσσού σημείωσαν πτώση 8,5% στα 22,06 δισ. δολ. με την εταιρεία να συμπληρώνει πλέον 15 διαδοχικά τρίμηνα υποχώρησης των εσόδων της.

Σε ό,τι αφορά στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, υποχώρησαν τον Δεκέμβριο οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ, με τη συνολική εικόνα για το 2015, ωστόσο, να είναι θετική. Ειδικότερα, οι ενάρξεις κατοικιών υποχώρησαν 2,5% σε μηνιαία βάση σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.