ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αν έχετε μία από αυτές τις μετοχές, τότε είστε εκτεθειμένοι

11:19 - 31 Δεκ 2016 | Χρηματιστήρια
Διαθέτετε μήπως Amazon, Microsoft ή Alphabet στο χαρτοφυλάκιό σας; Αν ναι, τότε… δεν είστε ο μόνος.

Σε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση της η UBS παρουσιάζει το top 20 των crowded trades, ή αλλιώς τις 20 πιο… «φορεμένες» μετοχές του 2016, είτε αυτές έχουν σύσταση overweight είτε underweight. Πρόκειται για  μετοχές, τις οποίες κατέχει τόσος πολύς κόσμος, ώστε είναι οι πρώτες που κινδυνεύουν σε περίπτωση ενός σοκ στις αγορές που θα προκαλέσει μαζική φυγή επενδυτών και ως αποτέλεσμα κατακόρυφη πτώση τους. 

 

"Μόλις αυτά τα trades αγγίξουν την κρίσιμη αξία τους, ή συμβεί κάποιο εξωγενές σοκ, αναμένουμε μια απότομη αντιστροφή των τιμών, καθώς οι επενδυτές θα μειώσουν σημαντικά και μαζικά την έκθεσή τους", όπως προειδοποιεί η UBS σε note προς τους πελάτες της για τους κινδύνους των υπερβολικών θέσεων σε κάποιες μετοχές. 

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet, οι «φούσκες» αυτές υπολογίζονται συγκρίνοντας τις θέσεις των θεσμικών με το βάρος της κάθε μετοχής στους αντίστοιχους χρηματιστηριακούς δείκτες, προκειμένου να μετρηθεί το «καθαρό» βάρος των επενδυτών, και ως της bull market στην Wall Street αλλά και στις αγορές διεθνώς, παρά την αβεβαιότητα που περιβάλλει την προεδρία Trump, και τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί το επόμενο έτος σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

 

Όπως σημειώνει η UBS, η μεγαλύτερη σε αξία εταιρεία στον κόσμο, η Apple, αποδεικνύεται ότι είναι και το «βαρίδι» για φέτος. Η Apple είναι η μετοχή στην οποία οι διαχειριστές κεφαλαίων παγκοσμίως είναι τώρα πιο έντονα undeweight, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της UBS. Η διαπίστωση αυτή υποστηρίζεται από στοιχεία της χρηματιστηριακής εταιρεία TD Ameritrade, η οποία δείχνει ότι έως τις 15 Δεκεμβρίου, ο τεχνολογικός γίγαντας ήταν ανάμεσα στις πέντε μετοχές με τις περισσότερες ρευστοποιήσεις. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι Leon Cooperman, George Soros, Jim Chanos και David Einhorn είναι μεταξύ των "μεγάλων" fund managers που τα τελευταία τρίμηνα έχουν ξεφορτωθεί μετοχές της Apple. 

 

Την Apple ακολουθεί η Exxon Mobil ως η δεύτερη μετοχή με τις μεγαλύτερες underweight θέσεις από του fund managers διεθνώς, και τρίτη είναι η AT & T Inc. 

 

Από τη πλευρά των overweight, πρώτες βρίσκονται: η Amazon.com, η UnitedHealth Group και η Microsoft Corporation. 

 

στ1

 

Γιάννης Τσιρογιάννης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:38 - 31 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.