ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκίνημα με άνοδο στη Wall Street

16:41 - 13 Απρ 2016 | Χρηματιστήρια
Ξεκίνημα με άνοδο στη Wall Street
Ανοδικό είναι το άνοιγμα στη Wall Street, ακολουθώντας το ράλι σε Ασία και Ευρώπη, με ώθηση από τα τελευταία στοιχεία για τις κινεζικές εξαγωγές, αλλά και στον απόηχο των αποτελεσμάτων της JP Morgan με τους επενδυτές να εστιάζουν και στα μάκρο.

Ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 0,75%, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,67% και ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει κέρδη 0,80%. 

Οι τιμές του αργού διαγράφουν σήμερα καθοδική πορεία, εν μέσω αμφιβολιών για την έκβαση της συνάντησης των μεγάλων παραγωγών στην Ντόχα του Κατάρ και αφού ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας επιχείρησε να μετριάσει τις προσδοκίες για ενδεχόμενη συμφωνία, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, επαναλαμβάνοντας ότι δεν εξετάζεται η μείωση της παραγωγής.

 

Εν τω μεταξύ και καθώς οι επενδυτές να παρακολουθούν στενά τα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου, με έμφαση στον τραπεζικό κλάδο. Η JP Morgan ανακοίνωσε κέρδη 5,51 δισ. δολ. ή 1,35 δολ. ανά μετοχή, έναντι κερδών 5,91 δισ. δολ. ή 1,45 δολ. ανά μετοχή πέρυσι και ενώ αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters ανέμεναν κέρδη 1,26 δολ. ανά μετοχή. Τα έσοδα υποχώρησαν στα 24,08 δισ. δολ., ενώ οι αναλυτές ανέμεναν 23,4 δισ. δολ..

Στο σκέλος των μακροοικονομικών στοιχείων, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,3%, τον Μάρτιο, με τα στοιχεία να υποδεικνύουν πτώση των καταναλωτικών δαπανών σε ό,τι αφορά σε αγορές αυτοκινήτων, ειδών ένδυσης, αλλά και στις εξόδους τους.

 

Πρόκειται για την τελευταία ένδειξη της επιφυλακτικότητας των καταναλωτών εν μέσω αργών μισθολογικών αυξήσεων εγχώρια και προβλημάτων στο εξωτερικό. Σημειώνεται οτι οι λιανικές πωλήσεις αποτελούν βασικό βαρόμετρο της συνολικής καταναλωτικής δαπάνης, που αντιπροσωπεύει στα περίπου δύο τρίτα της οικονομικής παραγωγής στις ΗΠΑ.

Ακόμη, υποχώρησαν, για δεύτερο διαδοχικό μήνα, τον Μάρτιο, οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει συγκρατημένους στο εγγύς μέλλον. Ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε κατά 0,1% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση τον Μάρτιο, έπειτα από πτώση 0,2% τον Φεβρουάριο. 

 

Σημειωτέον πως η πορεία της αμερικανικής οικονομίας απασχολεί ιδιαιτέρως την αγορά, καθώς αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη γραμμή που θα ακολουθήσει η Fed σε ό,τι αφορά στην επιτοκιακή της πολιτική. Άλλωστε, ήδη από πλευρά της Τράπεζας των ΗΠΑ έχει παραπέμψει, επανειλημμένα, σε σταδιακή αύξηση των επιτοκίων. 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:01 - 13 Απρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.