ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τις αγορές σήμερα

17:05 - 04 Ιαν 2017 | Χρηματιστήρια
Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τις αγορές σήμερα
Ακολουθεί μια γρήγορη λίστα με πέντα βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις παγκόσμιες αγορές σήμερα, Τετάρτη 4 Ιανουαρίου.

1. Το δολάριο «διακόπτει» το ανοδικό ράλι

Σταθεροποιητικά κινείται το αμερικανικό νόμισμα μετά και το πρόσφατο υψηλό 14ετίας σε σχέση με μια πληθώρα άλλων νομισμάτων. Οι επενδυτές τηρούν μια πιο «αμυντική» στάση σήμερα, έως ότου υπάρχουν νεότερες ενδειξεις σχετικά με την ισχύ της αμερικανικής οικονομίας, και κατ’ επέκταση τη νομισματική πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει η Fed.

Αυτήν την ώρα το δολάριο χάνει οριακά έδαφος έναντι του γιεν και ευρώ, καθώς αναμένονται στοιχεία από την αμερικανική αγορά εργασίας που θα επηρεάσουν μια ενδεχόμενη αύξηση επιτοκίων από τη Fed.

2. Ανακάμπτει το πετρέλαιο

Καθως η συμφωνία ΟΠΕΚ-πετρελαιοπαραγωγών χωρών αρχίζει να «πιάνει τόπο», οι επενδυτές αναμένουν ανάκαμψη του «μαύρου χρυσού», ο οποίος υποχώρησε κατά 2,6% χθες.

Σήμερα το αργό «αγγίζει» τα 56 δολάρια το βαρέλι, έχοντας «πιάσει» υψηλό 18μήνου νωρίτερα την Τρίτη.

3. Περαιτέρω άνοδο προμηνύουν τα futures της Wall Street

Χθες ο Dow Jones  έκλεισε ανοδικά στις 19.816 μονάδες και αναμένεται να συνεχίσει και σήμερα την «αναρρίχηση» προς το ιστορικό υψηλό των 20.000 μονάδων, καθώς υπάρχει «πρόσφορο» έδαφος (σταθεροποίηση στο δολάριο, άνοδος για πετρέλαιο και καλά μάκρο).

Τα futures των αμερικανικών δεικτών ενισχύονται αυτήν την ώρα, έστω και οριακά.

4. Κερδίζει έδαφος το γιεν

Σε υψηλό 2 εβδομάδων ανακάμπτει το γιεν μετά από αλλαγές στη νομισματική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, η οποία προσπαθέι να ενισχύσει το κινεζικό νόμισμα.

5. Σε αναμονή για Fed

Κατά 0.25 μονάδες βάσεις απόφασισαν οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσουν το βασικό επιτόκιο. Αργότερα μέσα στη μέρα αναμένεται η ανακοίνωση των πρακτικών, τα οποία θα δώσουν ενδείξεις στους επενδυτές σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη και τις προθέσεις της Fed για περαιττέρω αύξηση επιτοκίων.

Γιάννης Τσιρογιάννης

Τελευταία τροποποίηση στις 18:30 - 04 Ιαν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.