ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μετά την Ασία, στο «κόκκινο» και οι ευρωπαϊκές αγορές

10:29 - 05 Απρ 2016 | Χρηματιστήρια
Μετά την Ασία, στο «κόκκινο» και οι ευρωπαϊκές αγορές
Η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου σε συνδυασμό με τα αντιφατικά μηνύματα αξιωματούχων της Fed για την προοπτική αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων, περιορίζουν τη διάθεση των επενδυτών για τοποθετήσεις σε τίτλους ευάλωτους στο ρίσκο, όπως οι μετοχές, με αποτέλεσμα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να οδηγούνται χαμηλότερα.

Νωρίτερα σήμερα το γερμανικό υπουργείο οικονομίας ανακοίνωσε απρόσμενη πτώση 1,2% στις βιομηχανικές παραγγελίες Φεβρουαρίου, στοιχείο που δημιουργεί πιέσεις σε εξαγωγικές εταιρείες -κυρίως στην αυτοκινητοβιομηχανία.

 

Αργότερα σήμερα αναμένονται τα στοιχεία για τον PMI της ευρωζώνης. Οι αναλυτές αναμένουν μεν βελτιωμένα στοιχεία, ωστόσο σημειώνουν πως οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες ίσως έχουν επηρεάσει τα στοιχεία για τον τομέα των υπηρεσιών.

Στο επίκεντρο, εκτός από τις μετοχές του ενεργειακού τομέα, και ο τραπεζικός κλάδος, στον απόηχο του σκανδάλου των Panama Papers, καθώς προέκυψαν πολλά στοιχεία που εμπλέκουν μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες σε υποθέσεις φοροδιαφυγής.

 

Ήδη οι HSBC και Credit Suisse διέψευσαν πως χρησιμοποιούν offshore δομές για να βοηθήσουν τους πελάτες τους να φοροδιαφύγουν, ενώ και η γαλλική Societe Generale προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από το θέμα. Την ίδια ώρα, γερμανική εφημερίδα εμπλέκει Deutsche Bank, Commerzbank και άλλες τουλάχιστον 26 τράπεζες στο σκάνδαλο.

 

Ο δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση 1,3% στις 330 μονάδες, 0,8% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.117 μονάδες, 1,4% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.283 μονάδες και 1,7% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 9.651 μονάδες.

 

Νωρίτερα, στην Ασία, ισχυρές απώλειες σημείωσαν σήμερα οι αγορές της Ιαπωνίας εν μέσω ανησυχιών για ακόμα χαμηλότερα επιτόκια που επιβάρυναν τον τραπεζικό κλάδο της χώρας, ενώ το πετρέλαιο εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις. Οι επενδυτές, σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης, αρχίζουν να αισθάνονται τα όρια της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής μετά την υιοθέτηση αρνητικών επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας νωρίτερα φέτος.

 

Ειδικότερα, ο Nikkei υποχώρησε κατά 2,4%, με την ενίσχυση του γεν να πλήττει τις προοπτικές των εξαγωγικών εταιρειών της χώρας.

Σε αρνητικό έδαφος και τα υπόλοιπα ασιατικά χρηματιστήρια, με μόνη φωτεινή εξαίρεση την Κίνα όπου ο Shanghai Composite σημείωσε κέρδη 1,3% αναρριχόμενος στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο.  Κέρδη 1,52% σημείωσε και ο CSI 300, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε κατά 1%. Σημειώνεται πως οι αγορές σε Χονγκ Κονγκ και Κίνα άνοιξαν ξανά σήμερα μετά την αργία της Δευτέρας.

 

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 1,65%, ενώ απώλειες 0,41% σημείωσε και το χρηματιστήριο της Νέας Ζηλανδίας. Σημειώνεται πως η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε αμετάβλητο σήμερα το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 2%.

Σημειώνεται με μικρές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς η νέα βουτιά των τιμών του αργού αλλά και οι δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Fed για το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων νωρίτερα από το αναμενόμενο επιβάρυναν την ψυχολογία των επενδυτών.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.