ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

HSBC: Ερχεται διόρθωση στις αγορές ως τα τέλη του έτους

14:07 - 13 Οκτ 2016 | Χρηματιστήρια
HSBC: Ερχεται διόρθωση στις αγορές ως τα τέλη του έτους
Για διόρθωση στις αγορές μετοχών προειδοποιεί η HSBC σε έκθεσή στρατηγικής της, στην οποία ωστόσο τονίζει ότι αναμένεται να προκύψουν και σχετικές επενδυτικές ευκαιρίες.

Όπως αναφέρει, οι μετοχές παγκοσμίως είναι ευάλωτες λόγω αυξημένης αβεβαιότητας, μακροοικονομικών πιέσεων, υπεραισιόδοξων εκτιμήσεων για την κερδοφορία των εταιριών αλλά και λόγω ακριβών αποτιμήσεων.

 

Καταλύτης για μια πτωτική κίνηση στις αγορές θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, υπογραμμίζει ο οίκος, από μια αλλαγή στις προσδοκίες για τα αμερικανικά επιτόκια έως μια αναπάντεχη αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ευρώπη.

Ο οίκος διατηρεί προσεκτική στάση απέναντι στις μετοχές, μειώνοντας τις τιμές-στόχους ως τα τέλη του έτους.

 

Τονίζει πάντως πως αναμένει διόρθωση, όχι κραχ, από την οποία αναμένεται να προκύψουν αγοραστικές ευκαιρίες. Ειδικότερα, περιμένει μια διόρθωση της τάξεως του 8% στις παγκόσμιες αγορές, με μεγαλύτερο πτωτικό περιθώριο σε Ευρώπη και Ιαπωνία, και μικρότερο περιθώριο πτώσης στις αναδυόμενες αγορές.

 

Ομόλογα

Η HSBC εκτιμά ότι το ράλι στα ομόλογα θα συνεχιστεί, με τις αποδόσεις να παραμείνουν χαμηλές για την επόμενη πενταετία.

Οι προβλέψεις της για τις ομολογιακές αποδόσεις διαμορφώνονται χαμηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς. Ενδεικτικά, προβλέπει ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου θα κινηθεί στο 1,35% το 2017.

 

Μακροοικονομία

Με τις κεντρικές τράπεζες να «ξεμένουν από καύσιμα, θα χρειαστούν πιο στοχευμένα δημοσιονομικά μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι ανισορροπίες και να ενισχυθούν τόσο η ανάπτυξη όσο και ο πληθωρισμός από τα τρέχοντα επίπονα χαμηλά επίπεδα.

 

Νομίσματα

Καθώς η Βρετανία θα έρχεται αντιμέτωπη με τις προκλήσεις του Brexit, ο οίκος βλέπει πτώση της ισοτιμίας στερλίνας - δολαρίου στο 1,1 μέχρι το τέλος του έτους, με την ισοτιμία του βρετανικού νομίσματος έναντι του ευρώ να υποχωρεί στο 1 προς 1.

Η HSBC προβλέπει ότι η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου θα παραμείνει στάσιμη στα τρέχοντα επίπεδα.

 

«Κόκκινος συναγερμός» για τις αμερικανικές μετοχές

Η μεγάλη υποχώρηση των αμερικανικών μετοχών χθες μπορεί να είναι μόνο η αρχή, σύμφωνα με τον τεχνικό αναλυτή της HSBC Holdings, Murray Gunn. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο ειδικός προειδοποίησε σε νέα του έκθεση ότι βρίσκεται σε επιφυλακή εν αναμονή «μεγάλης βουτιάς».

«Με το αμερικανικό χρηματιστήριο να ''ξεπουλά'' επιθετικά στις 11 Οκτωβρίου, εκδίδουμε τώρα κόκκινο συναγερμό», γράφει ο Gunn στο κείμενό του, προσθέτοντας ότι «η πιθανότητα σοβαρής πτώσης στο χρηματιστήριο είναι τώρα πολύ υψηλή».

Ο αναλυτής εξηγεί ότι η μεταβλητότητα έχει συνεχίσει να αυξάνεται μετά το τέλος του καλοκαιριού και το πρόσφατο sell-off σημειώθηκε μαζικά και όχι μόνο σε συγκεκριμένους κλάδους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.