ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τις αγορές σήμερα

15:51 - 06 Ιαν 2017 | Χρηματιστήρια
Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τις αγορές σήμερα
Των Φώτων σήμερα, κι ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει κλειστό, οι διεθνείς αγορές «τρέχουν». Ακολουθεί μια γρήγορη λίστα με τα πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε για να «πιάσετε» τον παλμό τους, σήμερα Παρασκευή 6 Ιανουαρίου.

1. Η αγορά εργασίας στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος

Το σημαντικότερο γεγονός για σήμερα είναι η ανακοίνωση των στοιχείων του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας στις 15:30 ώρα Ελλάδος (λίγο πριν ανοίξει η Wall Street).

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αυξημένες θέσεις εργασίας (178.000 από 175.000 το Νοέμβριο) και ελαφρά αυξημένη ανεργία (4,7% από 4,6%), την ίδια ώρα που το μέσο ωρομίσθιο αναμένεται να έχει ενισχυθεί κατά 0,3% (έχοντας υποχωρήσει κατά 0,1% τον προηγούμενο μήνα).

Καλύτερα των αναμενομένων στοιχεία μαρτυρούν μια ισχυρή οικονομία που αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς, κάτι το οποίο με τη σειρά του προμηνύει επικείμενη και πιο «επιθετική» αύξηση επιτοκίων από τη Fed, ενώ αν τα στοιχεία δεν είναι τόσο «καλά», η σύσφιξη τη νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να «περιμένει» ακόμα.

 

2. Ανακάμπτει και πάλι το δολάριο

Μετά την πτώση του σε χαμηλό τριών εβδομάδων (έχοντας νωρίτερα «πιάσει» υψηλό 14ετίας), το αμερικανικό νόμισμα κερδίζει και πάλι έδαφος έναντι των ισχυρών ανταγωνιστών του (ευρώ, γιεν και γουάν), δείχνοντας σημάδια σταθεροποίησης προς το παρόν.

Οι επενδυτές της αγοράς συναλλάγματος τηρούν στάση αναμονής εν όψει της ανακοίνωσης των εργασιακών μάκρο, τα οποία θα δώσουν ενδείξεις για ενδεχόμενη αύξηση επιτοκίων που θα επηρεάσουν περαιτέρω το δολάριο.

Όλα αυτά την ίδια ώρα που άλλοι traders έχουν πέσει «με τα μούτρα» στο κινεζικό γουάν, μετά και την πρόσφατη ανατίμηση του εν μέσω προσπαθειών της Κεντρικης Τράπεζας της Κίνας για ισχυροποίησή του. Μάλιστα κατάφερε έστω και με έμμεσο τρόπο να προκαλέσει «βουτιά» έως και 30% του ψηφιακού νομίσματος Bitcoin (το οποίο «κατέρρευσε» από τα 1.120 δολάρια –σχεδόν όσο ο χρυσός- στα 890 δολάρια)

 

3. Άνοδος των τιμών πετρελαίου με το βλέμμα στην παραγωγή

Υψηλότερα κινούνται οι τιμές του «μαύρου χρυσού», καθώς η συμφωνία ΟΠΕΚ-πετρελαιοπαραγωγών για μείωση της υπερπροσφοράς «πιάνει τόπο», την ίδια ώρα που «μετριάζεται» η παραγωγή και στις ΗΠΑ.

Την άνοδο συγκεκριμένα «πυροδότησε» δημοσίευμα πως η συμφωνία του ΟΠΕΚ εφαρμόστηκε σε Σαουδική Αραβία και Άμπου Ντάμπι, δύο από τις κυριότερες περελαιοπαραγωγούς δηλαδή, οι οποίες ανακοίνωσαν δραστική μείωση της παραγωγής, ενώ αναμένονται μειώσεις κι από άλλες χώρες.

Εν τα μεταξύ, αναφορές κάνουν λόγο για περιορισμό της αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου, κάτι που έρχεται να «καθησυχάσει» τους επενδυτές μετά και την είδηση της προηγούμενης εβδομάδα πως τα γεωτρύπανα πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2 (στα 525).

 

4. Στο «μάτι του κυκλώνα» οι αυτοκινητοβιομηχανίες

Αναταράξεις στις βιομηχανίες φέρνουν τα πρόσφατα tweets του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τις απειλεί με υπερφορολόγηση αν δε μεταφέρουν την παραγωγή τους σε… αμερικάνικο έδαφος (εννοώντας τις ΗΠΑ).

«Η Toyota ανακοίνωσε πως θα χτίσει καινούριο εργοστάσιο στο Μεξικό προκειμένου να παράγει αυτοκίνητα Corolla για τις ΗΠΑ. ΑΠΟΚΛΕΊΕΤΑΙ! Παράγετε μόνο στις ΗΠΑ διαφορετικά θα πληρώσετε μεγάλους φορους!», ήταν το tweet του Προέδρου.

Περιττό να αναφέρουμε ότι οι μετοχές των Toyota, Nissan και Honda «βούτηξαν» στον απόηχο της είδησης. Ότι συνέβη δηλαδή και με τη General Motors την προηγούμενη εβδομάδα.

 

5. «Διστακτική» η Wall Street

Νέος γύρος απωλειών –όχι ωστόσο μεγάλων- αναμένεται στη Νέα Υόρκη, όπως προμηνύουν τα futures.

Ειδικότερα, τα futures των Dow Jones, Nasdaq και S&P 500 υποχωρούν κατά 0,10% αυτήν την ώρα, καθώς οι επενδυτές τηρούν «αμυντική» στάση εν όψει των εργασιακών μάκρο.

Το ίδιο συμβαίνει και στην Ευρώπη, η οποία αναμένει με εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, με τον Euro Stoxx να υποχωρεί ελαφρά αυτήν την ώρα.

 

Γιάννης Τσιρογιάννης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.