ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θετικό άνοιγμα στη Wall Street

17:34 - 29 Ιαν 2016 | Χρηματιστήρια
Θετικό άνοιγμα στη Wall Street
Ανοδικά κινούνται οι δείκτες στη Wall Street στον "απόηχο" των στοιχείων για το αμερικανικό ΑΕΠ, αλλά και της απόφασης - έκπληξη της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ) να υιοθετήσει πολιτική αρνητικών επιτοκίων.

Ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται στο άνοιγμα κατά 0,57%, ο S&P 500 άνοιξε με +0,46% και ο Nasdaq με +0,15%.

Σε επίπεδο μήνα, ο Dow Jones οδεύει προς πτώση 7,8%, ενώ ο S&P 500 καταγράφει μέχρι στιγμής απώλειες 7,4% και ο Nasdaq βρίσκεται 10% χαμηλότερα. Σε εβδομαδιαία βάση, ο Dow υποχωρεί κατά 0,2%, ο S&P κατά 0,7% και ο Nasdaq κατά 1,8%.

Χθες, Πέμπτη, οι δείκτες κατάφεραν να κλείσουν σε θετικό έδαφος, αφομοιώνοντας τα προειδοποιητικά μηνύματα της Fed για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. 

Σε ό,τι αφορά στις επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας, όπως φαίνεται, έχασε ένα μέρος της δυναμική της τους τελευταίους μήνες του 2015, εν μέσω των εντεινόμενων αναταράξεων στις διεθνείς αγορές, λόγω των ανησυχιών για την επιβράδυνση στην Κίνα και σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες.

Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 0,7% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Η οικονομία είχε αναπτυχθεί 2% το γ΄ τρίμηνο και 3,9% το β΄ τρίμηνο. Συνολικά για το 2015, το αμερικανικό ΑΕΠ επεκτάθηκε 2,4%, όπως και το 2014, παραμένοντας κοντά στο μέσο όρο του 2,1% από το 2010, το πρώτο έτος μετά τον τερματισμό της ύφεσης.

Σημειωτέον πως στη συνεδρίασή της, αυτήν την εβδομάδα, η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων τον Μάρτιο, αλλά και μία υπόνοια πως μπορεί να επανεξετάσει την επιτοκιακή της πολιτική, εάν οι συνθήκες των αγορών επιδεινωθούν. 

Εν τω μεταξύ, η BoJ ανακοίνωσε, σήμερα, πως ότι θα υιοθετήσει πολιτική αρνητικών επιτοκίων για πρώτη φορά, καθώς ο επίμονα χαμηλός πληθωρισμός και οι ταραχώδεις χρηματοπιστωτικές αγορές παγκοσμίως απειλούν να υπονομεύσουν το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης του πρωθυπουργού Shinzo Abe. Μάλιστα, η Τράπεζα δεσμεύθηκε να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο.

Η απόφαση της BoJ έδωσε ώθηση στα ασιατικά χρηματιστήρια, με το πετρέλαιο να παραμένει σε ανοδική τροχιά, εν μέσω των ενισχυμένων προσδοκιών για συμφωνία μεταξύ των μεγάλων παραγωγών για μείωση της παραγωγής, προκειμένου να επέλθει ισορροπία στην αγορά του "μαύρου χρυσού".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.