ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις αγορές σήμερα

14:48 - 10 Ιαν 2017 | Χρηματιστήρια
Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις αγορές σήμερα
Ακολουθεί μια γρήγορη λίστα με τα πέντε σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις χρηματαγορές για σήμερα, Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017.

1. Το δολάριο εξασθενεί εν όψει της πρώτης συνέντευξης Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ

Χαμηλότερα υποχώρησε το αμερικανικό νόμισμα έναντι των βασικών «ανταγωνιστών» του, ευρώ και γιεν, καθώς οι επενδυτές επιλέγουν «αμυντική» στάση εν όψει της συνέντευξης Τύπου του νεοεκλεγέντος Προέδρου, κατοχυρώνοντας τα κέρδη τους και γενικά «χαλαρώνοντας» τα υπερ-αισιόδοξα πονταρίσματά τους στη μέχρι πρότινος ανατιμητική-ανοδική (bullish) αγορά του δολαρίου.

Αυτήν την ώρα το αμερικανικό νόμισμα χάνει έδαφος έναντι γιεν (-0,05%, ισοτιμία: 116γιεν/δολ), ενώ παράλληλα υποχωρεί κατά 0,20% έναντι του ευρώ (ισοτιμία 1,06δολ/ευρώ)

 

2. Νέο χαμηλό για τη στερλίνα υπό το φόβο ενός «σκληρού» Brexit

Η βρετανική λίρα υποχώρησε στα 1,210 δολάρια νωρίτερα, ισοτιμία που παρατηρήθηκε τελευταία φορά στις 25 Οκτωβρίου (χαμηλό 11 εβδομάδων), την ίδια ώρα που το ευρώ κερδίζει σημαντικό έδαφος έναντι της.

Η «κατρακύλα» ξεκίνησε με αφορμή τις δηλώσεις της Theresa May την Κυριακή ότι η Βρετανία δε θα κρατήσει τα “bonus” της ιδιότητας του μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάτι που πολλοί εξέλαβαν ως ένδειξη για “hard-Brexit”, δηλαδή έξοδο από την ΕΕ χωρίς διαρπαγμάτευση για πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ευρώπης.

 

3. Αναζητούν στηρίγματα οι αγορές

Μικτά προς ανοδικά εμφανίζονται τα πρόσημα στα ευρωπαϊκά ταμπλό, καθώς οι τραπεζικές πιέσεις εντείνονται, με νέες ανησυχίες σχετικά τις «χρεωμένες» ιταλικές τράπεζες, ενώ υποχωρούν και οι γερμανικές και ισπανικές τράπεζες. Την ίδια ώρα το Λονδίνο «τραβάει» και πάλι το δικό του δρόμο, πετυχαίνοντας νέο ιστορικό υψηλό με το «καλημέρα» κιόλας.

Οριακά πτωτικά έκλεισαν οι ασιατικές αγορές, ενώ αυτήν την ώρα ανακάμπτουν τα αμερικανικά futures, δεχόμενα ώθηση από το… 4.

 

4. Επιστροφή στα κέρδη για πετρέλαιο

Η «τρελή» πορεία του πετρελαίου είναι λίγο πολύ σε όλους γνωστή. Αν υπήρχε τίτλος για «το εμπόρευμα με τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα» θα τον κέρδιζε επάξια, ειδικά τη χρονιά που μας πέρασε.

Πλέον ο «μαύρος χρυσός» ανακάμπτει από το χθεσινό -4% (τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση σε έξι εβδομάδες) όταν και οι επενδυτές άρχισαν να ανησυχούν για ενδεχόμενη αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ μετά την ίσως «υπερβολική» άνοδο του αργού τις τελευταίες μέρες.

Αυτήν την ώρα το αργό κερδίζει -0,70% στα 52,30 δολάρια το βαρέλι, ενώ υψηλότερα κινείται το Μπρεντ, στα 55,30δολ/βαρέλι.

 

5. Σε υψηλό 5ετίας ο δείκτης τιμών παραγωγών της Κίνας

Πρόκειται για την ταχύτερη άνοδο σε διάστημα πάνω από πέντε χρόνια, κερδίζοντας μάλιστα 3,3% από το Νοέμβριο και 5,5% σε ετήσια βάση.

Οι τιμές επιβεβαιώνουν πως η οικονομία της Κίνας παραμένει σε τροχιά ανάκαμψης.

 

Γιάννης Τσιρογιάννης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.