ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ασιατικές αγορές: Διορθώνουν την «κατρακύλα» λόγω Fed

10:05 - 16 Δεκ 2016 | Χρηματιστήρια
Ασιατικές αγορές: Διορθώνουν την «κατρακύλα» λόγω Fed
Σταθεροποιητικές ήταν οι τάσεις σήμερα στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατά την ολοκλήρωση των τελευταίων συνεδριάσεων της εβδομάδας, διορθώνοντας την «ελεύθερη πτώση» που σημείωσαν εντός εβδομάδας λόγω της Fed.

Πιο συγκεκριμένα, το χρηματιστήριο της Ιαπωνίας οδηγήθηκε ενδοσυνεδριακά σε νέα υψηλό για το έτος με τον ιαπωνικό Nikkei να βρίσκεται 0,66% υψηλότερα στις 19.401,15 μονάδες, έχοντας αγγίξει το υψηλότερα επίπεδό του από τον προηγούμενο Δεκέμβριο, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε οριακά κατά 0,10% στις 5.532,90 μονάδες. Στο μεταξύ ο κορεατικός Kospi σημειώνει κέρδη της τάξης του 0,19% ενώ σε θετικό έδαφος κινείται πλέον και ο Hang Seng του Χονγκ Κογγκ, ενισχυμένος κατά 0,11%.
Θυμίζουμε πως την Τετάρτη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκιά της για πρώτη φορά φέτος και δεύτερη σε διάστημα δεκαετίας. Στον απόηχο της απόφασης της Fed οι χρηματαγορές σε όλη την Ασία σημείωσαν απότομη υποχώρηση, καθώς η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων είθισται να αυξάνει το κόστος χρηματοδότησης σε δολάρια για τις ασιατικές εταιρείες και πυροδοτεί εκροές κεφαλαίων από τοπικούς επενδυτές πίσω στις ΗΠΑ σε αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων.

Ωστόσο, όπως σχολιάζουν αναλυτές, η σπασμωδική χθεσινή αντίδραση των ασιατικών αγορών, ήταν υπερβολική. Σήμερα στην Ιαπωνία ο τραπεζικός υποδείκτης Topix βρέθηκε σε υψηλό τριών ημερών, καθώς οι επενδυτές συνέρρευσαν στις μετοχές του κλάδου μετά την απόφαση της Fed. Σημειώνεται ότι τα ιαπωνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επωφελούνται από την αύξηση των αποδόσεων για τα κρατικά ομόλογα παγκοσμίως, στα οποία επενδύουν σε μεγάλο βαθμό. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.