ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απώλειες στην Ευρώπη - Σε... άλλο "σύμπαν" το Λονδίνο

20:45 - 09 Ιαν 2017 | Χρηματιστήρια
Απώλειες στην Ευρώπη - Σε... άλλο "σύμπαν" το Λονδίνο
Πτώση κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με αρνητικούς πρωταγωνιστές τις τράπεζες, ενώ στο προσκήνιο βρέθηκαν και οι «βαριές» βιομηχανίες. Μεγάλο «βαρίδι» η Lufthansa. Το δικό της «δρόμο» τράβηξε για άλλη μια φορά η Βρετανία, με το Χρηματιστήριο του Λονδίνου να πετυχαίνει νέο ιστορικό υψηλό μετά τις ισχυρές επιδόσεις δεικτοβαρών μετοχών-επιχειρήσεων, όπως Burberry και Marks & Spencer. Διολισθαίνει το πετρέλαιο, ενισχύεται το ευρώ, σταθεροποιητικά κινούνται τα ομόλογα.

«Βουτιά» πραγματοποίησε σήμερα στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης η μετοχή της αεροπορικής Lufthansa AG, υποχωρώντας κατά 5,7% καθώς η διοίκηση εκτίμησε ότι θα αυξηθεί το κόστος καυσίμων και δεν προχώρησε σε πρόβλεψη κερδοφορίας για το 2017. Παράλληλα, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές των τηλεπικοινωνιών με τη Vodafone να υποχωρεί 1% μετά την υποβάθμιση της τιμής στόχου από την UBS.

Από πλευράς εταιρικών ειδήσεων, η γαλλική φαρμακευτική Ipsen ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει μερίδιο από την Merrimack. Παράλληλα, ο CEO της βρετανικής κατασκευαστικής Bovis Homes παραιτήθηκε μετά την αποτυχία της εταιρείας να πιάσει τους στόχους για το 2016.

Απώλειες κατέγραψαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες, με τις μεγαλύτερες να σημειώνονται στο Μιλάνο, όπου η μετοχή της Monte dei Paschi παραμένει σε αναστολή διαπραγμάτευσης. Ακολούθησαν οι γερμανικές Deutsche Bank και Commerzbank, αλλά και οι κυριοτερες ισπανικές. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και η Nokia στη Γαλλία, ενώ καλύτερα τα πήγαν οι αυτκινητοβιομηχανίες, με τη Volkswagen να κρατάει τη μεγαλύτερη «αντίσταση» με +4,93%.

 

ΔΕΙΚΤΕΣ

Στους δείκτες, πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 50 υποχώρησε κατά 0,37% ενώ ο τραπεζικός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,5% στις 350 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έπιασε νέο ιστορικό υψηλό καθώς σημείωσε άνοδο 0,38% στα 7.237 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% στις 11.563 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,45% στις 4.887 μονάδες. Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,24% στις 9.492 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 1,66% στις 19.360 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του χρυσού ενισχύεται 0,8% στα 1.184 δολ./oz. Στο μεταξύ, χαμηλότερα κινείται η τιμή του πετρελαίου μετά την αύξηση της παραγωγής αργού στις ΗΠΑ. Σήμερα ο μαύρος χρυσός υποχωρεί 3% στα 52,36 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ ενισχύεται 0,4% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0576 από 1,0532 την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ την ίδια ώρα η τουρκική λίρα διολισθαίνει σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου. Τα ομόλογα κινούνται σε κλίμα σταθεροποίησης.

Στα μάκρο, η γερμανική βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο κινήθηκε ανοδικά για δεύτερο διαδοχικό μήνα και οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,9%. Όπως επισημαίνει αναλυτής της ING, «τα σημερινά οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η γερμανική οικονομία κέρδισε έδαφος στο τελευταίο τρίμηνο του έτους».

Επιπλέον, η ανεργία στην Ευρωζώνη παρέμεινε τον Νοέμβριο στα χαμηλότερα επίπεδά της εδώ και πάνω από επτά χρόνια. Το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε στο 9,8% τον Νοέμβριο, όπως ενημέρωσε σήμερα η Eurostat από το Λουξεμβούργο, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών.

 

Γιάννης Τσιρογιάννης

Τελευταία τροποποίηση στις 20:50 - 09 Ιαν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.