ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανοδικό ξεκίνημα στη Wall Street

17:33 - 28 Ιαν 2016 | Χρηματιστήρια
Ανοδικό ξεκίνημα στη Wall Street
Σε αναζήτηση κατεύθυνσης βρίσκεται η Wall Street, μία ημέρα μετά από την απόφαση της Fed να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, προειδοποιώντας για τα σημάδια υποτονικότητας στην παγκόσμια οικονομία.

Στον "απόηχο" των ανακοινώσεων της Federal Reserve, οι επενδυτές στρέφουν το "βλέμμα" τους στα μακροοικονομικά στοιχεία, αλλά και σε μια σειρά από εταιρικά αποτελέσματα. Άλλωστε, τόσο η πορεία της αμερικανικής οικονομίας, όσο και οι επιδόσεις των επιχειρήσεων αποτελούν βασικά κριτήρια για τη χάραξη της επιτοκιακής πολιτικής από τη Fed.

Ο βιομηχανικός Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,76%, ο S&P 500 καταγράφει άνοδο 0,9 %, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ξεκίνησε τη συνεδρίαση με +1,4%.

Πάντως, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων τον Μάρτιο, αφήνοντας ωστόσο την υπόνοια πως θα μπορούσε να αλλάξει τα σχέδιά της για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων φέτος εάν η αναταραχή των αγορών και η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης συνεχιστούν η επιδεινωθούν.

Από την πλευρά της, η Wall απάντησε με απώλειες στα μηνύματα της Fed, αφού ούτε η ανάκαμψη του πετρελαίου δεν κατάφερε να ενισχύσει το επενδυτικό αίσθημα. Η ανοδική πορεία του "μαύρου χρυσού" συνεχίζεται και σήμερα με τις τιμές του αργού να προσεγγίζουν τα 34 δολάρια, εγκαταλείποντας τα χαμηλά 12ετίας, εν μέσω των προσδοκιών για συνεργασία μεταξύ των μεγάλων παραγωγών, προκειμένου να ελαττώσουν την παραγωγή.

Σε ό,τι αφορά στα μάκρο της ημέρας, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή.

Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 16.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 278.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 23 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τις νέες αιτήσεις στις 280.000.

Εν τω μεταξύ, η ζήτηση για εργοστασιακά προϊόντα μακράς διάρκειας υποχώρησε τον Δεκέμβριο, στην πιο πρόσφατη ένδειξη ότι ο αμερικανικός μεταποιητικός κλάδος υποχωρεί λόγω των παγκόσμιων αντιξοοτήτων.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.